Βουλή: Live η συζήτηση της πρότασης μομφής - Tο βράδυ η ψηφοφορία

Βουλή: Live η συζήτηση της πρότασης μομφής - Tο βράδυ η ψηφοφορία

Συνεχίζεται για τρίτη και τελευταία ημέρα η συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση. Κορύφωση της συζήτησης αναμένεται με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με δια ζώσης ονομαστική ψηφοφορία.

Οι ομιλίες ακολουθούν αντίστροφη σειρά, της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, με τελευταίους ομιλητές, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη που θα κλείσει τη συνεδρίαση. 

Δείτε το βίντεο:

Ακολούθως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.

Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Επίσης, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών».

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Γιατί τέτοια αγάπη ξαφνικά για την Αττική Οδό; - Παίζατε θέατρο με τους νεκρούς στο Μάτι

Να πολώσει το κλίμα πριν τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών την Κυριακή επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας με παρέμβασή τουχτες το απόγευμα στη συζήτηση στο πλαίσιο της πρότασης δυσπιστίας που έχει καταθέσει καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για την κακοκαιρία αποφεύγοντας να αναφερθεί στην περίπτωση της Αττικής Οδού, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνδυασμό με τα περί συγκάλυψης που έθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε πως επιδιώκει να δημιουργηθεί ένα τοξικό κλίμα επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, χαρακτήρισε «κατσαπλιάδες» τα κυβερνητικά στελέχη, «ανεκδιήγητο» τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και ανίκανοι την κυβέρνηση. Έθεσε θέμα ευθυνών αποφεύγοντας να αναφερθεί στην Αττική οδό γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού. Όπως και καταγγελίες για συγκάλυψη αναφορικά με τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής πριν την κακοκαιρία.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «εντυπωσιακή αφωνία για τις ευθύνες της Αττικής Οδού» σημείωσε πως ο νόμος του ΣΥΡΖΑ δεν προέβλεπε καν αποζημιώσεις και πρόσθεσε ότι ο ίδιος επέλεξε να συγκρουστεί με μια μεγάλη εταιρεία αναγκάζοντάς την αναλάβει τις ευθύνες της, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός πως ο διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας παραιτήθηκε αναγνωρίζοντας ότι φέρουν ευθύνες για την κατάσταση που δημιουργήθηκε με τον εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών και επιβατών οχημάτων.

«Γιατί τέτοια αγάπη με την Αττική οδό;» ήταν το ερώτημα που έθεσε και απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα για τα περί προσχηματικής συγνώμης δήλωσε ότι «προτιμώ τη συγνώμη ακόμη και με τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί προσχηματική, από την καμία συγνώμη τη δική σας για τους νεκρούς στο Μάτι και τη Μάνδρα».

Τόνισε δε πως η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για το επικοινωνιακό σόου το βράδυ της τραγωδίας στο Μάτι και για την προσπάθεια απόκρυψης της ύπαρξης νεκρών την ώρα που ο τότε πρωθυπουργός ρωτούσε για το πότε θα πετάξουν τα αεροσκάφη την επόμενη ημέρα.

Δόθηκαν απαντήσεις αναφορικά και με το θέμα των πρακτικών που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο επιδιώκει να αναγορεύσει σε μέίζον ζήτημα.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να σηκώσει τους τόνους, και να συντηρήσει ένα τοξικό κλίμα μιλώντας για «κατσαπλιάδες» χαρακτηρίζοντας ψεύτες τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη και ανεκδιήγητο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο παραφράζοντας αναφορές του σχετικά με την Κατεχάκη και την Λεωφόρο Μεσογείων που επίσης έκλεισαν το βράδυ της κακοκαιρίας.

Το γεγονός πως απέφυγε να μιλήσει για την Αττική Οδό και τις ευθύνες της παραχωρησιούχου εταιρείας ήταν εμφανές αφού επέλεξε στην παρέμβασή του να επιτεθεί στον Χρήστο Στυλιανίδη, την Πολιτική Προστασία και την κυβέρνηση με συνεχείς αναφορές στο κλείσιμο οδών όπως η Μεσογείων και η Κατεχάκη.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ρίχνει ευθύνες στην ιδιωτική εταιρεία όπως είπε αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που παρενέβη προκειμένου να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις οι οποίες σημειωτέον δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο διεκδίκησης επιπλέον ποσών από τους εγκλωβισμένους.

Σκυλακάκης: Το 2022 η οικονομία μας, θα πηγαίνει κάθε ημέρα και καλύτερα- Πρέπει όμως να είμαστε συνετοί με τα δημοσιονομικά


 «Πρέπει να είμαστε συνετοί και μετρημένοι με τα δημοσιονομικά γιατί έχουμε την ανάγκη να μειώσουμε το έλλειμμα και από του χρόνου να περάσουμε σε ήπιο πρωτογενές πλεόνασμα » τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση της Πρότασης Δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, ο κ. Σκυλακάκης είπε πως είναι ένα φαινόμενο που συντριπτικά οφείλετε στην διεθνή αύξηση αγαθών που τις τιμές τους δεν τις ελέγχουμε . Η κυβέρνηση, επισήμανε πως κάλυψε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των αυξήσεων στα οικιακά τιμολόγια του φυσικού αερίου και του ρεύματος και από τον Ιανουάριο θα καλύψει και για τις επιχειρήσεις το 50%. Όμως, οι δυνατότητες , θα πρέπει να το ξέρουμε όλοι μας, πως δεν είναι απεριόριστες.

Ο αναπληρωτής υπουργός, σημείωσε πως την περίοδο της πανδημίας κρατήσαμε την οικονομία μας όρθια με τεράστια δημοσιονομική θυσία. Βοηθάμε και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις γιατί η οικονομία μας πάει καλά. Οι επενδύσεις αυξάνονται ήδη θεαματικά, έχουμε περισσότερες εξαγωγές και από το 2019. Υπογράμμισε πως οι εμβληματικές επενδύσεις είναι πολύ σημαντικές γιατί αυτές λειτουργούν «ως τους αρχηγούς του κοπαδιού των επενδυτών». Εκτίμησε πως θα πάει εφέτος καλά και ο τουρισμός όπως έχει πει και ο επικεφαλής της TUI.

Το 2022 η οικονομία μας, είπε ο κ. Σκυλακάκης, θα πηγαίνει κάθε ημέρα και καλύτερα. Έκρουσε πάντως τον κώδωνα ότι «πρώτα θα πρέπει να βγάζουμε τα χρήματα και μετά να τα ξοδεύουμε. Αυτό δεν δουλεύει ανάποδα». Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης κατά την διάρκεια της πανδημίας μας έλεγαν: ξοδέψτε τώρα χρήματα που δεν έχουμε. Δανειστούμε σαν να μην υπάρχει αύριο και έχει ο Θεός… αλλά κοιτάξτε κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχετε βρει το λυχνάρι του Αλαντίν, αυτά μας τα λέγατε και το '14 και ήρθε το '15 και τα κάνατε θάλασσα… Μας φορτώσατε φόρους και επειδή δεν μας δάνειζε κανείς ως χώρα καταλήξατε ικέτες στους δανειστές, με όλα όσα ακολούθησαν…

Σχετικά με έργα και υποδομές που αφορούν την αντιμετώπιση των νέων κλιματικών φαινομένων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε πως «χρειάζονται επενδύσεις και αυτό κάνει η κυβέρνησή μας. Παραλάβαμε έναν μηχανισμό πάρα πολύ αδύναμο. Με μηδενικές επενδύσεις. Όταν είχαμε τις πλημμύρες της Μάνδρας, η Πολιτική Προστασία επικοινωνούσε ακόμα με fax, εν έτη 2017! ήταν δηλαδή ακόμη στην δεκαετία του '80. Στην ουσία, εμείς ξεκινήσαμε από το μηδέν ή για την ακρίβεια υπό του μηδενός εάν σκεφτούμε και το Μάτι. Με την βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ξεκινήσει μεγάλες επενδύσεις στην Πολιτική Προστασία. Το πρόγραμμα Αιγίς ύψους 1,7 δις ευρώ εκ των οποίων 408 εκατ ευρώ από το «Ελλάδα 2.0» είναι ένα πρόγραμμα πλήρες. Εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2020 στην διάρκεια της πανδημίας, ξεκίνησε αλλά προφανώς θέλει δύομε τρία χρόνια ώστε ακόμα και με τις ταχύτερες διαδικασίες για να έχουμε την ολοκλήρωσή του, γιατί δεν πατάς ένα κουμπί και αλλάζει όλο το σύστημα».

Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι οι επενδύσεις από το Κράτος από μόνες του δεν αρκούν αλλά θα πρέπει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για να αναβαθμίσει τις υποδομές της και να τις προτάξεις από άλλες επενδύσεις που είναι φιλοεκλογικές όπως άλλωστε και ο ιδιωτικός τομέας και τα νοικοκυριά από την πλευρά τους να προετοιμαστούν καλύτερα για αυτή τη νέα εποχή των ακραίων κλιματικών φαινομένων.

Παπαθανάσης: Άγνωστες, για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι λέξεις συγνώμη, αλήθεια, επενδύσεις και εμπιστοσύνη
 

'Αγνωστες, για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι λέξεις συγνώμη, αλήθεια, επενδύσεις και εμπιστοσύνη, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. Συμφωνώ με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι μας χωρίζουν δύο κόσμοι, και συγκεκριμένα, λέξεις που είναι άγνωστες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά για εμάς (οι λέξεις αυτές) είναι αξιακοί κανόνες, σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης. Στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Παπαθανάσης δεν υπάρχει η λέξη "συγνώμη" που ανέφεραν οι βουλευτές της ΝΔ και ο πρωθυπουργός. Ακόμα και σήμερα, που ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πουν ένα συγνώμη για αυτό τον διασυρμό που υπέστη, "δεν είχατε το θάρρος και την τόλμη να ψελλίσετε μία κουβέντα. Δεν μπορείτε να την αρθρώσετε, ούτε όταν κλείνατε τις τράπεζες, ούτε στο Μάτι, ούτε όταν κοροϊδεύατε τους πολίτες με τα ψευτο-δημοψηφίσματά σας" είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί επίσης να πει τη λέξη "αλήθεια", την οποία δεν είπε στο λαό τα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του.

Μάλιστα, για την τρέχουσα πρόταση δυσπιστίας, είπε ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ την κατέθεσε επειδή αισθάνεται "την αναπνοή του ΚΙΝΑΛ, και τρομάζετε".

Ακολούθως, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πει τη λέξη "επενδύσεις", που με την κυβέρνηση της ΝΔ "αναμένεται να αυξηθούν κατά 21,9 %, και η χώρα θα έχει τη δεύτερη υψηλότερη αύξηση επενδύσεων στην Ευρώπη το 2022". Τέλος για τη λέξη "εμπιστοσύνη", είπε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και επενδυτή, και αυτό δίνει μήνυμα στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα ότι είμαστε σοβαροί. "Γι' αυτό οι ξένοι έρχονται, και θέλουν να αγοράσουν Ελλάδα", όταν η προηγούμενη κυβέρνηση "φοβόταν" να μιλήσει με τους επενδυτές και "κρυβόταν", είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Μενδώνη: Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεχνά πως κυβέρνησε, δοκιμάστηκε, κρίθηκε και απέτυχε

Σε προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει τις δυνάμεις του και να περιορίσει τις φυγόκεντρες τάσεις των ψηφοφόρων του και σε επιδίωξή του να θολώσει την εικόνα των μεγάλων εσωκομματικών του προβλημάτων, να πολώσει το κλίμα και να ασκήσει αντιπολίτευση πατώντας στις γνωστές πρακτικές του παρελθόντος όταν ήταν και πάλι αξιωματική αντιπολίτευση, επέδωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.

Η κ. Μενδώνη, τόνισε στην ομιλία της, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει τις πρακτικές του, διότι μόνον αυτές γνωρίζει, ξεχνώντας ότι μεσολάβησαν πέντε χρόνια δικής του διακυβέρνησης, κατά την οποία κυβέρνησε, δοκιμάστηκε, κρίθηκε και απέτυχε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, που συνομολόγησε ότι αγνοούσε βασικούς κανόνες διακυβέρνησης, εγχώριους και ευρωπαϊκούς, που με επικοινωνιακά τεχνάσματα επιχείρησε να αποκρύψει την εκατόμβη στο Μάτι που περιορίστηκε στην ομολογία ότι έτυχε στραβή στη βάρδια του, εγκαλεί αυτή την κυβέρνηση που έχει αποδείξει ότι ξέρει και να αναγνωρίζει τα λάθη της, να διδάσκεται εν τοις πράγμασι από αυτά, να διορθώνει αστοχίες και παραλείψεις και εν τέλει να μην διστάζει να ζητήσει συγγνώμη και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο», είπε η υπουργός Πολιτισμού για να συμπεράνει πως «μιλάμε προφανώς για διάσταση πολιτικού ήθους και συναίσθηση της ευθύνης».

Όπως επισήμανε, στους 24 από τους 30 μήνες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, η κυβέρνηση αυτή αντιμετώπισε σοβαρές κρίσεις υψηλού κινδύνου όπως του Έβρου και του Αιγαίου κυρίως όμως κλήθηκε να αντιμετωπίσει την παγκόσμια πανδημική κρίση. Απεναντίας, όπως είπε, η αξιωματική αντιπολίτευση επενδύει στα θύματα για την επαναφορά της στην κυβέρνηση και αρνείται την επιτυχία του εμβολιασμού, του πολλαπλασιασμού των ΜΕΘ και την ενίσχυση του ΕΣΥ, ενώ επιχειρεί με προπαγάνδα να εμφανίσει σαν ανύπαρκτο το πακέτο των 44 δις ευρώ που διατέθηκαν στους κλάδους που πλήττονται από την πανδημία.

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε η κ. Μενδώνη, «μας κατηγορεί ότι αδιαφορούμε για τους εργαζόμενους στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού όταν μέχρι σήμερα έχει διατεθεί 1 δις ευρώ για την ενίσχυση του πληττομένου αυτού χώρου και επιπλέον 200 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Η υπουργός Πολιτισμού παραδέχθηκε ότι υπήρξαν αστοχίες και ελλείψεις στην αντιμετώπιση του πρωτοφανούς κύματος κακοκαιρίας, ωστόσο επισήμανε ότι δεν θύματα και προσέθεσε πως οι συγκρίσεις τεκμηριώνουν απολύτως ποιοι απέτυχαν παταγωδώς στην διαχείριση των κρίσεων της πλημμύρας και της φωτιάς. Καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είχε σχεδιαστεί καμία πολιτική που να αντιμετωπίζει το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης στην πολιτιστική κληρονομιά, ιδίως για την περιοχή της Μεσογείου, ενώ από τότε που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση καταρτίζετε εθνικό σχέδιο για την διαχείριση τέτοιων κινδύνων και διατίθενται και ανάλογοι πόροι.

«Ακόμη και το εθνικό όραμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα ενώ οι συντηρητικοί Times του Λονδίνου άλλαξαν στάση χάρη στις πολιτικές μας άλλαξαν στάση μετά από 50 χρόνια, η αξιωματική αντιπολίτευση μόνον μιζέρια άρνηση και μεμψιμοιρία εξέφρασε», κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, η υπουργός Πολιτισμού.

Καταλόγισε τέλος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν διστάζει να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις, ακόμη κι αν αυτές είναι απαξιωτικές και προσβλητικές για τη χώρα.

«Να μην αναφερθώ στην Ακρόπολη η στο Τατόι, θα αναφερθώ όμως στην δήθεν καταστροφή των Μυκηνών από πυρκαγιά. Προκειμένου να αντιπολιτευτούν το υπουργείο μιλούσαν συνειδητά ψευδόμενοι για καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου μέχρι και της πύλης των Λεόντων, αγνοώντας ότι από αιώνες αυτή έχει το φαιό αυτό χρώμα λόγω του είδους του πετρώματος και των μυκήτων, δυσφημώντας έτσι την Ελλάδα στο εξωτερικό και μη υπολογίζοντας τις επιπτώσεις στον Τουρισμό και την τοπική Οικονομία», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Όλα είναι θέμα διαφοράς και συναίσθησης ευθύνης».

Γεωργιάδης: Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχετε επαφή με την πραγματικότητα

«Η Ελλάδα είναι σήμερα στον υψηλότερο δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης, που έχει βρεθεί από τον Δεκέμβριο του 2000, σύμφωνα με την χθεσινή δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης

Μιλώντας κατά τη συζήτηση της Πρότασης Δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γεωργιάδης καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι με όσα λέει έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και του τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.

Η χώρα μας τόνισε «είχε 22 χρόνια, για να βρεθούμε σε αυτή την θέση στον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης που είναι σήμερα, δηλαδή από την εποχή που η Ελλάδα ήταν πριν μπεί στο ευρώ και η κοινωνία είχε την προσδοκία ότι αλλάζει η οικονομική μας μοίρα. Από τότε είχαμε να φτάσει η Ελλάδα τόσο ψηλά σε αυτόν τον δείκτη. Άλλο εάν μου πείτε ότι και η ΕΕ είναι στην "λίστα Πέτσα" και ανέβασε τόσο ψηλά».

Αναφερόμενος στην πολιτική της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, είπε πως τα αποτελέσματα είναι απόλυτα μετρήσιμα και δεν αφορούν θεωρίες. Σύμφωνα λοιπόν, με τα σημερινά στοιχεία της ΕΕ, η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση σε απορροφήσεις από την 19η θέση που ήταν επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Στο Kοινωνικό Ταμείο, από την 21h θέση που ήταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που υποτίθεται ότι είστε το κόμμα της ανθρωπιάς και της άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, σήμερα είμαστε στην πρώτη θέση με την κυβέρνηση που εσείς λέτε ότι είναι ανάλγητη νεοφιλελεύθερη. Αλλά και στο σύνολο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων πάλι είμαστε στην πρώτη θέση!

Ο κ. Γεωργιάδης, επίσης, είπε ότι και στα εγερθέντα δάνεια της Ευρωπαϊκής Αναπτυξιακής Τράπεζας η Ελλάδα αυτά τα δυόμιση χρόνια η διαφορά με την πενταετία του ΣΥΡΙΖΑ είναι εντυπωσιακή.

Ο υπουργός, σημείωσε ότι την ημέρα που ο κ. Τσίπρα κατέθετε την πρόταση δυσπιστίας γιατί είμαστε όπως έλεγε η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, εκείνη την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον μεγαλύτερο τραπεζίτη του κόσμου της JP MORGAN όπου αποφάσιζε να φέρει στην ελληνική οικονομία 1,1 δισ. δολάρια για να φτιάξει το πρώτο ελληνικό «μονόκερο» την Viva wollet .

Την ίδια ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας, είπε ο υπουργός, η εταιρεία ΠΙΤΣΟΣ ξεκίνησε και πάλι της εργασίες της στην Ελλάδα υπό τη νέα διοίκησή της και οι εργαζόμενοί της επαναπροσλήφθηκαν, που ο ΣΥΡΙΖΑ τους είχε βγάλει στον δρόμο! Επίσης αναφέρθηκε και σε σειρά άλλων στρατηγικών επενδύσεων όπως της Amazon που ξεκινάει τις κινηματογραφικές παραγωγές στην χώρα μας, του αιτήματος της Microsoft για να δημιουργηθούν τρία μεγάλα Data center, στα τρία μεγάλα υδατοδρόμια που βγήκαν οι άδειες και μέσα σε λίγους μήνες θα έχουμε και τα πρώτα υδροπλάνα που θα πετούν στην Ελλάδα κ.λ.π

Κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει εάν επιμένει στην πρόβλεψη που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ ότι θα είμαστε προτελευταίοι σε ανάπτυξη σε όλη την ΕΕ, λέγοντας πως σε λίγες ημέρες βγαίνουν τα επίσημα στοιχεία και εκτίμησε πως θα είμαστε στην πρώτη τετράδα σε ανάπτυξη σε όλη την ΕΕ. Και θύμισε πως επί ΣΥΡΙΖΑ όλα τα χρόνια σε αυτή την λίστα η χώρα μας ήταν τελευταία!

Ο κ. Γεωργιάδης, όμως, με αφορμή τις αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού για την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στους θεσμούς, αναφέρθηκε στην υπόθεση Novartis και τις διαπιστώσεις του εισαγγελικού βουλεύματος που αρχειοθέτησε την έρευνα εναντίον του, λέγοντας σε υψηλούς τόνους «μετά από πέντε χρόνια, λάσπης, συκοφαντίας και απόπειρα πολιτική και φυσικής μου εξόντωσης από τον ΣΥΡΙΖΑ θα μου ζητήσει κανείς σας συγνώμη;» και αναρωτήθηκε «με αυτά τα αίσχη που κάνατε σε αυτή την υπόθεση, ένας από όλους εσάς του ΣΥΡΙΖΑ θα ορθώσει το ανάστημά τους σε αυτό που στήθηκε σε αυτή την Βουλή από τον κ. Παπαγγελόπουλο και τους άλλους και να πει "ρε παιδιά το παρακάναμε" αλλά σιωπήσατε για να κάνετε το χατίρι του Πολάκη, του Παπαγγελόπουλου και του Βαξεβάνη και αυτό δεν σας το συγχωρώ … Ντροπή σας !».

Αντιπαράθεση με Βίτσα

Αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσα σημειώθηκε, περί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, στην Ολομέλεια της Βουλής, με τον κ. Βίτσα να κρίνει ότι στην υπόθεση Novartis «υπάρχει - κατ' ελάχιστο - πολιτική ευθύνη και συγκάλυψη», και τον κ. Γεωργιάδη να λέει ότι είναι «ντροπή», που δεν βγαίνει ένας βουλευτής της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης να του ζητήσει συγνώμη, όταν μέλη της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τον κατηγορούσαν ονομαστικά, ότι δωροδοκήθηκε από την εταιρεία Novartis.

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του για την πρόταση δυσπιστίας, και μετά την κύρια ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης, ο κ. Βίτσας είπε ότι οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές, «ακόμα και όταν υποβιβάζεται ο δικαστής που την είχε αναλάβει, ακόμα και όταν δεν δέχθηκε το δικαστικό σώμα να παραλάβει τα στοιχεία από τους Αμερικάνους, ακόμα κι αν δόθηκαν οι μάρτυρες στη δημοσιότητα. Το λέει και το Σύνταγμα. Να συμφωνήσουμε όμως ότι, υπάρχει σκάνδαλο Novartis και ότι έγινε στην περίοδο της δικής σας διακυβέρνησης;», ρώτησε ο κ. Βίτσας και συνέχισε: Έχω δικαίωμα να κρίνω, ότι σε αυτό το σκάνδαλο υπάρχει - κατ' ελάχιστο - πολιτική ευθύνη και συγκάλυψη;».

Σχολιάζοντας τη θέση του κ. Βίτσα, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι αυτό που ζήτησε ευθέως ήταν η συγνώμη για τις προσωποποιημένες κατηγορίες από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, «από συναδέλφους σας πρώην υπουργούς, που με κατηγορούσαν ονομαστικά ότι δωροδοκήθηκα από την εταιρεία Novartis, και τώρα που έβγαλε την απόφασή της η Δικαιοσύνη, είπατε: "Σεβαστές οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά". Εάν θέλετε να κάνουμε κουβέντα για το σκάνδαλο Novartis, πολύ ευχαρίστως. Αλλά χάνοντας, η εισαγγελέας διαφθοράς κα Τουλουπάκη, τα χρόνια για να κυνηγάει εμάς, δεν άσκησε διώξεις κατά γιατρών, και τώρα, για τους περισσότερους έχουν παραγραφεί τα πιθανά αδικήματα, και το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να διεκδικήσει αποζημιώσεις από αυτούς», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Εγώ ρώτησα: Για το γεγονός ότι με λέγατε κλέφτη, θα μου ζητήσετε συγνώμη; Έχει ένας από εσάς το θάρρος να σηκωθεί και να πει συγνώμη κε Γεωργιάδη;», ρώτησε, εκ νέου ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ανταπαντώντας, ο κ. Βίτσας είπε: «Ότι θεωρούμε πως έχετε πολιτική ευθύνη, σαν κυβέρνηση, κι εσείς ο ίδιος ως υπουργός Υγείας, για το σκάνδαλο Novartis -κατ' ελάχιστον- το θεωρούμε. Οπότε θα περιμένετε πάρα πολύ να σας ζητήσουμε συγνώμη. Δεν θα σας δώσουμε αυτή τη χαρά», είπε ο κ. Βίτσας, με τον κ. Γεωργιάδη να σχολιάζει από τα υπουργικά έδρανα: «Ντροπή σου. Για τη δωροδοκία, με λέγατε ψεύτη. Και δεν ντρέπεστε...».