Διμερείς συνομιλίες προτείνει η Ρωσία για το ζήτημα στη Νότια Σινική Θάλασσα

Διμερείς συνομιλίες προτείνει η Ρωσία για το ζήτημα στη Νότια Σινική Θάλασσα

Ο πιο ασφαλής τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων στη Νότια Σινική Θάλασσα, είναι η διεξαγωγή διμερών συνομιλιών μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών κι όχι η διεθνοποίηση του προβλήματος, επισημαίνουν Ρώσοι εμπειρογνώμονες.

“Η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να δρομολογήσει ένα διμερές πλαίσιο συνομιλιών με τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, αλλά κι άλλες χώρες της περιοχής. Αυτή είναι μια στάση την οποία καλωσορίζουμε,” δηλώνει ο Σεργκέι Λαζιάνιν, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Οι Φιλιππίνες υποστηρίζουν ότι οι θέσεις της Κίνας παραβιάζουν τη Διακήρυξη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) παραπέμποντας το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η απόφαση του αναφερόμενου δικαστηρίου αναμένεται ν'' ανακοινωθεί στα τέλη του μήνα.

Από την πλευρά της, η Κίνα υποστηρίζει ότι η διαφορές μεταξύ των χωρών που αφορούν στα δικαιώματα κυριαρχίας αποτελούν αντικείμενο του διεθνούς δικαίου κι όχι της Διακήρυξης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια