Σήμα κινδύνου εξαιτίας του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του ιού της Ν. Αγγλίας στέλνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθώς τα νέα κρούσματα που εμφανίστηκαν τελευταία, εντοπίστηκαν στις τοπικές κοινωνίες της Αττικής και της Κρήτης.
Το νέο αυτό στέλεχος έχει αυξημένη μεταδοτικότητα σε σχέση με τα στελέχη του ιού που επικρατούν στη χώρα ακόμη. Έτσι, οι υπολογισμοί για κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου στελέχους «δείχνουν» 7-8 επιπλέον κρούσματα στην κοινότητα, έναντι 4-5 επιπλέον περιστατικών για κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα των στελεχών που ανιχνεύονταν μέχρι σήμερα.
Το δεδομένο αυτό, οδηγεί σε εφιαλτικά σενάρια, όπου στη χειρότερη περίπτωση καταλήγουν τον Απρίλιο - αν όλα πάνε στραβά - στην παρουσία 100.000 νέων κρουσμάτων την ημέρα.
Ευτυχώς, όμως, πρόκειται για μοντέλο με πολλές παραμέτρους, όπου η κάθε δυνατή παρέμβαση μπορεί να αποτυπωθεί και να έχει ουσιαστική επίδραση στη φυσική πορεία της πανδημίας.
Έτσι, με την προϋπόθεση ότι παραμένουμε στα υπάρχοντα περιοριστικά μέτρα και επεκτείνουμε το άνοιγμα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από 1ης Φεβρουαρίου και μετά, ο καθηγητής Σαρηγιάννης επισημαίνει ότι σε συνδυασμό με την παρουσία του νέου αγγλικού στελέχους του ιού, θα πρέπει τα σχολεία να ξανακλείνουν περί τα τέλη Φεβρουαρίου, διότι διαφορετικά, ως τις 17 Μαρτίου, οι εντατικές θα έχουν φτάσει πάλι στην πληρότητα του Νοεμβρίου με πάνω από 680 άτομα σε διασωλήνωση.
Στις προτάσεις του για τη διαχείριση του κινδύνου που προκύπτει από το νέο αυτό στέλεχος, περιλαμβάνεται η ένταση των εμβολιασμών του πληθυσμού σε πάνω από 400.000 δόσεις την ημέρα, η τήρηση κάθε προληπτικού προστατευτικού μέτρου, καθώς επίσης και η εντατική αξιοποίηση όλων των εξοπλισμών γενετικής ανάλυσης του ιού που διαθέτει το δημόσιο (κυρίως πανεπιστημιακά εργαστήρια πέραν του Ινστιτούτου Παστέρ και το Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών), προκειμένου να διερευνάται με ακρίβεια και συστηματικά το είδος των στελεχών που επικρατούν στη συνεχιζόμενη επιδημία.
Στην προσομοίωση που «τρέχει» το μοντέλο του καθηγητή, δεν έχει συμπεριληφθεί το νέο νοτιοαφρικανικό στέλεχος, που φαίνεται να μην επηρεάζεται από τα εμβόλια ή τα φάρμακα.
Εφόσον εμφανιστεί και αυτό στη χώρα μας, κατ' αρχήν δε θα υπάρξει μεγάλη διαφορά στην επίπτωση, αφού η αυξημένη μεταδοτικότητά του υπολογίζεται πως είναι αντίστοιχη με αυτήν του στελέχους της Νότιας Αγγλίας. Αντίστοιχα, η άμεση δυνατότητα προσαρμογής των νέων mRNA εμβολίων σε διάστημα μόλις 6 εβδομάδων, δεν αλλάζει σημαντικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Όμως αυτό που αλλάζει, είναι το πρόβλημα της θνησιμότητας του πληθυσμού, καθώς οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για αδυναμία εξουδετέρωσης του συγκεκριμένου στελέχους από πλάσμα ασθενών που έχουν αναρρώσει, γεγονός που οδηγεί σε αδυναμία αποτελεσματικότητας και των θεραπευτικών μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχουν δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση των μέχρι τώρα στελεχών του ιού.