Το Ανώτερο Δικαστήριο της Βρετανίας αρχίζει να εξετάζει τις προσφυγές πολιτών κατά του Brexit

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Βρετανίας αρχίζει να εξετάζει τις προσφυγές πολιτών κατά του Brexit

Οι ανώτατοι δικαστικοί της Αγγλίας αρχίζουν να εξετάζουν από αύριο τις προσφυγές κατά της απόφασης της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Theresa May να ξεκινήσει τη διαδικασία του Brexit χωρίς να συμβουλευτεί το Κοινοβούλιο.

Οι προσφυγές αυτές έχουν κατατεθεί από πολίτες πολύ διαφορετικών προφίλ, ξεκινώντας από έναν κομμωτή και φθάνοντας μέχρι τη διαχειρίστρια συνταξιοδοτικού ταμείου.

Η Theresa May τους κατηγορεί ότι θέλουν «να παρακάμψουν » το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, που έδωσε την επιλογή του Brexit το 52% των ψήφων. Οι ίδιοι θεωρούν ότι η ψηφοφορία είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα και ότι πρέπει να επικυρωθεί από τα μέλη του Κοινοβουλίου ή ακόμη και ότι μόνο το Κοινοβούλιο νομιμοποιείται να καταλύσει τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι Βρετανοί ως ευρωπαίοι πολίτες.

«Το Κοινοβούλιο μας έβαλε την Ευρωπαϊκή Ένωση και μόνο αυτό μπορεί να μας βγάλει», εξηγεί ένας από τους συνηγόρους των πολιτών που έχουν καταθέσει προσφυγές.

Βέβαια, οι βουλευτές αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος- ακόμη και αν στην πλειοψηφία τους αγωνίσθηκαν για την παραμονή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως οι συζητήσεις στο Κοινοβούλιο για το θέμα του Brexit μπορεί να διαρκέσουν ακόμη μήνες και να καθυστερήσουν τη διαδικασία. Ακόμη περισσότερο που ορισμένοι βουλευτές, κυρίως οι προερχόμενοι από το Εργατικό Κόμμα εννοούν να έχουν λόγο για τους όρους της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον φόβο ότι θα είναι πολύ βίαιη.

Η Theresa May ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επικαλεσθεί πριν από το τέλος του Μαρτίου 2017 το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας, απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο, οι οποίες θα πρέπει να διαρκέσουν το πολύ δύο χρόνια. Θεωρεί ότι η υλοποίηση του Brexit αποτελεί αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία δεν απαιτεί την έγκριση του Κοινοβουλίου.

Απειλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Οι πρώτες προσφυγές κατατέθηκαν από έναν κομμωτή, τον 37χρονο Ντέιρ ντος Σάντος και την συνδιαχειρίστρια του ταμείου SCM Direct Τζίνα Μίλερ. Στην συνέχεια κατατέθηκε μία ακόμη προσφυγή από μία ομάδα με την επωνυμία «κανονικοί πολίτες».

«Ο πελάτης μου εξεπλάγη που η πρωθυπουργός τον κατηγορεί ότι θέλει να ανατρέψει τη δημοκρατία», δήλωσε ο συνήγορος του κ. Ντος Σάντος, Ντόμινικ Τσάμπερς.

Κατά τη γνώμη του, ο πελάτης του ούτε καν ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αποδέχεται πλήρως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αλλά αυτό δεν συνιστά παρά ένα από τα αναγκαία βήματα».

Ενδειξη της έντασης που κυριαρχεί σε μία χώρα που διχάστηκε επί μήνες για το θέμα της παραμονής ή μη στην Ευρώπη, ο κ. ντος Σάντος προτιμά να διατηρήσει διακριτική παρουσία, αφού δέχθηκε απειλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διαδηλωτές στρατοπέδευσαν μπροστά στα γραφεία των συνηγόρων των εναγόντων, ανάμεσά τους και του Γκράχαμ Πίγκνεϊ, που ζει στη Γαλλία και δηλώνει «ένθερμος Ευρωπαίος». Μαζί με τον 22χρονο γιο του που κατοικεί στο Γιβραλτάρ, έναν δενδροκαλλιεργητή από την Ουαλία και έναν φοιτητή από το Λονδίνο συγκέντρωσαν 150.000 λίρες από χορηγούς για να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

«Το Κοινοβούλιο έδωσε στους βρετανούς πολίτες ορισμένα θεμελιώδη δικαιώματα , όπως η ελευθερίας κυκλοφορίας...και μόνο το Κοινοβούλιο μπορεί να τα πάρει πίσω»«, δήλωσε ο κ. Πίγκνεϊ.

«Θέλουν να σκοτώσουν το Brexit με τις καθυστερήσεις»

Την επομένη του δημοψηφίσματος, πολλοί βρετανοί πολίτες, απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα αναζήτησαν νομικό τρόπο για να το ακυρώσουν. Αυτό σήμερα πλέον φαίνεται απίθανο, αλλά η Theresa May κατηγορεί τους ενάγοντες ότι έχουν έναν και τον αυτό στόχο.

«Οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί να γίνει επίκληση του άρθρου 50 παρά έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη των σωμάτων του Κοινοβουλίου δεν υπερασπίζονται τη δημοκρατία, αντίθετα προσπαθούν να την παρακάμψουν. Δεν θέλουν το Brexit να εξελιχθεί ομαλά, θέλουν το σκοτώσουν με τις καθυστερήσεις».

Η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Ανώτερου Δικαστηρίου του Λονδίνου θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Η απόφαση των δικαστών δεν αναμένεται πριν από αρκετές εβδομάδες. Και ο ηττημένος θα ασκήσει έφεση. Οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το θέμα θα φθάσει μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ