Σύγχυση συνεχίζουν να πυροδοτούν τα αντιφατικά μηνύματα και η πολυφωνία από ειδικούς και μη σε Ελλάδα και εξωτερικό για το εμβόλιο AstraZeneca.
Αντιλαμβανόμενη τον προβληματισμό των πολιτών, που είδαν αποφάσεις να λαμβάνονται και μετά να αίρονται, καθώς και κάθε χώρα να έχει μια δική της «πολιτική» στο καίριο αυτό ζήτημα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξέδωσε νέες οδηγίες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται το τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί με την 1η δόση.
Από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η καθηγήτρια παιδιατρικής Ιωάννα Παυλοπούλου δίνει χρήσιμες επεξηγήσεις στο Liberal.gr, δίνοντας το στίγμα της χαλάρωσης και της ευελιξίας που αποφάσισε η επιτροπή να επιδείξει, κατανοώντας την ανησυχία και την επιφυλακτικότητα των συμπολιτών μας.
«Πολλοί άνθρωποι έχουν επιφυλάξεις μετά τα όσα έγιναν και προφανώς ο ρόλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν είναι να εντείνει τους φόβους τους. Ο στόχος μας είναι ακριβώς το αντίθετο, να βοηθήσουμε να ομαλοποιηθεί η όλη διαδικασία, δίνοντας πιο χαλαρά περιθώρια ώστε να προσέλθουν για να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι και να χτίσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται το πολυπόθητο τείχος ανοσίας» εξηγεί η καθηγήτρια παιδιατρικής Ιωάννα Παυλοπούλου.
Σύμφωνα με το Brighton Collaboration που καταγράφει και αξιολογεί τις ανεπιθύμητες ενέργειες- έτσι όπως αυτές αναφέρονται στις κίτρινες κάρτες των επιμέρους Εθνικών Οργανισμών φαρμάκων- διευρύνονται οι περιπτώσεις εκείνες όπου η σύσταση για τον εμβολιασμό της 2ης δόσης αφορά άλλο εμβόλιο από αυτό της ΑΖ.
Μέχρι πρότινος ίσχυε ότι η σύσταση αυτή αφορούσε άτομα που μετά την 1η δόση με το εμβόλιο της ΑΖ παρουσίασαν την σπάνια παρενέργεια της θρόμβωσης με θρομβοπενία (χαμηλά αιμοπετάλια).
Χαλαρώνοντας αυτά τα περιθώρια, πλέον συμπεριλαμβάνονται και άλλες θρομβώσεις, τις οποίες θα καταγράφει στο σύστημα ο θεράπων ιατρός. Η εφαρμογή θα είναι εν ισχύ την Δευτέρα 21/6 και δεν μπορεί να το αιτηθεί μόνος του ο πολίτης, πρέπει να το πράξει ο γιατρός.
Στις νέες ενδείξεις για 2η δόση με άλλο (mRNA) εμβόλιο συμπεριλαμβάνονται καταρχάς τα περιστατικά των εν τω βάθη φλεβοθρομβώσεων που συνήθως στέλνουν τον ασθενή στο γιατρό, με συμπτώματα τα οποία περιλαμβάνουν αίσθημα καύσου στα πόδια και πρήξιμο ενώ μπορεί να υπάρξει και αλλαγή χρώματος στο δέρμα.
Επίσης συμπεριλαμβάνονται στις ενδείξεις για αλλαγή εμβολίου η πνευμονική εμβολή, η οποία συνοδεύεται από δύσπνοια και πόνο στο στήθος και είναι μια σοβαρή κατάσταση που πάλι οδηγεί τον ασθενή στον γιατρό, καθώς και η οφθαλμική θρόμβωση. Στην τελευταία παρουσιάζεται διαταραχή της όρασης και βλέπουμε μαύρο, είναι σαν να έχουμε «σκοτώματα» στην όρασή μας.
Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Παιδιατρικής, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών φρόντισε να συμπεριλάβει κι άλλα περιστατικά θρόμβωσης σε αγγεία και φλέβες ώστε να προσφέρει μια μεγαλύτερη ευελιξία στον πολίτη.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο θεράπων γιατρός θα μπορέσει να δώσει στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr ένα αίτιο δηλαδή έναν κωδικό νόσου (ICD 10) ή ακόμα και μια μικρή περιγραφή, ένα σύντομο ιστορικό του ασθενούς.
Όλα αυτά θα μπορούν να καταγραφούν στην εφαρμογή, που θα τελειοποιήσουν τα δύο συναρμόδια υπουργεία (Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας) στην πλατφόρμα, ενώ τα δεδομένα που περνούν στο σύστημα οι θεράποντες ιατροί θα ελέγχονται από την επιτροπή και τάχιστα θα δίνεται η απάντηση, ώστε να μπορεί ο πολίτης να προγραμματίσει την δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο.
Επίσης τη δυνατότητα να αλλάξουν εμβόλιο στην 2η δόση έχουν τα άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών που για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση με το εμβόλιο της ΑΖ. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η σύσταση της Επιτροπής είναι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός με το ίδιο εμβόλιο, με τους ειδικούς να θυμίζουν ότι στην περίπτωση mix and match, οι αναμενόμενες παρενέργειες (πόνος στο σημείο της ένεσης, μυαλγίες, πυρετός, πονοκέφαλος) μπορεί να είναι εντονότερες.
«Δυστυχώς η πανδημία έχει διαποτίσει κάθε πτυχή της ζωής μας, δεν είναι πλέον μόνο υγειονομική», αναφέρει προβληματισμένη η Ι. Παυλοπούλου, προσθέτοντας πως τα επικοινωνιακά λάθη δεν βοηθούν, αντιθέτως εντείνουν τη σύγχυση του κόσμου. Το ίδιο και η αποσπασματική δημοσιοποίηση κάποιων περιστατικών, όπως για παράδειγμα το γεγονός πως όλο αυτό το διάστημα δεν έχουμε διαβάσει τίποτα για τις 28 νέες γυναίκες ηλικίας έως 40 ετών που χάθηκαν από τη λοίμωξη covid.
Μια άλλη εστία προβληματισμού αφορά τον έντονο τρόπο με τον οποίο γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση πάνω στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών και των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας.
Η καθηγήτρια Ι. Παυλοπούλου φοβάται πως όλη αυτή η ένταση θα οδηγήσει σε αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς σε αντίθεση με το τι ισχύει στο εξωτερικό, στην Ελλάδα η σύμβαση του ΕΣΥ με τους υγειονομικούς δεν είχε ποτέ τέτοιον όρο. Σε άλλες χώρες ωστόσο όρος εμβολιασμού έχει συμπεριληφθεί στην σύμβαση εργασίας όπως ισχύει για το νοσοκομείο Mount Sinai των ΗΠΑ.