Αντίθετο στις αλλαγές της κυβέρνησης και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αντίθετο στις αλλαγές της κυβέρνησης και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Την έντονη αντίθεσή της στις αλλαγές που κάνει στη σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) η κυβέρνηση εκφράζει με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Έμιλυ Λόγκαν. 

Την επιστολή αποκάλυψε ο Ανδρέας Λοβέρδος στην Ολομέλεια της Βουλής, ζητώντας από τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλο να αποσύρει τις σχετικές διατάξεις. Σημειώνεται πως τη σχετική διάταξη, η οποία ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια, καταψηφίζουν τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και η ΔΗΣΥ.

«Κύριε υπουργέ έχει αποσταλεί επιστολή του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Πρωθυπουργό και του ζητεί να αποσυρθεί το σχετικό άρθρο γιατί έγινε χωρίς διαβούλευση και χωρίς να έχουν τηρηθεί οι Αρχές των Παρισίων», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Αναλυτικά, η επιστολή της Ε. Λόγκαν: 

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Θέμα: Διαβούλευση για τα Κριτήρια Συμμετοχής σε έναν Εθνικό Θεσμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Απευθύνομαι σε εσάς με την ιδιότητα της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Εθνικών Θεσμών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (European Network of National Human Rights Institutions - ENNHRI) για ένα ζήτημα που έθεσε υπόψη μας η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), ο Εθνικός Θεσμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΘΑΔ) με καθεστώς Α στην Ελλάδα. Το ENNHRI αντιπροσωπεύει 44 ΕΘΑΔ και είναι ένα από τα τέσσερα περιφερειακά δίκτυα των ΕΘΑΔ που συναποτελούν το GANHRI, την Παγκόσμια Συμμαχία των ΕΘΑΔ.

Αντιλαμβάνομαι ότι ο Υπουργός Επικρατείας εισήγαγε στη Βουλή στις 26 Μαρτίου 2019 ένα νέο νόμο, ο οποίος τροποποιεί και διευρύνει τη σύνθεση του ελληνικού ΕΘΑΔ χωρίς προηγούμενη διαβούλευση. Ανησυχούμε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν είναι συμβατή με τις Αρχές των Παρισίων των Ηνωμένων Εθνών, αντικειμενικά διεθνή πρότυπα έναντι των οποίων όλοι οι ΕΘΑΔ διαπιστεύονται, εξαιτίας της έλλειψης μιας ευρείας διαβούλευσης.

Ένα κεντρικό δόγμα των Αρχών των Παρισίων των Ηνωμένων Εθνών είναι η προϋπόθεση πλουραλισμού ενός ΕΘΑΔ, ευρέως αντιπροσωπευτικού της εθνικής κοινωνίας. Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε την πρόταση να συμπεριληφθούν μειονοτικές ομάδες, όπως οι Ρομά και οι ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες στο όργανο λήψης αποφάσεων του Ελληνικού ΕΘΑΔ. Ωστόσο, ανησυχούμε ότι μπορεί να παραβλεφθεί μια ευρύτερη εκπροσώπηση κοινωνικών ομάδων, εξαιτίας της έλλειψης διαβούλευσης.

Σύμφωνα με το Τμήμα Β.1 των Αρχών των Παρισίων, «η σύνθεση του εθνικού θεσμού και ο διορισμός των μελών του, είτε μέσω εκλογών, είτε με άλλο τρόπο, λαμβάνουν χώρα σύμφωνα με μια διαδικασία που παρέχει όλα τα αναγκαία εχέγγυα για τη διασφάλιση της πλουραλιστικής αντιπροσώπευσης των κοινωνικών δυνάμεων (της κοινωνίας των πολιτών) που συμμετέχουν στην προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Το διεθνές όργανο που εξετάζει τη διαπίστευση των ΕΘΑΔ, η Υπο-Επιτροπή Διαπίστευσης (Sub-Committee on Accreditation - SCA) του Προεδρείου της GANHRI, διευκρίνισε ότι «τα κριτήρια συμμετοχής στο όργανο λήψης αποφάσεων πρέπει να θεσπίζονται νομοθετικά, να δημοσιεύονται και να υπόκεινται σε διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών. Πρέπει να αποφεύγονται κριτήρια τα οποία ενδέχεται να περιορίζουν αδικαιολόγητα την πολυμορφία και την πολυφωνία της σύνθεσης των μελών των ΕΘΑΔ» (SCA Γενικό Σχόλιο 1.7).

Επομένως, συνιστούμε οι προτάσεις να υποβληθούν σε διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών. Πράγματι, αυτό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει στην εκπροσώπηση πρόσθετων (μειονοτικών) ομάδων στο όργανο λήψης αποφάσεων του Ελληνικού ΕΘΑΔ.

Είμαστε στη διάθεσή σας να παράσχουμε κάθε πρόσθετη πληροφορία σχετικά με τις Αρχές των Παρισίων των Ηνωμένων Εθνών και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την προσοχή σας.

Δείτε εδώ ολόκληρη την επιστολή (στα αγγλικά).