Παραίτηση σε επίπεδο προσωπικού, φαίνεται να δρομολογείται στην Ακρόπολη των Αθηνών, μετά το σάλο που έχει ξεσπάσει με αφορμή το γύρισμα γκέι ταινίας ερωτικού περιεχομένου. Αυτές τις ώρες γίνονται συζητήσεις αλλά και σοβαρός έλεγχος. Δεν είναι μόνο ότι στο κορυφαίο μνημείο έγιναν γυρίσματα χωρίς καμιά άδεια, ενώ απαιτείται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, είναι και ότι το περιεχόμενο του «Ξεπαρθενώνα» σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με μνημεία.
Οι δημιουργοί της ταινίας επικαλούνται… ιδεολογικούς και πολιτικούς λόγους. Φυσικά, δεν έχουν το ακαταλόγιστο, και έχουν παραβεί την αρχαιολογική νομοθεσία, ωστόσο το πρώτο ερώτημα είναι πώς δεν έγιναν αντιληπτοί από τους αρχαιοφύλακες όταν γύριζαν την επίμαχη ερωτική σκηνή.
Πρόκειται για ταινία queer μικρού μήκους, που δείχνει, μεταξύ άλλων, δυο άντρες να συνευρίσκονται ερωτικά επάνω στον Ιερό Βράχο και συγκεκριμένα λίγο μετά την έξοδο από το ασανσέρ των εμποδιζόμενων ατόμων. Κάθε σεβασμός απέναντι στο μνημείο εξέλιπε χάριν, υποτίθεται, της… ελευθερίας της τέχνης, και το αποτέλεσμα είναι δραματικό. Το υπουργείο Πολιτισμού προανήγγειλε πριν από λίγο προκαταρκτική εξέταση.
Οι δημιουργοί χαρακτηρίζουν τον «Ξεπαρθενώνα» ως «έργο τέχνης που αποτελεί και πολιτική δράση» αλλά δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους. Σύμφωνα με τους ίδιους, η πλοκή έχει ως εξής:
«Μία παρέα έχει μόλις τελειώσει την πεζοπορία της και αράζει απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα. Στη συζήτηση έρχονται μνήμες των μελών της από προηγούμενα χρόνια. Μνήμες περισσότερης ανεμελιάς, αλητείας και τόλμης στον έρωτα. Η παρέα αποφασίζει να μεσολαβήσει ώστε όσα λέγονται να μην είναι μόνο μνήμες. Ό,τι αξίζει γι’ αυτήν να έχει παρόν και μέλλον επίσης. Μέσα από τη συντροφικότητα, το χιούμορ, το κέντρισμα του αισθησιασμού η παρέα συντροφεύει τα μέλη της να βιώσουν τον ερωτισμό σε δημόσια μέρη, όπως παλιά. Μαζί, ο δημόσιος χώρος που είναι φορτισμένος με τα στοιχεία ενός πατριαρχικού και εθνικιστικού πλαισίου αποχτά ρωγμές, για να αναδυθεί ακριβώς αυτός ο ερωτισμός».
Η επίμαχη ερωτική σκηνή μεταξύ των δύο ανδρών, που διαρκεί κάποια δευτερόλεπτα, πιθανότατα έχει γυριστεί με μικρή συσκευή προκειμένου να μην γίνει αντιληπτή από τους αρχαιοφύλακες καθώς, όπως είναι γνωστό, απαγορεύονται τα γυρίσματα στους αρχαιολογικούς χώρους αν δεν έχει δοθεί άδεια από τον υπουργό, ο οποίος υπογράφει την απόφαση αφού συμβουλευθεί τη γνωμοδότηση που εκδόθηκε από το αρμόδιο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Γύρω από το ζευγάρι, τη στιγμή της, υποτίθεται, συνεύρεσης, είχε σχηματιστεί ανθρώπινος κλοιός από την παρέα. Σε άλλες σκηνές, μάλιστα, μέλη κινούνται εντός του αρχαιολογικού χώρου, ανεμίζοντας τη σημαία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Έντονες αντιδράσεις
Μιλώντας για την ταινία ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας ήταν επικριτικός. «Αισθάνομαι ντροπή να γίνονται τέτοια πράγματα. Κάπου υπάρχουν και όρια» τόνισε ο κ. Μπιμπίλας.
«Όπως το είδα δεν το θεωρώ ακτιβιστική πράξη, το θεωρώ βλακεία. Δείχνει όμως ότι είναι ελλιπής και η φύλαξη του βράχου. Φαντάζομαι ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα ψάξει να βρει πώς έγινε αυτό και να αποδώσει ευθύνες» συνέχισε ο ίδιος.
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το θέμα, από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ διευκρινίζονται τα εξής:
Για τις συγκεκριμένες σκηνές προφανώς δεν έχει δοθεί καμία άδεια από τις καθ΄ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης δεν προσφέρεται για κανενός είδους ακτιβιστική ή άλλη δραστηριότητα, η οποία προσβάλλει και συμπεριφέρεται ασεβώς στο μνημείο.
Με εντολή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό και να αποδοθούν ευθύνες.