Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump που αναμένεται να συναντηθεί εντός της εβδομάδας με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στο θέρετρο (Mar-A-Lago) στη Φλόριντα δήλωσε την Κυριακή ότι θα μπορούσε ν'' αντιμετωπίσει μονομερώς τις προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας στην περίπτωση που η Κίνα θα τηρούσε μια παθητική στάση.
“Εάν η Κίνα δεν επιλύσει το πρόβλημα με τη Βόρεια Κορέα θα το κάνουμε εμείς,” δήλωσε ο Τραμπ στην εφημερίδα “The Financial Times.” Ωστόσο, δε γνωστοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδια του, ενώ πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για κίνηση που στόχο έχει τον αποσυντονισμό του προέδρου Σι, πριν από τη διμερή διάσκεψη κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις ΗΠΑ, σχολιάζει το CNN.
Από την άλλη μεριά, “η προσδοκία άσκησης πίεσης εκ μέρους της Κίνας προς την Βόρεια Κορέα δεν έφερε αποτέλεσμα για τον πρόεδρο Bush, τον πρόεδρο Obama, όπως δε θα δουλέψει και για τον πρόεδρο Τραμπ, δηλώνει χαρακτηριστικά ο Άντονι Ραγκιέρο που είναι υψηλόβαθμο στέλεχος στη δεξαμενή σκέψης Foundation for Defense Democracies.
Ωστόσο, ποιες είναι οι επιλογές μονομερούς εμπλοκής που έχουν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ;
α-.Διάλογος: Τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να συνομιλήσει με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Ωστόσο, διπλωματικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το πρόβλημα με την Βόρεια Κορέα είναι πολυσύνθετο και δε μπορεί να επιλυθεί “μέσα σε μία νύχτα,” δίνοντας έμφαση στην ανάγκη υλοποίησης ουσιαστικής στρατηγικής προσέγγισης συμφερότων, ακόμη και περιφερειακού χαρακτήρα.
β-.Ενίσχυση του κλοιού των μέτρων αποκλεισμού: Ο Ραγκιέρο υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να στοχοποιήσουν επιθετικά τις κινεζικές τράπεζες και τις εταιρίες που είναι ύποπτες για την παροχή οικονομικής βοήθειας στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας. Για την υλοποίηση της προσέγγισης αυτής υπάρχει το προηγούμενο των προστίμων που πλήρωσαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες για τις οικονομικές σχέσεις που είχαν με το Ιράν κατά την εφαρμογή του εμπάργκο της Ουάσιγκτον έναντι της Τεχεράνης.
γ-.Ανάληψη στρατιωτικής δράσης: Κατά την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ασία τον προηγούμενο μήνα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Βόρειας Κορέας, αν προκληθούν.
Η χρήση στρατιωτικών μέσων από τις ΗΠΑ αποτελεί την τελευταία επιλογή της Ουάσιγκτον υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει προηγηθεί επιθετικό πλήγμα της Βόρειας Κορέας κατά της Νότιας Κορέας, αλλά και των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην Κορεατική Χερσόνησο.
Από την άλλη μεριά, ενδεχόμενη αμερικανική επιθετική ενέργεια κατά της Βόρειας Κορέας, είναι σίγουρο ότι θα αφήσει εκτεθειμένη τη Σεούλ έναντι της ουσιαστικής αμυντικής απειλής με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη καθημερινά από την Πιονγιάνγκ.
Υπό το γενικότερο σκεπτικό που καλλιεργείται στην Ουάσιγκτον, η ιεράρχηση των επιλογών γίνεται αναλόγως του ρίσκου που αυτές περιέχουν, ενώ το ζήτημα έχει ουσιαστική περιφερειακή διάσταση για το ρόλο τόσο της Κίνας από τη μια μεριά, όσο και της Ιαπωνίας από την άλλη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ