Σημαντικούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο φέρνει και πάλι κοντά μας το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2020–2021 φέρνει κοντά στο κοινό του σημαντικούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Ταυτοχρόνως, στηρίζει τους Έλληνες δημιουργούς και σολίστ αλλά και τη νέα γενιά μουσικής της Ελλάδας, ενδυναμώνει τον εκπαιδευτικό του ρόλο μέσα από συναυλίες και ειδικές δράσεις και προωθεί νέες συνεργασίες με την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Ο Προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κ. Νίκος Πιμπλής, αναφερόμενος κατά την παρουσίαση του νέου καλλιτεχνικού προγράμματος στους στόχους της νέας σεζόν, υπογράμμισε: Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αποτελεί ένα πολύτιμο και σπάνιο εργαλείο στη διάθεση της Πολιτείας και το 2021 κλείνει 30 χρόνια από την ίδρυσή του. Παρά την αβεβαιότητα των καιρών, το Μέγαρο συνεχίζει να υπηρετεί την τέχνη, την ποιότητα και την ιδρυτική του αποστολή, προς όφελος όλων, παραμένοντας ανοιχτό στην πόλη και στον κόσμο.
Έτσι, αναβαθμίζουμε την ψηφιακή μας παρουσία και εμπλουτίζουμε το online περιεχόμενο. Σχεδιάζουμε σειρά συναυλιών και ειδικών εκδηλώσεων που συνδέονται με τον εορτασμό των 30 χρόνων ώστε να αναδειχθεί το έργο του όχι μόνο ως αποτίμηση του πολιτιστικού ίχνους του Μεγάρου στην παρελθούσα περίοδο αλλά και ως οδηγός για την παρουσία του στην πολιτιστική ζωή της χώρας στο μέλλον.».
Με τον διεθνώς διακεκριμένο πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, να σηματοδοτεί μια νέα εποχή για έναν από τους πλέον εμβληματικούς πολιτιστικούς φορείς του τόπου μας, η σεζόν 2020 – 2021 αναμένεται να είναι συναρπαστική:
«Το Μέγαρο για μένα είναι ένας πολύ οικείος χώρος» λέει. «Το γνώρισα από τις αρχές του, εγκαινιάζοντας με τον Λεωνίδα Καβάκο την Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος και έκτοτε εμφανίστηκα ως πιανίστας άπειρες φορές στις σκηνές του. Άπειρο ήταν όμως και το καλό που μου έκανε ως καλλιτέχνη, και τεράστια ήταν η βοήθεια που έδωσε στην καριέρα μου. Αυτή τη βοήθεια είναι που θέλω τώρα με τη σειρά μου, να δώσω στους Έλληνες καλλιτέχνες, νέους και μεγαλύτερους, γνωστούς και άγνωστους.
Παραμένουμε όλοι σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά, παρόλα αυτά, το Μέγαρο πρέπει να εκπέμψει ένα δυνατό σήμα αντίστοιχο του ρόλου του ως ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας. Ακόμη και αν οι συγκυρίες δεν μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας όπως έχει σχεδιαστεί, θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην παρουσίαση του κανονικά, δηλώνοντας φυσικά ότι θα παραμείνουμε ευέλικτοι, καθώς θα εναρμονιζόμαστε με τις οδηγίες της Πολιτείας στο θέμα του COVID-19.»
Ανακοίνωσε πως δημιουργούνται «τα Megaron podcasts, στα οποία προσκαλούμε νέους έλληνες μουσικούς να κάνουν μια ηχογράφηση-συνέντευξη. Ταυτόχρονα φιλοξενούμε απρόσμενες συνεντεύξεις με διαπρεπείς προσωπικότητες από το χώρο των τεχνών, επιστημών και της διανόησης, όπως τον αστροφυσικό Δημήτρη Νανόπουλο, τον φιλόσοφο Στέλιο Ράμφο, την ιστορικό τέχνης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα κ.ά. Αυτή η νέα πρωτοβουλία υλοποιείται ξεχωριστά με χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ.» Επίσης, θα δοθεί συναυλία- αφιέρωμα στον Χρήστο Λαμπράκη με την σοπράνο Marlis Petersen και πολλές συναυλίες νέων.
«Για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση προγραμματίζουμε σειρά καινούργιων παραγωγών (όπως θα δείτε στο πρόγραμμα) και επίσης σειρά διαλέξεων διαπρεπών ελληνιστών του εξωτερικού και συγκεκριμένα από την Αγγλία, τη Ρωσία και τη Γαλλία με θέμα τον φιλελληνισμό τότε και τώρα» είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής.
Την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020, η κλασική μουσική βρίσκεται στο επίκεντρο με τέσσερις κορυφαίους πιανίστες και δύο μεγάλους μαέστρους να χαρίζουν μοναδικές στιγμές μουσικής απόλαυσης στους ακροατές. Ο Γιάννης Βακαρέλης, η Hélène Mercier Arnault, o Kυπριανός Κατσαρής και ο Αχιλλέας Γουάστωρ δίνουν το «παρών», τον Δεκέμβριο, στον κύκλο Μεγάλοι Ερμηνευτές, ενώ ο Daniel Barenboim με τη Staatskapelle Berlin και ο Thomas Hengelbrock με τη Χορωδία και το Σύνολο Balthasar Neumann αποδίδουν, στο πλαίσιο του κύκλου Μεγάλες Ορχήστρες – Μεγάλοι Μαέστροι, τον δικό τους φόρο τιμής σε δύο τεράστιες μορφές της μουσικής, τον Ludwig van Beethoven και τον Johann Sebastian Bach.
Από τον προγραμματισμό του πρώτου τριμήνου δεν θα μπορούσε να λείπει η ορχηστική τέχνη, με την περίφημη ομάδα σύγχρονου χορού Batsheva Dance Company να παρουσιάζει το έργο «Hora» του κορυφαίου χορογράφου Ohad Naharin. Όσο για τους θεατρόφιλους, θα έχουν την ευκαιρία να δουν, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, την καταξιωμένη ηθοποιό Όλια Λαζαρίδου στην παραγωγή «Έξι φορές», ένα μικρό αφιέρωμα στην αξέχαστη Έλλη Λαμπέτη σε σκηνοθεσία του ταλαντούχου Γιώργου Νανούρη. Εκπληξη αποτελεί το
workshop-διάλεξη για τον Σκαλκώτα με τον μεγάλο σταρ του πόντιουμ Daniel Barenboim.
Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Με προτροπή της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, συνεργάζονται για πρώτη φορά επί σκηνής γνωστοί και σημαντικοί έλληνες μουσικοί, όπως οι πιανίστες Αλεξία Μουζά και Βασίλης Βαρβαρέσος (13.1.2021), ο τσελίστας Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος και η πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου (15.2.2021), ο φλαουτίστας Στάθης Καραπάνος και η πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα (1.3.2021), το Κουαρτέτο Εγχόρδων Τετρακτύς και ο κλαρινετίστας Κώστας Τζέκος (14.4.2021), ο βιολονίστας Σίμος Παπάνας και ο πιανίστας Κάρολος Ζουγανέλης (19.4.2021), η σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη και ο πιανίστας Θανάσης Αποστολόπουλος (12.5.2021).
Μια παράσταση που σημείωσε μεγάλη επιτυχία όταν παρουσιάστηκε πριν από χρόνια στο Μπρόντγουεϋ, έρχεται τον Δεκέμβριο στο Μέγαρο (14 – 30.12.2020). Πρόκειται για το έργο «Μπετόβεν: 33 παραλλαγές» του Moisés Kaufman, το οποίο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο των κύκλων Θέατρο στο Μέγαρο και Beethoven 2020. Ο συγγραφέας παρουσιάζει δύο παράλληλες ιστορίες με διαφορά διακοσίων ετών: Ο Beethoven παλεύει με την κώφωση και τη μεγαλοφυΐα του. Μια αμερικανίδα μουσικολόγος που πάσχει από τη νόσο του Hawking ερευνά το μυστικό που κρύβουν οι «Παραλλαγές Diabelli». Το έργο σκηνοθετεί ο κορυφαίος έλληνας μαέστρος Γιώργος Πέτρου, που έχει αναμετρηθεί με ιδιαίτερη επιτυχία στο παρελθόν, ως σκηνοθέτης, με μεγάλης κλίμακας παραγωγές. Τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε η Γεωργίνα Γερμανού, και τους φωτισμούς η Στέλλα Κάλτσου. Η μετάφραση είναι του Νίκου Λαάρη, ο οποίος ερμηνεύει ζωντανά τη μουσική του Beethoven στην παράσταση. Ερμηνεύουν: Κατερίνα Διδασκάλου, Μελέτης Ηλίας κ.ά. (Συμπαραγωγή: Λυκόφως ΑΜΚΕ – ΜΜΑ).
Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε έργα για παιδιά και σε εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ και φέτος τα καλύτερα Χριστούγεννα θα είναι στο Μέγαρο. Το φετινό γιορτινό ταξίδι αρχίζει με την παρουσίαση για πρώτη φορά στην Ελλάδα της θεατρικής διασκευής της «Υπέροχης ζωής» [«It’ s a Wonderful Life»] του Frank Capra, μιας από τις πιο κλασικές χολιγουντιανές ταινίες με θέμα τα Χριστούγεννα (19 – 30.12.2020). Η Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη μετατρέπεται σε ζωντανό ραδιοτηλεοπτικό στούντιο της δεκαετίας του 1940, όπου επτά ηθοποιοί και μια μεγάλη τζαζ ορχήστρα ζωντανεύουν την υπόθεση του φιλμ. Ερμηνεύουν: Γιώργος Κιμούλης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Σμαράγδα Καρύδη. Σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλαβριανός. Τους ηθοποιούς πλαισιώνει η Athens Collective Orchestra. Την καλλιτεχνική διεύθυνση και την ενορχήστρωση έχει αναλάβει ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης. Συμπαραγωγή: Λυκόφως – ΜΜΑ.
Την ίδια περίοδο (19 – 30.12.2020), μικροί και μεγάλοι μπορούν να απολαύσουν ένα ακόμη διασκεδαστικό ταξίδι στον κόσμο του θεάτρου σκιών, μέσα από την ολοκαίνουργια χριστουγεννιάτικη μουσική κωμωδία «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στη Σκάλα του Μιλάνου» του Ηλία Καρελλά. Ο γνωστός σκιοπαίχτης επιστρέφει για όγδοη συνεχή χρονιά στο Μέγαρο με μια ανεπανάληπτη περιπέτεια γεμάτη χιούμορ και πασίγνωστες μελωδίες από τον κόσμο της όπερας! Συμπαραγωγή: Θίασος Ηλία Καρελλά – ΜΜΑ.
Beethoven 2020
Ο κύκλος που άνοιξε την προηγούμενη σεζόν με αφορμή τη συμπλήρωση 250 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου γερμανού μουσουργού, ολοκληρώνεται με συναυλίες, ρεσιτάλ, θεατρικές παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες εκδηλώσεις, στις οποίες λαμβάνουν μέρος καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες.
Στις 10.10.2020, ο σπουδαίος Λεωνίδας Καβάκος συμπράττει με τον φημισμένο πιανίστα Enrico Pace σε μια βραδιά του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής αφιερωμένη στις σονάτες για βιολί και πιάνο του Beethoven. Ο διεθνούς φήμης βιρτουόζος πιανίστας Μαρτίνος Τιρίμος δίνει δύο ρεσιτάλ (14.10.2020 και 12.12.2020, αποκλειστικός χορηγός ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ) με μεγάλα και σπάνια έργα του Ludwig van Beethoven, όπως, μεταξύ άλλων, η Φαντασία σε σολ ελάσσονα, οι Σονάτες για πιάνο αρ. 29 («Hammerklavier»), 30, 31 και 32, ενώ ο διακεκριμένος έλληνας σολίστ Τίτος Γουβέλης ερμηνεύει στις 21.10.2020 ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα της πιανιστικής φιλολογίας, τις Παραλλαγές Diabelli. Στις 4.12.2020 η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τον κορυφαίο μαέστρο Λουκά Καρυτινό, συναντά το διακεκριμένο Swiss Piano Trio στο διπλό αφιέρωμα Beethoven 250 χρόνια – 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου Σισιλιάνου (συμπαραγωγή ΚΟΑ – ΜΜΑ). Λίγες μέρες αργότερα (10.12.2020), ο βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός, ένας από τους πιο σημαντικούς λυρικούς ερμηνευτές της γενιάς του, παρουσιάζει μια βραδιά lieder αφιερωμένη στους κύκλους τραγουδιών «Στη μακρινή αγαπημένη» του Ludwig van Beethoven, «Ο έρωτας του ποιητή» του Robert Schumann καθώς και σε τραγούδια του Franz Schubert. Tον πλαισιώνει μουσικά ο γνωστός σολίστ του πιάνου Γιάννης Τσανακαλιώτης. Ο κύκλος Beethoven 2020 ολοκληρώνεται με την «Αθάνατη Αγαπημένη», μια παράσταση που επιχειρεί να απαντήσει στον διαχρονικό γρίφο της μούσας του Beethoven (15.12.2020). Λαμβάνουν μέρος: Μίνα Πολυχρόνου (σοπράνο), Άρτεμις Μπόγρη (μετζοσοπράνο), Νεφέλη Μούσουρα (πιάνο) και Μάγδα Μαυρογιάννη (μουσικό αναλόγιο, κείμενο, σκηνική επιμέλεια).
200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Με τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», την ανυπέρβλητη ποιητική σύνθεση του Διονυσίου Σολωμού που μελοποίησε ο Νικόλαος Μάντζαρος, ανοίγει ο εορταστικός κύκλος εκδηλώσεων 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Θα τον ερμηνεύσουν οι εξαίρετοι τραγουδιστές του ανδρικού φωνητικού συνόλου ΜΕIΖΟΝ ΕΝSEMBLE (24.2.2021).
Ακολουθεί η πρώτη πανελλήνια παρουσίαση (27.2.2021) του μουσικού ιστορικού δράματος «Το κάλεσμα του Προμηθέα» σε κείμενο του σπουδαίου συγγραφέα και σκηνοθέτη Χριστόφορου Χριστοφή και σε μουσική του διάσημου συνθέτη Νίκου Ξανθούλη, ο οποίος έχει αναλάβει επίσης τη διεύθυνση ορχήστρας.
Eπιπλέον, τον Ιανουάριο του 2021 αρχίζουν οι παραστάσεις της νέας εκπαιδευτικής συμπαραγωγής για παιδιά του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με τον Θίασο Σκιών Ηλία Καρελλά. Τιτλοφορείται «1821 σκιές» και είναι εμπνευσμένη από την Eλληνική Επανάσταση. Συμμετέχει η Αρετή Κετιμέ (φωνή, σαντούρι).
Θέατρο στο Μέγαρο
«Ηρόδοτος Δραματικός: Σαλαμίνα»
Με αφορμή τη συμπλήρωση, το 2020, 2.500 χρόνων από τις μεγάλες ιστορικές μάχες στις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα (480 π.Χ.), η αρχαία εποποιία, όπως την κατέγραψε ο «πατέρας της ιστορίας» Ηρόδοτος, αναβιώνει σε δραματοποιημένη μορφή στο θεατρικό έργο του Γιάννη Λιγνάδη «Ηρόδοτος Δραματικός: Σαλαμίνα» (15 – 30.5.2021). Σκηνοθετεί ο Φωκάς Ευαγγελινός. Συμπαραγωγή: Dramaticus – ΜΜΑ.
Έκθεση
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΜΟΥ
Η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι
της Μουσικής τιμά τα 95 χρόνια δραστήριας και δημιουργικής ζωής του Μίκη Θεοδωράκη διοργανώνοντας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μια έκθεση που φωτίζει τις ετερόκλητες πλευρές της μουσικής και πολιτικής παρακαταθήκης του μεγάλου συνθέτη. Από το 1997 η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» που διαθέτει και αξιοποιεί το πλήρες αρχείο του Θεοδωράκη, το οποίο ο ίδιος της έχει εμπιστευτεί, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό πρωτότυπα ντοκουμέντα του αρχείου του, πλαισιωμένα από σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό και ψηφιακές εφαρμογές, καταδεικνύοντας έτσι τον όγκο και την ποικιλομορφία της προσωπικότητας και του έργου του. Η επετειακή έκθεση «Μίκης Θεοδωράκης: ο γαλαξίας μου» φιλοξενείται στο Μέγαρο από τις 6.11.2020 έως τις 31.1.2021 (είσοδος ελεύθερη). Σχεδιασμός-επιμέλεια έκθεσης: Ερατώ Κουτσουδάκη, αρχιτέκτων-μουσειολόγος. Επιστημονική επιμέλεια: Στεφανία Μεράκου, διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Βάλια Βράκα, υπεύθυνη Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του ΣΦΜ και Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, διευθυντής ΣΦΜ.