Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι η Κίνα βρίσκεται σε «κατάσταση διαρκούς μη συμμόρφωσης» με την κοινή διακήρυξη του 1984 σύμφωνα με την οποία το Χoνγκ Κονγκ θα απολάμβανε υψηλό βαθμό αυτονομίας.
Ο Ντομινίκ Ρααμπ, Υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι οι ριζικές αλλαγές που σχεδιάζει το Πεκίνο για τον περιορισμό της συμμετοχής στις εκλογές του Χονγκ Κονγκ αποτελούν μια περαιτέρω σαφή παραβίαση της νομικά δεσμευτικής διακήρυξης η οποία, θεωρητικά, προστατεύει την αρχή «ένα κράτος, δύο συστήματα».
Βάσει της αρχής αυτής, το Χονγκ Κονγκ απολαμβάνει, μεταξύ άλλων, μέχρι το 2047 ελευθερίες που είναι άγνωστες στην ηπειρωτική Κίνα, όπως αυτή του Τύπου, της έκφρασης και γενικότερα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σημειώνεται ότι η αρχή αυτή προέκυψε το 1984, ως συμβιβασμός ανάμεσα ανάμεσα στη βρετανίδα πρωθυπουργό, Μάργκαρετ Θάτσερ, και τον Κινέζο ηγέτη, Ντεν Σιάο Πινγκ.
Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται αφότου προ ημερών, το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας πέρασε το ψήφισμα με ομοφωνία ανοίγοντας το δρόμο για τις μεγαλύτερες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ από το 1997, οπότε και πέρασε στη κυριαρχία του Πεκίνο.
Παρότι το σχέδιο του ψηφίσματος δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, αξιωματούχοι του NPC δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα σκοπός να είναι να διασφαλιστεί οτι το Χόνγκ Κονγκ θα κυβερνάται στο εξής μόνο από πρόσωπα που πρόσκεινται στη κινεζική ηγεσία.
Το Χoνγκ Κονγκ η άλλοτε βρετανική αποικία πέρασε δυο χρόνια αναταραχών λόγω της απόφασης του Πεκίνου να επιβάλλει μια σειρά νομοθετημάτων με σκοπό την αλλαγή του status quo. Αποκορύφωμα ήταν η επιβολή του νόμου περί εθνικής ασφάλειας το περασμένο καλοκαίρι απο την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να κλιμακωθεί η ένταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και τη Βρετανία.