Είναι "καιρός να κλείσει" η δίοδος για τη διέλευση παράτυπων μεταναστών ανάμεσα στη Λιβύη και την Ιταλία και αυτός ο σκοπός είναι "εφικτός", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.
Ο ευρωπαίος ηγέτης, που υποδέχθηκε στις Βρυξέλλες τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, Φάγεζ αλ-Σαράζ, εξήγησε πως η ΕΕ "κατέδειξε την ικανότητά της να κλείνει όλες τις μεταναστευτικές διαδρομές", μια αναφορά στη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο του 2016 με την Τουρκία και είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι αφίξεις μεταναστών στις ελληνικές ακτές.
"Τώρα είναι ώρα να κλείσουμε τη διαδρομή που πηγαίνει από τη Λιβύη στην Ιταλία", πρόσθεσε ο Tusk, διευκρινίζοντας ότι συζήτησε το θέμα την Τετάρτη (χθες) με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Paolo Gentiloni. "Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως είναι εφικτό. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πλήρη αποφασιστικότητα για να το κάνουμε", δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου που εκπροσωπεί τα κράτη-μέλη.
Ο Φάγεζ αλ-Σαράζ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να συμβάλει στον ανακοπή αυτής της ροής και να καταπολεμήσει τα δίκτυα των διακινητών.
Αλλά "ελπίζουμε πως οι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να βοηθηθεί η Λιβύη θα είναι πιο συγκεκριμένοι", είπε εκφράζοντας τη λύπη του επειδή τα ποσά βοήθειας είναι "πολύ μικρά".
Στο μεταξύ, πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέφεραν ότι η ΕΕ αυξάνει τη βοήθεια για την εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής και κατασκευάζει καλύτερους καταυλισμούς στην Αφρική, μεταξύ άλλων μέτρων, καθώς ετοιμάζεται για αύξηση των αφίξεων μεταναστών από την Αφρική καθώς θα πλησιάζει η άνοιξη.
Ωστόσο το συνεχιζόμενο χάος στη Λιβύη μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 και η ανικανότητα της νέας υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης στην Τρίπολη να ασκήσει τον έλεγχο στο έδαφός της εξακολουθεί να θέτει μεγάλες προκλήσεις, δήλωσαν οι πηγές.
"Κάνουμε ό,τι είναι πραγματικά αναγκαίο... και το κάνουμε αποτελεσματικά. Έχουμε σημαντική συμβολή στην βελτίωση της κατάστασης; Ναι", δήλωσε μία από τις πηγές στους δημοσιογράφους. "Θα λύσει αυτό όλα τα προβλήματα; Όχι".
Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εκδώσουν ένα κοινό ανακοινωθέν κατά το τέλος της συνάντησής τους που θα έχουν στη Μάλτα αυτή την εβδομάδα στην οποία θα εστιάσουν στη μετανάστευση στην κεντρική Μεσόγειο και στην κατάσταση στη Λιβύη, δήλωσαν οι πηγές.
Στο μεταξύ, περισσότεροι από 1.300 μετανάστες διασώθηκαν την Τετάρτη (χθες) ανοικτά της Λιβύης και τουλάχιστον άλλοι εκατό σήμερα, ανακοίνωσαν οι ιταλικές αρχές και μκο.
Οι μετανάστες που διασώθηκαν χθες επέβαιναν σε 13 λέμβους και αναμένεται να φθάσουν σήμερα στα λιμάνια Ρέτζιο της Καλαβρίας (νότια) και Τραπάνι (Σικελία), διευκρίνισε εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής.
Ο τελευταίος δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις σημερινές επιχειρήσεις διάσωσης οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Τις πρώτες πρωινές ώρες το πλοίο Auarius, που έχουν ναυλώσει οι SOS Mediterranee, Medecins sans frontieres (MSF) διέσωσαν 100 ανθρώπους, ανάμεσά τους επτά γυναίκες και 41 ασυνόδευτους ανήλικους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ