Σε λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, σε συνοριακά προβλήματα με τη Συρία και στην προσπάθειά της να ασκήσει μία διεθνή πίεση, απέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, τη ρητορική έντασης και πρόκλησης που ακολουθεί η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κύπρου, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».
Ο Δημήτρης Βίτσας σημείωσε ότι «έχουμε από τη δική μας μεριά το διεθνές Δίκαιο, αλλά και -αυτό είναι το νέο στοιχείο- τη διεθνή υποστήριξη. ο γεγονός ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές ανακοινώσεις από τις ΗΠΑ, από την Γαλλία, το γεγονός ότι υπάρχει ναυτική δύναμη αυτών των δύο χωρών (αλλά και του Ισραήλ) που πλέει στην περιοχή, το γεγονός ότι προχωράει κανονικά και ήρεμα η διαδικασία των ερευνών και στη συνέχεια της εξόρυξης, είναι σημαντικά στοιχεία όχι για αυτή καθαυτή την έρευνα, αλλά ως προς την έργω και όχι μόνο λόγω του δικαιώματος που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία να εκμεταλλεύεται την ΑΟΖ της».
Από την πλευρά της Άγκυρας, «υπάρχει μία ρητορική έντασης και πρόκλησης ... όχι μόνο για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία αλλά και στην προσπάθειά της να ασκήσει μία διεθνή πίεση που να λέει "είμαι κι εγώ εδώ". Στο βαθμό που αυτό δεν επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μπορεί κανείς απλώς να το παρακολουθεί. Επειδή όμως συχνά τέτοιου είδους προκλήσεις απευθύνονται και προς την ελληνική πλευρά, εμείς χρησιμοποιούμε το διεθνές Δίκαιο και τη διπλωματική οδό από τη μία μερά και από την άλλη, από αμυντική άποψη είμαστε σε μία κατάσταση έντονης προσοχής. Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε μία από τις καλύτερες περιόδους τους, από άποψη στρατιωτικού προσωπικού, φρονήματος, εκπαίδευσης, αξιοποίησης μέσων», διαβεβαίωσε ο κ. Βίτσας.
Εξάλλου, με αφορμή νέο δημοσίευμα στο διεθνή Τύπο που αφορά τα σενάρια περί αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε ότι «εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε λογική και διαδικασία κυνηγητού εξοπλισμών. Πολλά από αυτά, σας βεβαιώνω, είναι πολλές φορές περισσότερο λόγια παρά συγκεκριμένες πρακτικές. Μία τέτοια αγορά, στο βαθμό που γίνει και αν γίνει, υπό τις όποιες προϋποθέσεις, θα είναι μία εξέλιξη μετά από 3-4-5 χρόνια, δεν είναι αύριο το πρωί, θέλω να το τονίσω ιδιαίτερα».
«Το βασικό είναι πως όλη αυτή την περίοδο η Τουρκία έχει ανοίξει πολλά μέτωπα ... ο τρόπος αντίδρασης δεν βελτιώνει τη σχέση και τις δυνατότητες μίας χώρας. Με ηρεμία και αποφασιστικότητα πρέπει να λειτουργούμε ... Γιατί λέει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτά που λέει ... που είναι σωστά και τα προσυπτογράφω; Ξεχνάμε και την περίοδο στην οποία βρισκόμαστε. Στην Κύπρο υπάρχει ανεπτυγμένος τουρισμός. Το να υπάρχει ένα κλίμα έντασης, δεν ευνοεί την οικονομία της Κύπρου», όπως είπε ο ίδιος.
Ο κ. Βίτσας τόνισε ότι «η Τουρκία έχει πολλά προβλήματα στα νοτιοανατολικά της σύνορα και με τα γεωπολιτικά σχέδια που εξελίσσονται παγκόσμια. Έχει αρκετά προβλήματα στα σύνορα με τη Συρία. Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει σε ένταση. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο παρά να λειτουργεί υπέρ της ειρήνης, να βοηθά να διαμορφώνονται συνθήκες σταθερότητας. Τείνουμε πάντα χείρα συνεργασίας και φιλίας προς την Τουρκία, αλλά δεν συζητάμε αυτό που δεν υπάρχει, όπως π.χ. "γκρίζες ζώνες", δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποδεχθούμε οποιουδήποτε είδους απειλή ή παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Φωτογραφία αρχείου: SOOC