Δ. Βίτσας: Η κυβέρνηση μελετά μέτρα ανακούφισης για το βόρειο Αιγαίο

Δ. Βίτσας: Η κυβέρνηση μελετά μέτρα ανακούφισης για το βόρειο Αιγαίο

Ανησυχία για το γεγονός ότι «το ζήτημα ανθρώπων που έχουν ξεφύγει από έναν πόλεμο χρησιμοποιείται ως πολιτικό ή πολιτικάντικο επιχείρημα για άλλες επιδιώξεις» εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Κόκκινο», με αφορμή τη προσπάθεια της Τουρκίας να συνδέσει τη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και τη γείτονα για το προσφυγικό με το θέμα της βίζας. «Εμείς θέλουμε να ισχύει και να εφαρμόζεται η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Το θέμα της βίζας έχει να κάνει με τη συνολική συμφωνία και δεν μπορεί να απομονωθεί. Η ανησυχία μας εκφράζεται και σε αυτό, αλλά συγχρόνως παίρνει και τον χαρακτήρα μιας συνολικής προετοιμασίας διαχείρισης της κατάστασης. Μην ξεχνάμε ότι στη συμφωνία δεν υπάρχει -και δεν θα μπορούσε να υπάρχει- κάποια ειδική παράγραφος, η οποία να λέει ότι η Τουρκία οφείλει να φυλάσσει τα σύνορά της σε σχέση με τις προσφυγικές ροές, άρα οποιαδήποτε "απελευθέρωση" των προσφυγικών ροών, ως δόρυ πίεσης και εκβιασμού, είναι ένα τελείως διαφορετικό πράγμα» σχολίασε.

Ο κ. Βίτσας επανέλαβε την ανάγκη επιτάχυνσης των ρυθμών υλοποίησης της βοήθειας προς την Ελλάδα από την πλευρά της ΕΕ όσον αφορά την αποστολή ειδικών για την εξέταση των αιτήσεων πολιτικού ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό «ώστε να μπορούν οι άνθρωποι από τα νησιά, όσοι θα πάρουν πολιτικό άσυλο να έρθουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, είτε να μετεγκατασταθούν προς άλλες χώρες της Ευρώπης, είτε να επιστραφούν αυτοί που θεωρούνται τελείως παράτυποι στην Τουρκία».

Διευκρίνισε, πάντως, ότι «ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που έχουν παραμείνει στην Ελλάδα δεν είναι τρομακτικός».

Όπως είπε ο κ. Βίτσας στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι:

- Η βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας, ώστε «οι άνθρωποι που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα και έστω με μια πολύ μικρή ακόμα αύξηση, να ζήσουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο». Στο πλαίσιο αυτό κέντρα φιλοξενίας είτε θα κλείσουν είτε θα ανασυγκροτηθούν είτε θα δημιουργηθούν καινούργια με καλύτερες συνθήκες.

- Η μετακίνηση αυτών που έχει εξεταστεί σε πρώτο βαθμό η αίτηση ασύλου από τα νησιά του βορείου Αιγαίου στην ηπειρωτική Ελλάδα «όπου και να γίνει η εξέταση της αίτησης σε δεύτερο βαθμό», ώστε να ανακουφιστούν τα νησιά και

- Η εξεύρεση αντισταθμισμάτων σε συνεργασία και με την ΕΕ για την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας των νησιών του βορείου Αιγαίου που έχουν πληγεί από τη μείωση των τουριστικών ροών προς αυτά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τη στάση της έναντι της κυβέρνησης λέγοντας ότι «όλο αυτό το σύστημα, επικοινωνιακό και οικονομικό, που στέκεται απέναντι στην κυβέρνηση, όχι απλά καταστροφολογεί, αλλά σε πολλά ζητήματα επιχειρεί την καταστροφή, η οποία δεν αφορά την κυβέρνηση αλλά την ίδια τη χώρα». Παράλληλα επανέλαβε κατηγορηματικά ότι «ο μισθός που παίρνουν αυτή τη στιγμή τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν πρόκειται να μειωθεί. Τον ίδιο μισθό θα παίρνουν και μετά την ψήφιση των ειδικών μισθολογίων» τον Σεπτέμβριο…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ