Διευκρινίσεις σχετικά με την αναφορά που γίνεται στην απόφαση για τους διορισμούς των συγγενών των θυμάτων ή των εγκαυματιών ή συγγενών τους στο Δημόσιο έδωσε το υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης υποστηρίζοντας πως δεν ζητείται η παραίτηση από οποιοδήποτε δικαίωμα αποζημίωσης.
Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζεται ότι:
Για την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας διευκρινίζεται ότι η αναφορά του Άρθρου 2 της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, (η οποία ουδεμία διαφορά έχει με τη σχετική Υπουργική Απόφαση για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων του 2007), περί «παραίτησης του διοριζομένου από τυχόν οικονομικές απαιτήσεις καθώς και την αναστολή του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος, από την ημερομηνία διορισμού», αφορά αποκλειστικά και μόνο τυχόν αποδοχές που λαμβάνει ο αιτών - διοριζόμενος από σύνταξη, καθώς και την αναστολή του σχετικού συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Δηλαδή, το προφανές. Κάποιος που για οποιοδήποτε λόγο μπορεί να λαμβάνει κάποιας μορφής σύνταξη (λ.χ. αναπηρίας), εφόσον επιλέξει να διοριστεί, θα αμείβεται με τον μισθό του ως διορισθείς στο Δημόσιο.
Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας συμψηφισμός με τυχόν άλλες απαιτήσεις ή αποζημιώσεις που δικαιούται ο ενδιαφερόμενος. Και βεβαίως ο διοριζόμενος δεν στερείται κανενός νομίμου δικαιώματός του για προσφυγή στα δικαστήρια και διεκδίκηση οποιαδήποτε αγωγής.
Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει Σύνταγμα και κράτος δικαίου. Οι διοριζόμενοι στο Δημόσιο απολαμβάνουν όλων των νομίμων δικαιωμάτων τους».
Πάντως εντύπωση προκαλεί η επίθεση κατά πάντων που εξαπολύει το υπουργείο τη στιγμή που η αναφορά στην απόφαση προκαλεί εύλογα ερωτήματα και τα σχετικά δημοσιεύματα ζητούσαν διευκρινίσεις για όσα αναφέρονται. Μάλιστα η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής δημιουργώντας νέα ερωτήματα:
«Υπενθυμίζουμε στους νοσταλγούς παλαιότερων, σκοτεινών εποχών ότι η αξιολόγηση των δικαιωμάτων με βάση το «δούναι και λαβείν» και ο διορισμός στο Δημόσιο με βάση τα «πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί».