Για δεύτερη μέρα διασταυρώνουν τα ξίφη τους η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας, την οποία υπέβαλε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Με ομιλίες υπουργών και βουλευτών απ’ όλα τα κόμματα ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος της συζήτησης.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 22:00 το βράδυ της Κυριακής. Ακολούθως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, που θα γίνει ηλεκτρονικά, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.
Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Επίσης, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών».
Μητσοτάκης: «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ηταν κάτι που το περιμέναμε»
Υπενθυμίζεται ότι στη Βουλή για τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, πήγε το απόγευμα της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης παρακολούθησε στην αίθουσα της Ολομέλειας την ομιλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, ενώ σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, στο εντευκτήριο είχε χαλαρή κουβέντα με πολλούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που βρίσκονταν εκείνη την ώρα εκεί.
«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι που το περιμέναμε. Μας δίνουν ευκαιρία να αναδείξουμε την πολιτική μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την πόλωση. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Εμείς εφαρμόζουμε τις πολιτικές μας, κάνουμε τη δουλειά μας και απευθυνόμαστε στους πολίτες», ανέφερε - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - ο πρωθυπουργός.
Πιερρακάκης: Το πρώτο μάθημα είναι ότι υπάρχει ευθύνη στην βάρδια
«Στην Ελλάδα το αίτημα των εκλογών του 2019 ήταν "φτιάξτε κράτος". Δηλαδή, οι παραδοσιακές δομές και υποδομές του κράτους που έλειπαν εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες στη χώρα μας, η παραδοσιακή εξυπηρέτηση του πολίτη, δεν υπήρχε στον βαθμό που έπρεπε και έτσι υπήρξε ένα πρωταρχικό αίτημα για εμάς ως κυβέρνηση, το κράτος να πάψει να είναι ένα κράτος ουραγός στην Ευρώπη και να γίνει ένα κράτος αρωγός στον πολίτη. Ο άθλος είναι διπλός. Να ανταποκρινόμαστε στις πιο παραδοσιακές ανάγκες που έχει ένα κράτος και ταυτόχρονα σε έναν κόσμο που αλλάζει να έχουμε ένα κράτος που να μπορεί να ανταποκριθεί και σε αυτές τις αλλαγές», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και επισήμανε ότι το 2019, μαζί με τον στόχο της επιστροφής στην κανονικότητα, η κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει τις αλλαγές στην καθημερινότητα του πολίτη.
«Όλη αυτή η προσπάθεια χτίστηκε σε μια συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες. Και επειδή πλέον τα γεγονότα έχουν τη δική μας σφραγίδα, η αλήθεια απαιτεί σκληρές αποτυπώσεις. Υπήρξαν αυτά τα 2,5 χρόνια επιτυχίες αυτής της κυβέρνησης, μεγάλες παρεμβάσεις σε έκτακτα ζητήματα που ανέκυψαν, υβριδικές απειλές στα σύνορά μας, στον Έβρο, στο Αιγαίο, η πανδημία και η διαχείρισή της, σε πάρα πολλές εκφάνσεις της, ο εθνικός εμβολιασμός. Πολλά ζητήματα στην καθημερινότητα είχαν τον χαρακτήρα της κρίσης και η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε πάρα πολύ καλά», είπε ο Κυρ. Πιερρακάκης και υπενθύμισε ότι από 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών το 2018, σήμερα είμαστε στα 567 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές, «δηλαδή, γλυτώνουμε 60 ουρές σε κάθε Έλληνα πολίτη».
Επιπροσθέτως, ο Κυρ. Πιερρακάκης είπε ότι η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει, έχει αποκρούσει κρίσεις και θα γίνεται διαρκώς καλύτερη, απέναντι σε κάθε κρίση. Ταυτόχρονα όμως υπογράμμισε ότι αλήθεια σημαίνει και πάλη ενάντια στη λήθη. «Αυτό που επιδιώκει η σημερινή πρόταση μομφής είναι μια μάταιη επιδίωξη λήθης. Ξεκινάει ως μια προσπάθεια μια χιονοθύελλα να μετατραπεί σε πετροπόλεμο, καταλήγει ως μια άστοχη επιδίωξη συμψηφισμού, με λάθη και αστοχίες του παρελθόντος», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πρόσθεσε: «Όσα προηγήθηκαν μας δίνουν μαθήματα. Το πρώτο μάθημα είναι ότι δεν υπάρχει στραβή στη βάρδια. Υπάρχει ευθύνη στη βάρδια. Η ευθύνη να αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα και να μεταβολίζουμε την εμπειρία σε γνώση και σε πράξη. Το δεύτερο μάθημα είναι ότι οι θεσμοί του κράτους, μας αφορούν όλους. Κρινόμαστε, όχι από τους χαρακτηρισμούς μας αλλά από το τι κομίζουμε για να βελτιώσουμε αυτούς τους θεσμούς. Από την εναλλακτική πρόταση στο πεδίο».
Κ. Αχ. Καραμανλής: Απέλπιδα απόπειρα εντυπωσιασμού του ΣΥΡΙΖΑ
«Απέλπιδα απόπειρα εντυπωσιασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης», χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής κατηγορώντας την παράλληλα ότι «συστηματικά επιχειρεί να μετατρέψει κάθε κρίση που πέφτει στη χώρα, σε ευκαιρία για την ίδια». «Δεν το κάνετε μόνο τώρα. Το κάνετε επί 2,5 χρόνια. Είναι η ίδια ακριβώς τακτική που σας βγήκε το 2015», σημείωσε ο κ. Καραμανλής, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς δεν κρυφτήκαμε πίσω από το δάκτυλό μας. Αντίθετα, αναγνωρίσαμε τις ανεπάρκειες της κρατικής μηχανής, τα προβλήματα στον συντονισμό, τις αστοχίες πολλών φορέων, κι επιρρίψαμε πολύ μεγάλες ευθύνες στην Αττική Οδό. Καταλαβαίνουμε το θυμό, την οργή και την απογοήτευση των πολιτών, για αυτό ζητήσαμε συγνώμη. Για πρώτη φορά δίνεται άμεσα αποζημίωση σε όσους πολίτες ταλαιπωρήθηκαν μετά από εντολή του πρωθυπουργού», συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι παίζει θέατρο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης μιας τέτοιας κρίσης. Ο ένας είναι να παλέψεις όσο μπορείς αλλά να αναγνωρίσεις ότι έγιναν λάθη και αστοχίες, να ζητήσεις συγγνώμη, να ψάξεις να βρεις τι έφταιξε και να δουλέψεις ώστε την επόμενη φορά να είσαι καλύτερος. Αυτός είναι ο τρόπος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο άλλος, είναι να παίξεις θέατρο την ώρα που πεθαίνουν άνθρωποι. Και μέρες μετά, να δώσεις συνέντευξη Τύπου για να πεις πως όσο κι αν ψάχνεις δεν βρίσκεις να έγινε κάποιο σοβαρό λάθος. Όλοι ξέρουμε ποιας κυβέρνησης ήταν αυτός ο τρόπος. Οι πολίτες τα έχουν ζήσει και τα δύο. Κι έτσι μπορούν να συγκρίνουν και να κρίνουν».
Σκέρτσος: Αποτέλεσμα εσωτερικής κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ και αγωνίας λόγω ΚΙΝΑΛ
«Η συγνώμη είναι εφαλτήριο διόρθωσης και αυτογνωσίας. Και όταν είναι ειλικρινής είναι σημαντικότερη από την παραίτηση. Είναι φωνή, για να γίνουμε πιο υπεύθυνοι, πιο συνεργάσιμοι πιο συνεννοήσιμοι απέναντι στις νέες απειλές και να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Γιατί η αναγνώριση του λάθους, είναι μια χρήσιμη ευκαιρία, ένα παιδαγωγικό εργαλείο για όλους». Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, 'Ακης Σκέρτσος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η συγνώμη είναι μια έντιμη αναγνώριση για όσα δεν έγιναν καλά. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Γιατί πίσω από τον πυρήνα αυτών που δεν έγιναν καλά βρίσκεται η ασφάλεια των πολιτών η οποία κλονίστηκε αλλά δεν γκρεμίστηκε», υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκριτική συμπεριφορά αλλά και απαξία της ανθρώπινης ζωής σημειώνοντας ότι παραγνωρίζει πως παρά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν υπήρξαν νεκροί.
«Η πρόταση δυσπιστίας δεν είναι στιγμή αδυναμίας ή άμυνας για την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά είναι αποτέλεσμα μιας εσωτερικής κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ που αισθάνεται αγωνία για τη δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ», είπε ο κ. Σκέρτσος και πρόσθεσε: «Η πρόταση δυσπιστίας είναι ευκαιρία να αξιολογήσουμε αν υπάρχει δυσαρμονία του σήμερα σε σχέση με το 2019. Είναι μια ευκαιρία ώστε, με ήπιο λόγο και πραγματικά πολιτικά επιχειρήματα, να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας και να αναδείξουμε τις αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ».
Mηταράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται από πολιτική απόγνωση - Αποσυμφορήσαμε τα νησιά
"Εμφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται από πολιτική απόγνωση, καθώς η κοινωνία δεν ανταποκρίνεται στην προσπάθεια όξυνσης του πολιτικού κλίματος", ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, που εξελίσσεται για 2η μέρα στη Βουλή.
"Η πρόταση δυσπιστίας που συζητάμε σήμερα, δίνει στην Κυβέρνηση την δυνατότητα να παρουσιάσει την συνολική της δράση, να επικεντρωθεί στις μεγάλες προκλήσεις τις περιόδου, τις προσπάθειας αντιμετώπισης που καταβάλαμε, και φυσικά στα απτά αποτελέσματα. Αυτονόητα η συζήτηση θα υπενθυμίσει στον ελληνικό λαό τις ολέθριες ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ. Θα καταδείξει τα αδιέξοδα της στρατηγικής του ΚΙΝΑΛ. Ενώ, η Κυβέρνηση θα παρουσιάζει τα πεπραγμένα μας και το σχέδιο μας για την Ελλάδα του μέλλοντος", σημείωσε ο Νότης Μηταράκης, για την κατεύθυνση που θα επιχειρήσει να δώσει στη συζήτηση η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία.
Κικίλιας: Η ΝΔ βγαίνει πάντα νικήτρια και ιστορικά δικαιώνεται από τέτοιες διαδικασίες
"Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας βγαίνει πάντα νικήτρια από τέτοιες διαδικασίες και πάντα ιστορικά δικαιώνεται", τόνισε, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στην "παρούσα σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ". "Η πολιτική μας ιστορία όσο και το πολιτικό μας παρόν δείχνουν ανάγλυφα ότι η ΝΔ εγκαθίδρυσε στη χώρα την δημοκρατία, εγγυήθηκε την ασφάλεια και οδήγησε στην ευημερία", τόνισε ο υπουργός Τουρισμού.
Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι λίγους μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η κυβέρνηση βρέθηκε να αντιμετωπίζει μια σειρά από εισαγόμενες κρίσεις: την οργανωμένη εισβολή μεταναστών στον Έβρο, τις τουρκικές προκλήσεις στα ανατολικά και νότια σύνορά μας, την πανδημία, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας. "Το πρόσημο είναι αναμφισβήτητα θετικό και πιστώνεται προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρά το μέγεθος και την ένταση των προβλημάτων, η κυβέρνησή μας ανταποκρίθηκε και εξακολουθεί να ανταποκρίνεται με επάρκεια που θα ζήλευαν ισχυρότερα και καλύτερα οργανωμένα κράτη", τόνισε ο κ. Κικίλιας, κάνοντας επιμέρους αναφορά στις κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση.
"Στο κοσμοϊστορικό ζήτημα της πανδημίας, δράσαμε ακαριαία στο ξεκίνημά της και καταφέραμε σχεδόν να αποφύγουμε το πρώτο και πιο δύσκολο κύμα της, όταν και τα όπλα αντιμετώπισης του κορονοϊού ήταν ελάχιστα. Με αποφασιστικότητα και ταχύτατους ρυθμούς συντελέστηκε μια κοσμογονία στο ΕΣΥ, ώστε να καταφέρουμε να αντισταθούμε, με την ηρωική στήριξη του προσωπικού του, στα επόμενα κύματα του κορονοϊού. Παράλληλα, αναπτύξαμε ένα άψογο πρόγραμμα εμβολιασμού, το οποίο αποδίδει καρπούς μέχρι και σήμερα, αν και υπονομεύτηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, η διαχείριση της πανδημίας επέτρεψε στην ελληνική οικονομία να σταθεί όρθια και να μην καταρρεύσει από τη διάλυση του παραγωγικού ιστού. Και φροντίζουμε, με σχέδιο και μεθοδικότητα, να έχουμε το 2022 μια πολύ ισχυρή τουριστική περίοδο. Αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε μια σειρά από κλιματικές "βόμβες", όπως συμβαίνει σε όλη την υφήλιο. Με γενναιότητα και ειλικρίνεια παραδεχθήκαμε τα όποια λάθη και αδυναμίες εμφανίστηκαν στη διαχείρισή τους. Και δουλεύουμε για να τα ξεπεράσουμε και να μην επαναληφθούν", ανάφερε ο κ. Κικίλιας.
Οικονόμου: Βαθύ το ρήγμα ανάμεσα σε μια υπεύθυνη κυβέρνηση και μια εξαχρειωμένη αντιπολίτευση
Για ένα "βαθύ ρήγμα, που τέμνει το πολιτικό φάσμα στην πατρίδα μας" έκανε λόγο στην τοποθέτησή του, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου: Από τη μια πλευρά (υπάρχει) μια εργατική, σύγχρονη, συμπαγής και υπεύθυνη κυβέρνηση και από την άλλη ένα ανερμάτιστο, ανεύθυνο, παρωχημένο και επιδερμικό μέτωπο που δεν μπορεί επ' ουδενί να αποτελέσει εναλλακτική για την πατρίδα στην πραγματικότητα του 21ου αιώνα" είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι από τη μία πλευρά έχουμε "μια κυβέρνηση που προσπαθεί για τη διασφάλιση της Ελλάδας και την προκοπή των πολιτών, που προσπαθεί να δημιουργήσει ευκαιρίες και να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνατότητες της πατρίδας και των ανθρώπων της" και από την άλλη, "μια αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα ίδια και απαράλλαχτη με την αποτυχημένη κυβέρνηση του χθες. Που επενδύει στα μηδαμινά, που πνίγεται στη μετριότητά της, που δεν μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα γιατί αδυνατεί να αλλάξει τον εαυτό της".