Οι δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας είχαν λάβει προειδοποιήσεις για την παρουσία μαχητών της Μπόκο Χαράμ κοντά στην πόλη Ντάπτσι λίγες ώρες πριν από την απαγωγή 110 κοριτσιών από το σχολείο τους, όμως δεν έκαναν τίποτε, κατήγγειλε σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.
Η απαγωγή στις 19 Φεβρουαρίου των κοριτσιών αυτών, ηλικίας 11 με 19 ετών, από το Ντάπτσι έχει πολλές ομοιότητες με την απαγωγή 276 μαθητριών από το σχολείο τους στο Τσιμπόκ το 2014, η οποία είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.
Λίγες ημέρες μετά την απαγωγή του Ντάπτσι ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μοχαμάντου Μπουχάρι τη χαρακτήρισε «εθνική καταστροφή» και διαβεβαίωσε ότι θα κάνει τα πάντα για την απελευθέρωση των κοριτσιών.
Η εκλογική νίκη του Μπουχάρι το 2015 είχε βασιστεί στις επικρίσεις του για την αποτυχία του προκατόχου του Γκούντλακ Τζόναθαν να προστατεύσει τους Νιγηριανούς και στη δέσμευσή του να καταπολεμήσει την Μπόκο Χαράμ.
Τόσο στην περίπτωση του Τσιμπόκ όσο και του Ντάπτσι οι αρχές της Νιγηρίας παραδέχθηκαν τα συμβάντα έπειτα από πολλές ημέρες σιωπής και απόπειρας συγκάλυψής τους.
«Οι αρχές της Νιγηρίας απέτυχαν στην αποστολή τους να προστατεύσουν τους πολίτες, όπως έκαναν και πριν από τέσσερα χρόνια στο Τσιμπόκ», δήλωσε η Οσάι Οζίγκο, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νιγηρία.
«Παρά το γεγονός ότι είχαν ενημερωθεί επανειλημμένα ότι βαριά οπλισμένοι μαχητές της Μπόκο Χαράμ κατευθύνονταν προς το Ντάπτσι, φαίνεται ότι η αστυνομία και ο στρατός δεν έκαναν τίποτε για να εμποδίσουν την απαγωγή», πρόσθεσε.
«Προφανώς δεν έμαθαν τίποτα» από το Τσιμπόκ, επεσήμανε η ίδια, καταγγέλλοντας «τις αδικαιολόγητες ελλείψεις στην ασφάλεια».
«Πρέπει να ξεκινήσει έρευνα για να καθοριστούν τα λάθη της κυβέρνησης στη διαχείριση αυτής της κρίσης», τόνισε η Οζίγκο. «Είναι κρίσιμο να κατανοηθούν οι ρίζες του προβλήματος».
«Γιατί δεν υπήρχε επαρκής στρατιωτική παρουσία;» διερωτήθηκε, αφού η βορειοανατολική Νιγηρία είναι συνεχώς θέατρο συγκρούσεων. «Ποια μέτρα ελήφθησαν (μετά το Τσιμπόκ) για την προστασία των σχολείων στην περιοχή αυτή της Νιγηρίας;». «Ποιες διαδικασίες πρέπει να τίθενται σε εφαρμογή σε περίπτωση που επαναληφθεί ένα τέτοιο γεγονός;».
Εκπρόσωπος του στρατού διέψευσε ότι υπήρξε ενημέρωση για την παρουσία της Μπόκο Χαράμ στην περιοχή: «Δεν υπήρξε κάτι τέτοιο», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι αν η Διεθνής Αμνηστία διέθετε σημαντικές πληροφορίες, θα πρέπει να ενημερώσει την ομάδα έρευνας που συστάθηκε μετά την απαγωγή στο Ντάπτσι για να ερευνήσει το συμβάν.
Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι ο στρατός της Νιγηρίας και η αστυνομία είχαν λάβει τουλάχιστον πέντε τηλεφωνήματα, με τα οποία τους προειδοποιούσαν ότι η Μπόκο Χαράμ κατευθυνόταν στο Ντάπτσι έως και τέσσερις ώρες πριν από την απαγωγή. Ωστόσο δεν έλαβαν «αποτελεσματικά μέτρα» για να εμποδίσουν τους αντάρτες ή να σώσουν τα κορίτσια μετά την απαγωγή τους.
«Ο στρατός απέσυρε στρατεύματα από την περιοχή τον Ιανουάριο, γεγονός που σημαίνει ότι το πιο κοντινό στρατιωτικό προσωπικό βρίσκεται μία ώρα μακριά από το Ντάπτσι», αναφέρεται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Ένα μήνα μετά την απαγωγή στο Ντάπστι δεν υπάρχουν νέα για την τύχη των 110 κοριτσιών.
Ούτε οι γονείς τους ούτε οι νιγηριανές αρχές έχουν δηλώσει δημοσίως αν έχουν λάβει αποδείξεις ότι είναι ζωντανές οι μαθήτριες, ενώ οι απαγωγείς δεν έχουν δημοσιοποιήσει φωτογραφίες τους ούτε έχουν ζητήσει λύτρα.
Ο Μπουχάρι είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι ζήτησε από τον στρατό και όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας να αναζητήσουν τις μαθήτριες, ενώ δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να τις αναζητεί μέχρις ότου βρεθούν όλες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία AP