Την απομάκρυνση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Χανς - Γκέοργκ Μάασεν δια της αναβάθμισής του σε γενικό γραμματέα Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα ασφαλείας, αποφάσισαν οι αρχηγοί των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.
Έπειτα από συνεδρίαση δύο ωρών, η ''Αγγελα Μέρκελ (CDU), η Αντρέα Νάλες (SPD) και ο Χορστ Ζεεχόφερ (CSU), κατέληξαν σε αυτόν τον συμβιβασμό, με τον οποίο διευθετήθηκε η ενδοκυβερνητική κρίση που είχε ξεσπάσει εξαιτίας των δηλώσεων του κ. Μάασεν ότι δεν υπήρξε κανένα ανθρωποκυνηγητό μεταναστών από ακροδεξιούς στο Κέμνιτς της Σαξονίας. Προηγουμένως η Καγκελάριος Μερκελ είχε δημοσίως υποστηρίξει το αντίθετο.
Την αποπομπή του κ. Μάασεν από τις μυστικές υπηρεσίες είχε ζητήσει το SPD, ενώ ο πολιτικός του προϊστάμενος Χορστ Ζεεχόφερ είχε επιμείνει στην στήριξή του.
Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση της Καγκελαρίας, λεπτομέρειες για το θέμα αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα αύριο.
Αφέθηκε ελεύθερος ο ένας από τους υπόπτους για τη δολοφονία του 35χρονου Γερμανού που υποκίνησε διαδηλώσεις στο Κέμνιτς
Ένας 22χρονος Ιρακινός που συνελήφθη ως βασικός ύποπτος για τη δολοφονία, στα τέλη Αυγούστου, ενός Κουβανογερμανού στην πόλη Κέμνιτς της ανατολικής Γερμανίας αφέθηκε σήμερα ελεύθερος, ανακοίνωσαν οι τοπικές εισαγγελικές αρχές.
Η δολοφονία του 35χρονου ξυλουργού Ντάνιελ Χίλινγκ στάθηκε αφορμή για βίαιες διαδηλώσεις της ακροδεξιάς κατά των μεταναστών στην πόλη αυτή.
Η εκπρόσωπος της εισαγγελίας, Ίνγκριντ Μπούργχαρτ, διευκρίνισε ότι ένας Σύρος που είχε συλληφθεί ως ύποπτος για το ίδιο αδίκημα παραμένει υπό κράτηση, ενώ καταζητείται ένα τρίτο άτομο, ένας άλλος Ιρακινός, που φέρεται ότι εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση.
Ο δικηγόρος του νεαρού Ιρακινού, Ούλριχ Ντοστ-Ρόξιν χαιρέτισε την απόφαση που έλαβε γερμανικό δικαστήριο, τονίζοντας ότι ο πελάτης του «κρατήθηκε επί περισσότερες από τρεις εβδομάδες» χωρίς να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του.
Ο Χίλιγκ δολοφονήθηκε τη νύχτα της 26ης Αυγούστου στο Κέμνιτς και η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε πολύ γρήγορα ότι συνέλαβε δύο υπόπτους, τον Ιρακινό Γιούσεφ Α. και έναν Σύρο συνεργό του που ήταν παρόντες στον τόπο του εγκλήματος. Λίγες ώρες αργότερα ακροδεξιοί και νεοναζιστές οργάνωσαν μια πρώτη διαδήλωση στο Κέμνιτς. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης και η ίδια η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έκαναν στη συνέχεια λόγο για "μαζικές καταδιώξεις" αλλοδαπών στην πόλη.
«Η αστυνομία βρήκε ένα μαχαίρι με ίχνη αίματος του θύματος. Αλλά δεν είχε τα δακτυλικά αποτυπώματα του πελάτη μου», ανέφερε επίσης ο δικηγόρος.
Η εκπρόσωπος της εισαγγελίας επιβεβαίωσε ότι δεν βρέθηκε γενετικό υλικό του Ιρακινού στο μαχαίρι, αλλά διευκρίνισε ότι ένα δεύτερο μαχαίρι που χρησιμοποιήθηκε στον φόνο δεν έχει βρεθεί μέχρι και σήμερα. «Κανένας μάρτυρας δεν τον είδε να μαχαιρώνει», τόνισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία AP