Αυστρία: Περισσότεροι από 550.000 άνθρωποι υπέγραψαν κατά των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου Ceta και TTIP

Αυστρία: Περισσότεροι από 550.000 άνθρωποι υπέγραψαν κατά των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου Ceta και TTIP

Ένα αίτημα πολιτών κατά των διατλαντικών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου Ceta και TTIP συγκέντρωσε περισσότερες από 550.000 υπογραφές στην Αυστρία, αναγκάζοντας το κοινοβούλιο να θέσει το θέμα στην ημερήσια διάταξή του, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές της εκστρατείας χθες τη νύχτα.

Το αίτημα, που υποστηρίζεται τόσο από το ακροδεξιό κόμμα FPO όσο και από τους Πράσινους και την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του καγκελαρίου Κρίστιαν Κερν, ζητά την υιοθέτηση νόμου που θα απαγορεύει "την υπογραφή, την έγκριση ή την σύναψη" αυτών των εμπορικών συμφωνιών.

Το κείμενο, το οποίο φέρει την υπογραφή 562.552 πολιτών ή του 8,9% του εκλογικού σώματος, υπερβαίνει κατά πολύ το όριο των 100.000 υπογραφών που απαιτούνταν προκειμένου να ξεκινήσει η εξέτασή του από το κοινοβούλιο, όπως προβλέπει η αυστριακή νομοθεσία.

Την επιτυχία του αιτήματος χαιρέτισαν μκο κατά της παγκοσμιοποίησης και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, όπως η Attac και η Greenpeace, καθώς και ο ηγέτης του FPO Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι "πρέπει να μεταφραστεί σε αυστριακό δίκαιο".

Οι πιθανότητες υιοθέτησης αυτού του νόμου από τους αυστριακούς βουλευτές εμφανίζονται ωστόσο περιορισμένες.

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Καναδά (Ceta) αναμένεται να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Φεβρουαρίου στο Στρασβούργο, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μεταβατική εφαρμογή του.

Το κείμενο θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από όλα τα εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια της ΕΕ προκειμένου να καταστεί οριστικό.

Ο νέος πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, που προέρχεται από τους Πράσινους, καθώς και ο αποτυχών αντίπαλός του Νόρμπερτ Χόφερ (FPO), είχαν ανακοινώσει και οι δύο κατά την προεκλογική εκστρατεία τους ότι δεν θα υπογράψουν έναν νόμο που θα επικυρώνει τη Ceta.

Η συμφωνία, που θα καταργήσει το 99% των δασμών ανάμεσα στην ΕΕ και στην Οτάβα, προκάλεσε κινήματα διαμαρτυρίας σε πολλές χώρες, με τους αντιπάλους της συμφωνίας να εκτιμούν ότι θα δώσει ένα πολύ σημαντικό περιθώριο ελιγμών σε μεγάλες επιχειρήσεις απέναντι στα κράτη. Η συμφωνία τροποποιήθηκε το φθινόπωρο υπό την πίεση της Βαλονίας του Βελγίου.

Εξίσου αμφιλεγόμενη, η διατλαντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου TTIP, που είχε υποστηρίξει ο Μπαράκ Ομπάμα, εκτιμάται ότι τίθεται σε κίνδυνο με την έλευση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αντιτίθεται στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ