Δ. Αβραμόπουλος: Ιστορική ευκαιρία για Ευρώπη και Αφρική να εμβαθύνουν το κοινό τους μέλλον

Δ. Αβραμόπουλος: Ιστορική ευκαιρία για Ευρώπη και Αφρική να εμβαθύνουν το κοινό τους μέλλον

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Αιθιοπία, όπου είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις στην Αντίς Αμπέμπα με την Πρόεδρο της Αιθιοπίας Sahle-Work Zewde, τον πρωθυπουργό Abiy Ahmed, τον υπουργό Εξωτερικών Workneh Gebeyehu και την υπουργό για θέματα Ειρήνης Muferiat Kamil.

Ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε, επίσης, με τον πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Moussa Faki, την υπουργό Εξωτερικών του Μάλι Kamissa Camara, καθώς και με τους πρεσβευτές των κρατών μελών της ΕΕ στην Αιθιοπία. Κύρια θέματα των συναντήσεων του κ. Αβραμόπουλου αποτέλεσαν το μεταναστευτικό και τα ζητήματα ασφάλειας.

Ο κ. Αβραμόπουλος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Συνάντησης των Ανώτερων Αξιωματούχων στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από αφρικανικές και ευρωπαϊκές χώρες καθώς και εκπρόσωποι από περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Αφρικής σε ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής. Η συνάντηση αυτή αποτελεί μέρος των τακτικών συναντήσεων σε συνέχεια της Συνόδου Κορυφής της Βαλέτα για τη μετανάστευση τον Νοέμβριο του 2015, όπου η ΕΕ και οι ηγέτες της Αφρικής συμφώνησαν σε μία σειρά επιχειρησιακών αποτελεσμάτων όπως περιγράφονται στο Κοινό Σχέδιο Δράσης της Βαλέτα. Στην ομιλία του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αφού ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Αιθιοπίας και την Αφρικανική Ένωση για την διοργάνωση της συνάντησης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τα εξής:

«Η συνεργασία μας είναι καθοριστική και συναντήσεις, όπως η σημερινή, συμβάλλουν στην ενίσχυση της ενότητας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Η Ευρώπη και η Αφρική αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις. Ενωμένοι, μπορούμε να είμαστε ακόμα πιο δυνατοί.

Σε καιρούς αυξανόμενης γεωπολιτικής αστάθειας, έχουμε κοινές ανησυχίες και κοινές ευθύνες. Έχει έρθει η στιγμή να οικοδομήσουμε μία ισότιμη και ισχυρή συνεργασία, με αμοιβαίες δεσμεύσεις, σταθερότητα και ευημερία προς όφελος των πολιτών και στις δύο πλευρές της Μεσογείου. Η Αφρική και η Ευρώπη πρέπει να συνεργαστούν σε ένα πνεύμα κοινού σεβασμού και εμπιστοσύνης», επεσήμανε ο Επίτροπος και πρόσθεσε:

«Σε ο,τι αφορά τη μετανάστευση και την κινητικότητα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι κοινές, επομένως και η απάντησή μας πρέπει να είναι κοινή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το 2015 στη Βαλέτα, συγκεντρωθήκαν οι ηγέτες της Ευρώπης και της Αφρικής για να σχεδιάσουν την κοινή και ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Από το 2015 έχουμε πετύχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε όλες τις δράσεις που περιγράφονται στο Κοινό Σχέδιο Δράσης της Βαλέτα. Η συνεργασία μας είχε σκοπό την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών της μετανάστευσης, την ενθάρρυνση των ασφαλών και νόμιμων οδών, τη συνέχιση της παροχής ασύλου και διεθνούς προστασίας σε όσους έχουν ανάγκη, τη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα, την αποτροπή παράτυπων και επικίνδυνων μεταναστευτικών διαδρομών, την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας μας για τις επιστροφές και τις επανεισδοχές».

Επίσης παρέθεσε μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ΕΕ «για να σταθεί στο πλευρό της Αφρικανικής ηπείρου στο πλαίσιο της συνεργασίας τους», όπως είπε. «Οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να δεχτούν μέσω του προγράμματος της επανεγκατάστασης τουλάχιστον 50.000 μετανάστες από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία μέχρι το τέλος του 2019. Η δημιουργία αυτών των νόμιμων και ασφαλών μεταναστευτικών οδών καταπολεμά το επιχειρησιακό μοντέλο των εγκληματικών δικτύων διακίνησης μεταναστών και συμβάλλει στον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης», ανακοίνωσε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Με την Κοινή Ομάδα Δράσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αφρικανικής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξάλλου, «έχουμε βοηθήσει περισσότερους από 15.000 ανθρώπους να επιστρέψουν εθελοντικά στα σπίτια τους και να ξεκινήσουν μία νέα ζωή ενώ βοηθήσαμε στη απομάκρυνση (evacuated) από τη Λιβύη περισσότερων από 1.300 πρόσφυγες.

Το Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική με πάνω από 4,1 δισεκατομμύρια έχει συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής ενισχύοντας τις οικονομικές και ισότιμες ευκαιρίες, την ασφάλεια και την ανάπτυξη, την βελτίωση και την εφαρμογή των πολιτικών για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης, με παράλληλη αντιμετώπιση των βασικών αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης.

Στο πλαίσιο της συνολικής μας προσέγγισης για τη συνεργασία στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων, πρέπει να επικεντρωθούμε στην αποτελεσματικότητα των επιστροφών», σημείωσε με έμφαση εξηγώντας στη συνέχεια ότι «αυτό είναι καθοριστικό για να εγγυηθούμε μία βιώσιμη και ισόρροπη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα εναντίον των επικίνδυνων και παράτυπων ταξιδιών. Έχουμε ήδη απτά αποτελέσματα, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα, και όλοι μας μπορούμε να συμβάλλουμε για να βελτιώσουμε περαιτέρω την κατάσταση.

Ωστόσο, η συνεργασία μας δεν περιορίζεται μόνο στο μεταναστευτικό. Τον Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκαινιάσει τη νέα Συμμαχία της ΕΕ με την Αφρική για Βιώσιμες Επενδύσεις και Θέσεις Εργασίας, που θα αναβαθμίσει τη συνεργασία μας και θα οδηγήσει στη δημιουργία περισσότερων από 10 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην Αφρική τα επόμενα πέντε χρόνια. Πρόκειται για την δημιουργία ευκαιριών για όλους τους πολίτες μας».

Συμπερασματικά ο Επίτροπος τονισε: «Η Ευρώπη και η Αφρική βρίσκονται σήμερα σε κρίσιμο σταυροδρόμι και έχουν μία ιστορική ευκαιρία να εμβαθύνουν το κοινό τους μέλλον. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, σε ισότιμη βάση, στα ζητήματα της μετανάστευσης και της κινητικότητας, της ασφάλειας, του εμπορίου, των επενδύσεων και των επιχειρήσεων ώστε να εξασφαλίσουμε στο μέλλον σταθερότητα και ευημερία για ολόκληρη την περιοχή και για τις επόμενες γενιές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ