Υπέρ της απλής αναλογικής, συνταγματικά κατοχυρωμένης, και εναντίον της πριμοδότησης, τάχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη του στον «Σταρ», παραπέμποντας τα θέματα του ποσοστού εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή, του αριθμού των βουλευτών του τρόπου εκλογής τους και της αλλαγής των περιφερειών σε διάλογο, διότι όπως είπε «είναι τεχνικά και πολιτικά ζητήματα που θα πρέπει να τα δούμε».
Όσον αφορά στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Βίτσας σχολίασε ότι «αν είναι να κρατήσεις τις ίδιες αρμοδιότητες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να γίνεται η ψηφοφορία απευθείας από τον λαό, πρέπει να το σκεφτεί κανένας. Αυτό που φοβάμαι είναι η περίπτωση διπλής υπόστασης πολιτικής εξουσίας», παρατήρησε.
Για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα, ο κ. Βίτσας ξεκαθάρισε ότι «το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει τις διαδικασίες αναθεώρησης του. Αυτές οι διαδικασίες θα τηρηθούν. Δεν πρόκειται και δεν μπορούν να αλλάξουν».
Αποδίδοντας τον θόρυβο γύρω από το δημοψήφισμα σε ένα «πολιτικάντικο» συσχετισμό με τα ψευδή δημοψηφίσματα της δικτατορίας, ο κ. Βίτσας σχολίασε περαιτέρω ότι «πρέπει και εντός του Συντάγματος να αναβαθμίσουμε τη δημοψηφισματική λογική». «Όσο -ο κόσμος- εκδηλώνει με διάφορους τρόπους τη βούλησή του, το δημοψήφισμα είναι ένα τέτοιος τρόπος, τόσο το καλύτερο για αυτή τη χώρα», προσέθεσε.
Τέλος, αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Βίτσας εξήγγειλε την υλοποίηση προγράμματος εκπαίδευσης των προσφύγων/μεταναστών, είτε στα κέντρα φιλοξενίας είτε εκτός κέντρων φιλοξενίας, μέχρι το Σεπτέβριο. «Το επεξεργάζεται πολύ καλά ο κύριος Φίλης», σχολίασε.
Αναφερόμενος δε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, είπε πως είναι σε πρώτη φάση το άδειασμα του Πειραιά, του Ελληνικού και της Ειδομένης και σε δεύτερη φάση η κατασκευή άλλων 12 κέντρων φιλοξενίας στην κεντρική Ελλάδα και η ανακατασκευή των κέντρων σε Κουτσόχερο, Κατσικά και Ριτσώνα και επεμβάσεις σε εκείνα τα κέντρα όπου απαιτείται. Παράλληλα προχωράει η διαδικασία του ασύλου και της μετεγκατάστασης, κατέληξε.
"Το γεγονός πως ενεργούμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα δεν σημαίνει ότι είμαστε αδύναμοι"
"Το γεγονός πως ενεργούμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα δεν σημαίνει ότι είμαστε αδύναμοι, ίσα-ίσα είμαστε πάρα πολύ δυνατοί", διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ''Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, με συνέντευξή του στο ρ/σ Alpha, σχολιάζοντας τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.
Η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει πολλές δυσκολίες και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία", περιορίσθηκε να πει. "Τώρα, αν και πόσο κατανοεί η Τουρκία, η κυβέρνησή της, ότι η Αγία Σοφία είναι ένα προστατευόμενο μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς και την ίδια ώρα πάει να την μετατρέψει σε κάτι άλλο, είναι ένα ζήτημα", δήλωσε επιπρόσθετα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ''Αμυνας αναφέρθηκε επίσης στο νέο σύστημα ηλεκτρονικής μοριοδότησης των οπλιτών θητείας για τις μεταθέσεις τους.
Στο πλαίσιο της διαφάνειας στη διαδικασία μοριοδότησης θα συμμετέχουν περισσότεροι άνθρωποι και θα είναι γνωστή και μέσω διαδικτύου ενώ θα ελέγχεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και περιοδικά και από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ανέφερε σχετικά.
Ως κριτήρια στην ηλεκτρονική μοριοδότηση περιλαμβάνονται η οικογενειακή κατάσταση του στρατεύσιμου, η οικονομική του κατάσταση και η φυσική κατάσταση, καθώς και ο τόπος καταγωγής του. Έτσι, για παράδειγμα, όπως είπε, αν κάποιου δεν δουλεύουν και οι δύο γονείς του και πρέπει να μετατεθεί κοντά για να μπορεί να δουλεύει, παίρνει έναν αριθμό μορίων, αντίστοιχα συνυπολογίζονται ασθένειες και άλλα ζητήματα. Στο τέλος όλα αυτά αθροίζονται."
Η σχετική διαδικασία αναμένεται να υπογραφεί και από τον υπουργό Εθνικής ''Αμυνας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ