Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, το mRNA, είναι μεν καινούργια για τα εμβόλια αλλά είναι γνωστή στην επιστημονική κοινότητα εδώ και 30 χρόνια, δηλώνει στο liberal.gr ο Βασίλης Καρανταλής, από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν για τον κορονοϊό.
Ο Έλληνας καρδιολόγος στο Jackson Memorial Hospital, στο Μαϊάμι, περιγράφει πως αντέδρασε ο οργανισμός του τις πρώτες ώρες και ημέρες μετά τον εμβολιασμό και λέει ότι με αυτήν την τεχνολογία ανοίγονται «δυνατότητες στην αντικαρκινική θεραπεία επίσης» κι αυτό «είναι κάτι που θα αλλάξει την ζωή πολλών ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο».
Συστήνει στους συγγενείς του και στους φίλους του στην Ελλάδα «υπομονή» κι ελπίζει ότι «Μόλις το εμβόλιο εγκριθεί στην ΕΕ και στην Ελλάδα να το κάνουν όσο περισσότεροι γίνεται».
Συνέντευξη στον Βασίλη Γαλούπη
Εκτός μιας μερίδας του κόσμου που είναι οι εκ πεποιθήσεως αρνητές των εμβολίων, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός πολιτών που δεν είναι ούτε αντιεμβολιαστές, ούτε αρνητικοί, ούτε συνωμοσιολόγοι. Θα ήθελαν να κάνουν το εμβόλιο, αλλά αισθάνονται μια ανασφάλεια γι’ αυτά τα εμβόλια νέας τεχνολογίας, κι έχουν απορίες για τυχόν παρενέργειες, άμεσες και μακροπρόθεσμες. Σε αυτούς τι λέτε, πως μπορούμε να απαντήσουμε στις ανησυχίες τους;
Ναι, είναι όντως πολύ λογικό να έχουμε όλοι μας απορίες. Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, το mRNA, είναι μεν καινούργια για τα εμβόλια αλλά είναι γνωστή στην επιστημονική κοινότητα εδώ και 30 χρόνια. Το πρώτο φάρμακο με αυτή τη τεχνολογία εγκρίθηκε από τον FDA το 1998 και υπάρχουν ακόμα άλλες πέντε εγκεκριμένες θεραπείες. Το mRNA επιβιώνει μέσα στον οργανισμό μας μόνο για μερικά λεπτά και μετά καταστρέφεται από τον ίδιο τον οργανισμό μας, γι’ αυτό δεν αναμένονται μακροχρόνιες παρενέργειες. Οι παρενέργειες που παρατηρούνται είναι πονοκέφαλος, μυαλγίες και κούραση και κρατάνε συνήθως μια μέρα. Πολλοί, όπως εγώ, παρουσιάζουν μόνο μια ελαφρά ενόχληση στο σημείο του εμβολιασμού που και αυτή με τη σειρά της περνάει μετά από λίγες ώρες.
Το γεγονός ότι αυτά τα εμβόλια δημιουργήθηκαν σε λιγότερο από ένα χρόνο δείχνει πόσο έχει προχωρήσει η επιστήμη από τη μία αλλά από τη άλλη δείχνει και πόσος πολύτιμος χρόνος σπαταλάται συνήθως σε άλλες θεραπείες η εμβόλια. Ο χρόνος συμπιέστηκε επειδή αφαιρέσαμε τις γραφειοκρατικες διαδικασίες κρατώντας παράλληλα αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας.
Είστε γιατρός και μπορείτε από πρώτο χέρι να παρακολουθήσετε και να κατανοήσετε τις δημοσιευμένες μελέτες του εμβολίου. Ποια στοιχεία σας έπεισαν να αποφασίσετε ότι πρόκειται για ασφαλές εμβόλιο;
Πρώτον πρέπει να σκεφτούμε τι έχουμε απέναντι μας. Η θνησιμότητα σε ανθρώπους της ηλικίας μου που θα χρειαστούν νοσηλεία φτάνει το 0.4%. Δηλαδή έχω 1 στις 250 πιθανότητες αν νοσηλευτώ με covid-19 να πεθάνω. Αυτό το θεωρώ αδιανόητο. Από την άλλη η μακρόχρονη εμπειρία που έχουμε με τη συγκεκριμένη τεχνολογία αλλά και με το πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα μου δίνει αρκετές απαντήσεις για την ασφάλεια των εμβολίων αυτών. Το mRNA δεν είναι κομμάτι του ιού, είναι απλά οι "οδηγίες χρήσης" της χαρακτηριστικής πρωτεΐνης ακίδας που υπάρχει στην επιφάνεια του ιού και είναι αυτή που το ανοσοποιητικό μας σύστημα μαθαίνει να αναγνωρίζει και να πολεμά.
Το mRNA δεν μπαίνει μέσα στον πυρήνα των κυττάρων μας και έτσι δεν έχει καν τη δυνατότητα να αλλοιώσει το γενετικό μας κώδικα και να μας επηρεάσει στο μέλλον. Και στις δύο μελέτες, ασθενείς που εμβολιάστηκαν δεν χρειάστηκε να μπουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και αυτό σε ποσοστό 100%. Δηλαδή φαίνεται να προστατεύει απολύτως από πολύ σοβαρή ασθένεια που ενδεχομένως θα οδηγούσε και σε θάνατο.
Τι ακριβώς αισθανθήκατε τις πρώτες και μέρες μετά τον εμβολιασμό σας. Παρατηρήσατε κάποιο σύμπτωμα ή παρενέργεια τις επόμενες μέρες; Ανησυχείτε για κάτι ενόψει της δεύτερης δόσης;
Λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό μου από περιέργεια, μέτρησα τη θερμοκρασία που ήταν ελαφρώς ανεβασμένη στους 37.5 C χωρίς να έχω κάποιο άλλο σύμπτωμα. Την επόμενη μέρα ξύπνησα με ελαφρά ενόχληση στο σημείο του εμβολιασμού που πέρασε μέσα σε λίγες ώρες. Εμβολιάστηκα στις 15 Δεκεμβρίου και στις 5 Γενάρη θα λάβω τη δεύτερη δόση (21 μέρες για το εμβόλιο της Pfizer-Biontech). Σύμφωνα με τις μελέτες, η δεύτερη δόση είναι πιθανό να σου κάνει μεγαλύτερο πονοκέφαλο ή κούραση. Και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό και αναμενόμενο. Ο οργανισμός σου τώρα γνωρίζει τι έχει να αντιμετωπίσει και γρήγορα το καταπολεμά. Δείχνει ότι το εμβόλιο δουλεύει και το ανοσοποιητικό σου σύστημα κάνει αυτό που αναμένεται.
Υπάρχουν αναφορές σε σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, πέντε μέχρι τώρα σε πάνω από 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς, άρα πολύ σπάνια. Πιθανολογείται ότι οι αλλεργικές αυτές αντιδράσεις προκλήθηκαν από μια ουσία που υπάρχει στο εμβόλιο (polyethylene glycol PEG) και η οποία μάλιστα υπάρχει σε εκατοντάδες άλλα φάρμακα ακόμα και τρόφιμα. Όλες οι περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν γρήγορα και με επιτυχία με απλή χορήγηση επινεφρίνης.
Όσοι γνωρίζουν ότι έχουν αλλεργία στη συγκεκριμένη ουσία ή γενικά ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης που χρειάστηκε επέμβαση, καλό είναι να μην κάνουν τις εμβόλιο. Οι εποχικές αλλεργίες δεν σε αποκλείουν από το να κάνεις το εμβόλιο.
Βγαίνει κάτι «καλό», αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την λέξη, από την πανδημία όσον αφορά τα συστήματα υγείας και την πρόοδο στην επιστήμη; Μας ανάγκασε η πανδημία σε αλλαγές προς το αποτελεσματικότερο, σε καινοτομίες στην φροντίδα υγείας;
Είναι δύσκολο να πει κάποιος μετά από 1.7 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως ότι αυτή η νόσος μάς βοήθησε σε κάτι. Παρόλα αυτά όντως μας δίδαξε τις αδυναμίες των συστημάτων υγείας μας παγκοσμίως, τις πολιτικές δημόσιας υγείας αλλά και πώς πρέπει κάποιος να προβλέψει και να διαχειριστεί μια κρίση τέτοιου μεγέθους.
Από την άλλη αυτό που γίνεται με τα εμβόλια με τη τεχνολογία mRNA είναι κάτι συναρπαστικό και επαναστατικό. Μας δίνει τη δυνατότητα να φτιάχνουμε γρηγορότερα, ασφαλέστερα και αποτελεσματικότερα εμβόλια. Οι δυνατότητες που ανοίγονται στην αντικαρκινική θεραπεία επίσης είναι κάτι που θα αλλάξει την ζωή πολλών ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο. Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό. Ελπίζω αυτές οι εξελίξεις αντί να εμπνεύσουν κάποιους να μπουν βαθύτερα στον κόσμο των συνομωσιών, να δείξει το δρόμο σε πολλά παιδιά που τώρα πάνε σχολείο πόσο συναρπαστική είναι η επιστήμη και να ακολουθήσουν τις θετικές επιστήμες.
Τι έχετε να πείτε στους συγγενείς και φίλους σας στην Ελλάδα; Να κάνουν το εμβόλιο;
Αυτό που έχω να πω στους συγγενείς και φίλους στην Ελλάδα είναι υπομονή! Δυστυχώς αυτές οι γιορτές θα είναι πολύ διαφορετικές, και θα πρέπει να τις περάσουμε μόνο με την πυρηνική μας οικογένεια. Οι μάσκες, το πλύσιμο των χεριών και η αποστάσεις είναι ακόμα το μοναδικό μας όπλο απέναντι στη πανδημία. Μόλις το εμβόλιο εγκριθεί στην ΕΕ και στην Ελλάδα ελπίζω να το κάνουν όσο περισσότεροι γίνεται. Θα έχουν ήδη εμβολιαστεί 20 εκατομμύρια κόσμος στην Αμερική, ικανός αριθμός να πείσει και τους πιο επιφυλακτικούς. Όσο πιο γρήγορα εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μας τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να βάλουμε αυτό τον εφιάλτη πίσω μας.