Την υψηλή ανοσολογική κάλυψη για 6 με 7 μήνες, όσων έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ. Ο κ. Βασιλακόπουλος επανέλαβε ότι το εμβόλιο παραμένει το κυριότερο εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο θα πρέπει να επικαιροποιείται προκειμένου να περιλαμβάνει όλες τις μεταλλάξεις που παρουσιάζονται.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξέφρασε την άποψη ότι από Σεπτέμβριο οι άνθρωποι χωρίς υποκείμενα νοσήματα θα προβούν σε επικαιροποιημένη δόση και όχι σε τέταρτη από το υπάρχον εμβόλιο, όπως ακριβώς κάνουμε με τη γρίπη. Παράλληλα έκανε λόγο και για τις ελπίδες να βγει ένα εμβόλιο αποτελεσματικό έναντι όλων των κορονοϊών και στο μέλλον ένα εμβόλιο που «θα πιάνει» και γρίπη και κορονοϊό.
Παρουσιάζοντας τα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως, είπε ότι η Ελλάδα τα πάει καλύτερα από τις ΗΠΑ και χειρότερα από άλλες χώρες στη δυτική Ευρώπη.
Όπως είπε, η θνητότητα ανά εκατομμύριο δείχνει αναλογικά 350 θανάτους στην Ελλάδα και 2.800 στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή 400 νεκρούς παραπάνω από εμάς ανά εκατομμύριο, και αυτό σημαίνει ότι εμβολιαστικά εμείς τα πήγαμε καλύτερα.
Ο κ. Βασιλακόπουλος έκανε λόγο μάλιστα λόγο για Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Στη δυτική Ευρώπη ανέφερε ότι σε ηλικίες άνω των 50 ετών παρουσιάζονται πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, επομένως μπορούν να αίρονται τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού, καθώς η μεταδοτικότητα είναι διαχειρίσημη, χωρίς θανάτους και νοσηλείες, παρά τα κρούσματα.
Αντίθετα, πρόσθεσε, στην ανατολική Ευρώπη δεν έχει βελτιωθεί ο δείκτης 'R' αναπαραγωγής της νόσου.