Στο τέλος των προγραμμάτων στήριξης επικεντρώνεται μεγάλο μέρος του διεθνούς Τύπου, επισημαίνοντας ότι μπορεί η ελληνική οικονομία να εξέρχεται σήμερα από τα Μνημόνια ωστόσο η ασφυκτική οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν αφήνει πολλά περιθώρια για πανηγυρισμούς, καθώς η Ελλάδα είναι πλέον η τέταρτη φτωχότερη χώρα στην ΕΕ πίσω από τη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία.
Η Ελλάδα φτάνει στο σημείο καμπής ενός εκ των πιο βαθέων οικονομικών κρίσεων στην Ευρώπη. Η οικονομία επιστρέφει σιγά-σιγά στην ανάπτυξη αλλά το τίμημα που πλήρωσε η Ελλάδα ήταν βαρύ. Μια δεκαετία περικοπών και αυξήσεων στους φόρους προκειμένου να αναταχθούν τα δημόσια οικονομικά της χώρας άφησαν πίσω τους το 1/3 των Ελλήνων κοντά στη φτώχια σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, επισημαίνουν οι ΝΥΤ, σε άρθρο τους με τίτλο «Η διάσωση της Ελλάδας τελειώνει. Ο πόνος κάθε άλλο».
Τα οικογενειακά εισοδήματα έπεσαν κατά 30% και περισσότερο από το 20% των Ελλήνων δεν μπορεί να πληρώσει βασικές έξοδα όπως το ενοίκιο του σπιτιού, ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ή ένα δάνειο στην τράπεζα. Ένα τρίτο των οικογενειών έχουν τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος ενώ η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ευρωπαϊκά επίπεδα φτώχειας μέσα στην εργασία (in-work poverty), επισημαίνεται στο άρθρο.
Η Ελλάδα εξέρχεται από τα Μνημόνια αλλά η μεσαία τάξη έχει αφαιμαχθεί, τονίζει με τη σειρά του το Bloomberg.
Σύμφωνα με το Bloomberg κατά τα τελευταία χρόνια, η συζήτηση στράφηκε περισσότερο στο συνολικό ύψος του χρέους και το ισοζύγιο. Δόθηκε λιγότερη προσοχή στο γεγονός ότι επί δύο χρόνια τα έσοδα υπερβαίνουν τις δαπάνες και η κυβέρνηση επιτυγχάνει πλεόνασμα. Η επιτυχία αυτή οφείλεται στις περικοπές των δαπανών ενώ τα έσοδα διατηρήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα. Δεδομένου όμως του μεγέθους της ύφεσης, η διατήρηση των εσόδων σε σταθερά επίπεδα σημαίνει τεράστια αφαίμαξη της μεσαίας τάξης, που καλείται να καταβάλει όλο και υψηλότερους φόρους.
Από τη μεριά τους οι Financial Times, σε άρθρο τους με τίτλο «Το τέλος της ελληνικής διάσωσης», σημειώνουν ότι μετά από οκτώ χρόνια μεταρρυθμίσεων, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να υστερεί σε σύγκριση με το επίπεδο που βρισκόταν πριν από την κρίση. Η χώρα είναι πλέον η τέταρτη φτωχότερη χώρα στην ΕΕ πίσω από τη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία, τονίζουν οι FT.
Με σημερινό του άρθρο ο Guardian υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα εξέρχεται από τα προγράμματα στήριξης μετά από χρόνια λιτότητας, ωστόσο πρόκειται για εξέλιξη που τα νοικοκυριά δεν θα πανηγυρίσουν.
«Η χώρα μπορεί να έχει επιτύχει δημοσιονομικά πλεονάσματα - εξαιρουμένων των αποπληρωμών του χρέους - περίπου 4% το 2016 και το 2017, αλλά τα χέρια της παραμένουν δεμένα όσον αφορά τις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας. Η Ελλάδα έχει ήδη νομοθετήσει νέα μέτρα για τα έτη 2019 και 2020 και θα παραμείνει υπό επίβλεψη για αρκετά χρόνια», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
Στο ίδιο κλίμα και ο Indepedent που επισημαίνει ότι μετά το τέλος των Μνημονίων η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει δεκαετίας λιτότητας μπροστά της.
Στο ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά στις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ αλλά και επιφανών οικονομολόγων ότι κάποια στιγμή το ελληνικό χρέος θα βρεθεί τελικά εκτός ελέγχου, αν δεν διαγραφεί μέρος του.
"Οκτώ χρόνια μετά τη διάσωσή της, η Ελλάδα απελευθερώνεται από την οικονομική της εποπτεία", τιτλοφορείται το σχετικό άρθρο που δημοσιεύει σήμερα στον ιστότοπό της η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.
"Η Ελλάδα αναδύεται επισήμως σήμερα από το τρίτο από τα σχέδια βοήθειας, τα τόσο αυστηρά όσο και αντιλαϊκά, υπό τα οποία ζούσε από το 2010, χωρίς ωστόσο να έχει τελειώσει εντελώς με την λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις", σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
"Η Ελλάδα βγαίνει επισήμως από την εποπτεία" τιτλοφορείται παράλληλα το άρθρο που δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία σημειώνει ότι η Ελλάδα αναδύεται σήμερα από το τρίτο από τα σχέδια βοήθειας υπό τα οποία ζούσε από το 2010, χωρίς ωστόσο να έχει τελειώσει απολύτως με την λιτότητα. Η χώρα έχει πλέον την ελπίδα ότι θα μπορεί εκ νέου να χρηματοδοτείται μακροπρόθεσμα από τις αγορές", επισημαίνει στην αρχή του άρθρου της η γαλλική εφημερίδα.