Με φόντο το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα το πρωί, μία νέα καθημερινότητα περιμένει τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί. Έτσι λοιπόν όσοι δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα χρειάζονται μία σειρά από εργαστηριακά τεστ (rapid tests) για να μπορούν να πηγαίνουν στην εργασία τους, σε χώρους ψυχαγωγίας, σε εστιατόρια και μπαρ και σε αθλητικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο, οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση, την εστίαση, τον τουρισμό και σε όλες τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως θέατρα, κινηματογράφοι, μουσικές σκηνές θα πρέπει να κάνουν δύο rapid εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δική τους δαπάνη για να μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους ενώ οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα rapid τεστ την εβδομάδα.
Δύο rapid tests εβδομάδα θα χρειαστούν και όλοι οι ακαδημαϊκοί και οι φοιτητές που δεν έχουν εμβολιαστεί για να μπουν στο τέλος του μήνα μέσα στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων, ενώ ειδικά για αυτή την εξεταστική (φθινόπωρο 2021) γίνεται δεκτό δύο φορές την εβδομάδα το self- test για τους φοιτητές, όμως από την επόμενη εξεταστική και μετά θα χρειάζεται εργαστηριακός rapid έλεγχος, δυο φορές την εβδομάδα που οι φοιτητές θα πληρώνουν από την τσέπη τους.
Επειδή όμως η ζωή μας εμπεριέχει και την ψυχαγωγία, τον αθλητισμό και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, όλοι οι μη εμβολιασμένοι πολίτες θα πρέπει επίσης να επιδεικνύουν rapid τεστ διάρκειας 48 ωρών, πάλι με δική τους δαπάνη, για να μπορούν να μπουν σε γυμναστήριο, σινεμά, θέατρο ενώ θα μπορούν να απολαμβάνουν τον καφέ και το φαγητό τους μόνο σε τραπεζάκια έξω, όχι σε εσωτερικούς χώρους καφέ εστιατορίων και μπαρ.
Εργαστηριακούς ελέγχους θα χρειαστεί να κάνουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές σχολείου σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα στην τάξη καθώς σε αυτό το ενδεχόμενο όλα τα άτομα είτε προέρχονται από το διδακτικό προσωπικό είτε είναι μαθητές εφόσον δεν είναι εμβολιασμένα θα πρέπει να υποβάλλονται σε μία σειρά από επιπλέον rapid τεστ για την έγκαιρη ανίχνευση των δευτερογενών κρουσμάτων και την απομόνωση τους ώστε να διακοπεί η αλυσίδα διασποράς.
Το πρώτο κουδούνι που θα ηχήσει στις σχολικές αίθουσες αύριο το πρωί φέρνει τα παιδιά πίσω στη δια ζώσης εκπαίδευση με self test αναχείρας ή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, με τον ομότιμο καθηγητή παιδιατρικής και ενδοκρινολογίας Γιώργο Χρούσο να εκτιμά ότι τα σχολεία θα μείνουν ανοικτά και να προσθέτει πως πρέπει να μείνουν ανοικτά για το καλό όλων και της εκπαίδευσης και των μαθητών και της ελληνικής οικογένειας και της οικονομίας.
Υπάρχουν, βέβαια, φόβοι και από τον ίδιο τον Γιώργο Χρούσο και από άλλους ειδικούς ότι σε περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου και της εκτεταμένης διασποράς ίσως χρειαστεί να κλείσουν για λίγες μέρες κάποιες τάξεις εφόσον καταγραφούν συρροές κρουσμάτων.
Σε ό,τι αφορά το όριο του αριθμού κρουσμάτων ανά τμήμα προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για κλείσιμο της σχολικής τάξης, το υγειονομικό πρωτόκολλο λέει ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να υπάρχουν μέσα στο τμήμα 50% των μαθητών συν ένας, θετικοί στον κορονοϊό, ωστόσο ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εκτιμά πως αυτό το ποσοστό μπορεί να μειωθεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς αν δούμε να υπάρχουν συρροές κρουσμάτων στα σχολεία.
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης πιστεύει ότι αν υπάρξει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και επιδημιολογική επιδείνωση το τμήμα θα μπορούσε να κλείνει όταν θα βρίσκονται θετικά στον κορονοιό το 30% των παιδιών συν ένα. Τέλος, από την Κρήτη ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, παρατηρώντας τη σταθερή αύξηση στους διασωληνωμένους ασθενείς αλλά και τον αυξημένο αριθμό των θανάτων των τελευταίων εβδομάδων προβλέπει ότι θα έχουμε 500 με 600 θανάτους ασθενών COVID μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.
Την ίδια ώρα νέα αμερικανική μελέτη δείχνει πως τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί διατρέχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν από την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα ενώ εντεκαπλάσιος είναι ο κίνδυνος να καταλήξουν από τη λοίμωξη της COVID.