Έντονη είναι η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας τις τελευταίες δέκα ημέρες, ενώ η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στην εν λόγω περιοχή, αλλά και τη Λάρισα, κυρίως λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης, έχει προκαλέσει συναγερμό στους ειδικούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πληρότητα των ΜΕΘ σε Δυτική και Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται κοντά στο 100%. Η ηγεσία μάλιστα του υπουργείου Υγείας συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, σε μία προσπάθεια να εκπέμψει εκ νέου το μήνυμα του εμβολιασμού.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην επικράτεια η κάλυψη στις ΜΕΘ Covid φτάνει στο 69%, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι πάνω από 90%, ενώ περισσότερα στοιχεία έδωσε ο ΠΟΕΔΗΝ, λέγοντας πως υπάρχουν μόλις 4 κρεβάτια κενά σε ΜΕΘ- Covid.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ:
ΑΧΕΠΑ 15 στις 15
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ 15 στις 15
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 11 στις 11
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 22 στις 22
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 8 στις 8
ΚΑΤΕΡΙΝΗ 4 στις 4
ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 4 στις 5
ΣΕΡΡΕΣ 8 στις 10
ΕΔΕΣΣΑ. 2 στις 3
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ 6 στις 6
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 6 στις 6
ΚΟΖΑΝΗ 5 στις 5
Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 2.636 νέα κρούσματα κορονοϊού, 32 θάνατοι και 329 διασωληνωμένοι, εκ των οποίων 9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Στην Αττική εντοπίστηκαν 448 από τα νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 394 και στη Λάρισα, όπου η επιδημία αυξάνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, 192 νέα κρούσματα.
Σημειώνεται ότι στο μεγαλύτερο μέρος της χωράς η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση, 11 περιοχές όμως στη Βόρεια Ελλάδα, βρίσκονται στο κόκκινο με περιοριστικά μετρά κυρίως λόγω χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης.
Ο Χρήστος Παπαδόπουλος, προϊστάμενος Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας, επισημαίνει χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ: «Είμαστε 10 μονάδες σε ποσοστά εμβολιασμού κάτω από το μέσο όρο που οδηγεί σε έξαρση στη Βόρεια Ελλάδα»Στη Δράμα οι πλήρως εμβολιασμένοι φτάνουν το 42, 87%, στο Κιλκίς το 43, 78%, στη Λάρισα το 46, 48 και στη Θεσσαλονίκη το 53, 14%».
Αντιστοίχως, ο Νίκος Νίτσας, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή στην 3η και 4η υγειονομική Περιφέρεια το 94% των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι».
«Το 95% όσων πεθαίνουν δεν έχουν κάνει ούτε μια δόση»
Εντείνεται η πίεση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας από ανεμβολίαστους που χρίζουν νοσηλείας και όλα αυτά στον απόηχο των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χαλκιδική και Κιλκίς. Καθώς αυξάνονται οι νοσηλείες επιστήμονες απευθύνουν νέες εκκλήσεις προς όσους παραμένουν δύσπιστοι στον εμβολιασμό, θυμίζοντας ότι φέτος ο κορονοϊός είναι διπλά μεταδοτικός σε σχέση με εκείνον που είχαμε πέρυσι, όταν και είχε εμφανιστεί στη Β. Ελλάδα το ίδιο πρόβλημα.
Τα στοιχεία προκαλούν ανησυχία. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας 56 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 306 στις απλές κλίνες Covid. Άνω του 95% εξ αυτών είναι ανεμβολίαστοι. Ταυτόχρονα στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης 57 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 241 σε απλές κλίνες Covid.
Η αύξηση των νοσηλειών και η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στη Β.Ελλάδα συνδέεται και με τον επικαιροποιημένο επιδημιολογικό χάρτη, όπου τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στις «κόκκινες περιοχές» στα βόρεια της χώρας κυμαίνονται μεταξύ 40% και 50%.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στη Θεσσαλονίκη είναι 50,08%, στο Κιλκίς 41,00%, στη Λάρισα 49,91%, στη Χαλκιδική 46,84%, στη Δράμα 42,56% και στην Πιερία 41,63%.
Το πόσο χαμηλά είναι τα ποσοστά φαίνεται από μια σύγκριση με άλλες περιοχές, όπως της Αττικής, όπου η εμβολιαστική κάλυψη κινείται σε πάνω από 60% του πληθυσμού.
«Αυτό που συμβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα είναι αυτό που συμβαίνει και στη Βόρεια Αμερική, όπου περιοχές που δεν έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού έχουν έκρηξη του επιδημικού κύματος, δυσκολία στη λειτουργία των σχολείων», ανέφερε, σχολιάζοντας τη κατάσταση, ο καθηγητής πνευμονολογίας Παναγιώτης Βασιλακόπουλος.
«Νομίζω ότι θα πρέπει να αντιληφθούμε την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει όλοι να πιστέψουμε στην επιστήμη. Πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε το συντομότερο δυνατό. Υπάρχει ακόμα χρόνος, δεν έχει κρυώσει ακόμα τόσο πολύ ο καιρός ώστε να είμαστε υποχρεωτικά μονίμως σε εσωτερικούς χώρους, που η μεταδοτικότητα του ιού είναι πολύ μεγαλύτερη. Απευθύνω έκκληση να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού και μέχρι τότε να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί γιατί ο ιός είναι διπλά μεταδοτικός σε σχέση με τον ιό που είχαμε πέρυσι, όταν είχαμε το ίδιο πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Ακολούθως υπάρχει προβληματισμός υπάρχει στους ειδικούς για τις εορταστικές εκδηλώσεις και τις παρελάσεις ενόψει της 28ης Οκτωβρίου.
«Οτιδήποτε μετρό εφαρμόζεται για να μειώσει την πιθανότητα έξαρσης που θα οδηγήσει σε πίεση στο σύστημα υγείας πρέπει να εφαρμόζεται έγκαιρα», επεσήμανε ο Αθανάσιος Σκουτέλης, καθηγητής Παθολογίας, λοιμωξιολόγος.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε: «Ο στόχος είναι να κάνουμε παρελάσεις οφείλουμε να ακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και να τοποθετούμαστε ανάλογα με αυτά».
Απώτερος στόχος είναι να εξελιχθεί ο ιός ως μία “βαριά γρίπη”, που δεν θα επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κοινωνική ζωή, υπογραμμίζει σήμερα ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στο ΑΠΕ τονίζοντας ότι έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ επισημαίνει για ακόμη μία φορά την ανάγκη να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να ελέγξουμε την πανδημία.
Παράλληλα, έκκληση να εμβολιαστούν όσοι δεν τον έχουν κάνει ήδη απευθύνει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει «να νοιαστούν και για τον εαυτό τους, αλλά και για τους ανθρώπους γύρω τους».
Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι «πρέπει να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον πλήρη εμβολιασμό των πολιτών, ώστε να θωρακιστούμε έναντι των μεταλλάξεων και της πανδημίας», ενώ απαντά τόσο στους επικριτές της ΕΕ όσο και στους δικούς της, για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.
«Έχουμε φτάσει στο 75% σχεδόν των πλήρως εμβολιασμών ενηλίκων πολιτών μας. Όμως, λόγω της μετάλλαξης Δ, αλλά και λόγω κινδύνου από νέες μεταλλάξεις, το ποσοστό αυτό, παρά το γεγονός ότι αποτελεί από τα ψηλότερα στον κόσμο, δεν μας εφησυχάζει. Πρέπει να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον πλήρη εμβολιασμό των πολιτών, ώστε να θωρακιστούμε έναντι των μεταλλάξεων και της πανδημίας. Ο εμβολιασμός σώζει ζωές και γι' αυτό αποτελεί προτεραιότητα μας», επισημαίνει η κ. Κυριακίδου.
Σημειώνεται ότι ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια οι θάνατοι παγκοσμίως από τον κορονοϊό, με τους ανεμβολίαστους να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στην επιθετική παραλλαγή Δέλτα.
«Ερήμωσε» η Θεσσαλονίκη την πρώτη νύχτα του μίνι lockdown
Εντωμεταξύ, έρημη πόλη έμοιαζε η Θεσσαλονίκη την πρώτη νύχτα του νέου περιορισμένου lockdown που τέθηκε σε εφαρμογή λόγω κορονοϊού.
Μετά τη μία τα ξημερώματα, ελάχιστα ήταν τα οχήματα που κινούνταν στους δρόμους της πόλης και για πολύ συγκεκριμένους λόγους.
Επισημαίνεται ότι σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης είχαν στηθεί αστυνομικά μπλόκα, τα οποία πραγματοποιούσαν ελέγχους σε πεζούς και οχήματα.
Υπενθυμίζεται πως το μίνι lockdown που έχει επιβληθεί στην πόλη ως την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και ώρα 6:00 το πρωί, προβλέπει:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
- Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
ΑΠΘ: Αυξημένο το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης
Αξίζει να επισημανθεί ότι αυξητική τάση στη συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης έδειξαν οι τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 29/09 και της Πέμπτης 30/09 είναι:
- Αυξημένη (+28%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 27/09 και της Τρίτης 28/09
- Αυξημένη (+41%) σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 22/09 και Πέμπτης 23/09