Εντύπωση, προκαλεί το γεγονός ότι η Ρωσία – μια χώρα 146 εκατομμυρίων κατοίκων – έχει λιγότερες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορονοϊού από ότι το Λουξεμβούργο κατοίκων που έχει πληθυσμό λιγότερο από ένα εκατομμύριο.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού, είναι εξαιρετικά χαμηλός (253) παρά το γεγονός ότι η Ρωσία συνορεύει με την Κίνα, όπου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα τον περασμένο Ιανουάριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν στην δημοσιότητα οι Ρώσοι αξιωματούχοι, η στρατηγική του Βλαντιμίρ Πούτιν φαινομενικά έχει λειτουργήσει με δεδομένο ότι η χώρα συνορεύει με την Κίνα, όπου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα τον περασμένο Ιανουάριο.
Τα μέτρα έγκαιρης αντίδρασης της Ρωσίας – όπως το κλείσιμο των συνόρων με την Κίνα ήδη από τις 30 Ιανουαρίου και η δημιουργία ζωνών απομόνωσης, μπορεί να συνέβαλαν στην καθυστέρηση μιας συνολικής επιδημίας στη χώρα, λένε ορισμένοι ειδικοί. Παράλληλα οι Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι πραγματοποιούν πολλά τεστ. Η εταιρεία Rospotrebnadzor, ο κύριος κρατικός παρατηρητής καταναλωτών, δήλωσε το Σάββατο πως είχε πραγματοποιήσει πάνω από 156.000 τεστ για τον κορονοϊό.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εν τούτοις, πολλοί Ρώσοι έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την κακή ιστορία της χώρας τους όσον αφορά στην διαφάνεια, όπως η κάλυψη της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνομπίλ το 1986. Στις αρχές Μαρτίου, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας και η Rospotrebnadzor προσπάθησαν να καταρρίψουν μια viral ανάρτηση που υποστήριζε πως ο πραγματικός αριθμός περιπτώσεων κορονοϊού στην Ρωσία ήταν 20.000 και πως η ρωσική κυβέρνηση κάλυπτε το γεγονός.