Μέχρι το καλοκαίρι θα έχει δημιουργηθεί ένα ικανό τείχος ανοσίας και θα υπάρξει επιτάχυνση στον ρυθμό των εμβολιασμών το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας πριν από λίγο στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ FM».
Η κ. Πελώνη σημείωσε ότι η Jonhson & Johnson θα παραδώσει στην Ελλάδα 1,3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου το δεύτερο τρίμηνο, το οποίο είναι μονοδοσικό, και διέψευσε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία είχε προταθεί από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, η συμπαραγωγή με την Ελλάδα του ρωσικού εμβολίου. «Πρώτη φορά το ακούω και το διαβάζω. Ουδέποτε τέθηκε ζήτημα συμπαραγωγής με την Ελλάδα του ρωσικού εμβολίου», υποστήριξε.
Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν σήμερα από την κυβέρνηση, θα ληφθούν με βάση της εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, ενώ για το θέμα του εμβολιασμού είπε ότι βρισκόμαστε σε ένα καλό σημείο, λειτουργεί ικανοποιητικά η διαδικασία, και πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα, για το οποίο συνεργάζονται 1.500 άνθρωποι από διάφορους φορείς.
Επίσης, η κ. Πελώνη τόνισε ότι εντός του Φεβρουαρίου θα έρθει στην Ελλάδα το εμβόλιο της AstraZeneca, επισήμανε πως λαμβάνεται υπόψη η άποψη του ΕΜΑ ως προς την αποτελεσματικότητά του και συμπλήρωσε ότι είναι καθαρά επιστημονικό θέμα σε ποιες ηλικίες θα γίνει ο εμβολιασμός. «Περιμένουμε την εισήγηση των επιστημόνων», σχολίασε.
Αναφερόμενη στον εμβολιασμό του νοσηλευτικού προσωπικού, σημείωσε ότι δεν είναι υποχρεωτικός αλλά είναι ζήτημα προσωπικής ευθύνης και αλληλεγγύης προς τους άλλους ανθρώπους διότι το εμβόλιο είναι ασπίδα κατά της νόσου, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον το 50% των νοσηλευτών έχει εμβολιαστεί μέχρι τώρα. Σύμφωνα με την ίδια, η σχετική πλατφόρμα είναι ανοιχτή για το νοσηλευτικό προσωπικό και μπορούν ανά πάσα στιγμή να κλείσουν ραντεβού και να εμβολιαστούν.
Για το θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού που πρότεινε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στους ηγέτες της ΕΕ, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι κάποιες χώρες τοποθετήθηκαν υπέρ του πιστοποιητικού και διευκρίνισε: «Δεν μιλάμε για διαβατήριο ή για υποχρεωτικό πιστοποιητικό, αλλά για μία διευκόλυνση στις μετακινήσεις, ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις στα σύνορα και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες». Κάτι που, όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό για χώρες που έχουν τουριστική βιομηχανία.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τις πατέντες των εμβολίων, υπογράμμισε ότι δεν είναι της παρούσης αυτή η συζήτηση, προσθέτοντας πως στο δεύτερο τρίμηνο θα υπάρχει μεγάλη προσφορά εμβολίων και παίρνουμε ό,τι μας αναλογεί από τις αγορές της ΕΕ για τους 27. «Όσα περισσότερα εμβόλια πάρει η ΕΕ τόσα περισσότερα θα πάρουμε κι εμείς. Κινούμαστε αυστηρά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», κατέληξε η κ. Πελώνη.