Όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά όπως πιθανό είναι και το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας από την παρούσα βουλή ή ακόμη και το ενδεχόμενο των εκλογών, εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στην Ημερησία.
Αναφερόμενος στην έκκληση του ΚΚΕ προς το λαό για «μέγιστη δυνατή αντίσταση», ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε «Είμαστε τέλη Φλεβάρη και ήδη οι λαϊκές αντιδράσεις έχουν αποτρέψει την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό. Βεβαίως δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί μια κινητοποίηση από μόνη της να αποτρέψει συνολικά τα αντιλαϊκά σχέδια. Απαιτείται νέες δυνάμεις να μπουν στον αγώνα, να δυναμώσει η οργάνωση της πάλης, να ενισχυθεί η λαϊκή συμμαχία κυρίως όμως χρειάζεται να μπει στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος, οι πραγματικές αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα κι όχι μόνο το πολιτικό προσωπικό του συστήματος. Σ'' αυτή την κατεύθυνση ο λαός έχει τη δυνατότητα να καθυστερεί, να εμποδίζει μέτρα και βεβαίως να αξιοποιεί ρήγματα που μπορεί να προκύψουν απ'' την κυβερνητική δυσκολία, σε όφελος των δικαιωμάτων του».
Αναφερόμενος στα φαινόμενα προπηλακισμού βουλευτών, κυρίως της συγκυβέρνησης ο γ.γ. του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε το συλλογικό δίκαιο αγώνα με τέτοιο τρόπο. Άλλοι ήταν αυτοί που στο παρελθόν πρωτοστατούσαν σε τέτοιες ενέργειες και σήμερα όλα αυτά τους γυρνάνε μπούμερανγκ. Όμως το σημαντικό που χρειάζεται να αναδειχτεί από τον αγώνα των λαϊκών στρωμάτων για την επιβίωσή τους είναι η μεγάλη συμμετοχή, η συζήτηση στις συνελεύσεις που γίνονται στα μπλόκα, στα σωματεία, στους τόπους δουλειάς, είναι ο σχεδιασμός βήμα το βήμα του αγώνα, ο πανελλαδικός συντονισμός, αλλά και οι κοινές δράσεις όλων των κλάδων και τμημάτων του λαού».
Αναφερόμενος στα σενάρια σχετικά με τη συγκρότηση οικουμενικής, τόνισε «έχουμε πει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά, όπως πιθανό είναι και το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας από την παρούσα βουλή ή ακόμη και το ενδεχόμενο εκλογών. Αυτές βεβαίως είναι επιλογές που έχει το αστικό πολιτικό σύστημα. Όμως το ζήτημα δεν είναι τί επιλογές έχουν τα διάφορα κόμματα προκειμένου να ξεπεράσουν πρόσκαιρες δυσκολίες στην αστική διαχείριση ή τί παγίδες μπορούν να στήσουν για να ανακόψουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Το ζήτημα είναι ο λαός να αχρηστεύσει τις παγίδες, να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε κατεύθυνση σύγκρουσης με το αδηφάγο κεφάλαιο και την εξουσία του».
Κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση γιατί μετά από έξι χρόνια μνημονίων το ΚΚΕ δεν έχει πετύχει να αυξήσει τα ποσοστά του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε «Δεν είναι ακριβής η εικόνα αυτή. Υπάρχει πολύς κόσμος, πολύ περισσότερος από το σημερινό εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ, που αντιλαμβάνεται ότι η πρότασή μας είναι η μοναδική ρεαλιστική φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση, κυρίως προσβλέπει στο ΚΚΕ για την σταθερότητα, την συνέπεια, την ευθύνη, τη μαχητικότητά του. Δεν πιστεύουμε ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια από μόνη της οδηγεί αυτόματα και σε εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ και μάλιστα κάτω από συνεχείς τρικλοποδιές, ψεύτικα διλήμματα, ή στήνοντας κάλπικα δίπολα στη λογική να εναλλάσσονται ίδιας κοπής κυβερνήσεις. Η λαϊκή δυσαρέσκεια μπορεί να συναντηθεί με την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ όταν γίνει συμμετοχή και δράση στο κίνημα, όπου εκεί με ευθύνη μπορεί να δει ποιος είναι με ποιον και έτσι να συμπορευτεί με το ΚΚΕ».
Αναφερόμενος στο Grexit, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, υπογράμμισε «Το grexit είναι στο τραπέζι ανεξάρτητα από την αξιολόγηση και τα μέτρα. Η αναζωπύρωση της συζήτησης σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όπως και για τη συνολική αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης, για να είμαστε ρεαλιστές, πρέπει να τη δούμε στο φόντο των ανταγωνισμών που υπάρχουν στο εσωτερικό της, αλλά και στην πορεία της οικονομίας και της συνολικότερης όξυνσης. Και οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί είναι πολύ μεγάλοι ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ και για το μοντέλο διαχείρισης της κρίσης».
Κλείνοντας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο προσφυγικό όπου τόνισε «εν θεωρούμε ότι η λύση στο προσφυγικό βρίσκεται στην υλοποίηση των αποφάσεων της ΕΕ, το αντίθετο. Και η κυβέρνηση έχει ευθύνη γιατί έχει στηρίξει αυτές τις αποφάσεις. Η ευθύνη της μεγαλώνει μετά την ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με πρόσχημα το προσφυγικό, γιατί ουσιαστικά η παρουσία του σχετίζεται με τον πόλεμο και τους ανταγωνισμούς στη Συρία και θα αξιοποιηθεί από την Τουρκία για να προβάλλει τις γνωστές τις αξιώσεις για γκρίζες ζώνες και συγκυριαρχία στο Αιγαίο. Το ΚΚΕ έχει προτείνει την απευθείας μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής (Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανος) στα κράτη τελικού προορισμού τους, σε αντίθεση με hot-spots ή κέντρα μετεγκατάστασης διαλογής και εγκλωβισμού. Επίσης και από τα νησιά μας. Έχουμε προτείνει ανθρώπινους και αξιοπρεπείς χώρους προσωρινής φιλοξενίας, με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Και φυσικά να δυναμώσει η πάλη του λαού ενάντια σε πολέμους κι επεμβάσεις στην περιοχή, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς τους πολέμους, που θα δημιουργούν περισσότερους ξεριζωμένους».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ