Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα και, αν στον αριθμό αυτό προσθέσουμε τα βρέφη, τα νήπια και τους εφήβους που απαλλάσσονται από τη νόσο με την ενηλικίωσή τους, τότε ο αριθμός είναι ακόμα μεγαλύτερος, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία.
Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Δερματολογίας ΕΚΠΑ Ηλέκτρα Νικολαΐδου, περίπου 15% με 20% αυτών των ασθενών έχει ατοπική δερματίτιδα βαριάς μορφής, δηλαδή έκζεμα βαριάς μορφής, ένα μη μεταδοτικό νόσημα, αυτοάνοσο, φλεγμονώδες που συνοδεύεται από βασανιστικό κνησμό πόνο και φυσαλίδες με ορώδες υγρό.
Από τη μεριά του ο διευθυντής της Δερματολογικής κλινικής στο νοσοκομείο παίδων Αγία Σοφία Γιώργος Ζαραφωνίτης, ο οποίος συμμετέχει και στην επιτροπή προέγκρισης των καινοτόμων θεραπειών, εξηγεί ότι τα άτομα που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα βαριάς μορφής παγκοσμίως, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες, πρέπει να λαμβάνουν σαν πρώτης γραμμής φάρμακα τα νέα καινοτόμα φάρμακα.
Πρόκειται για βιολογικούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν ενισχύσει τη φαρέτρα και οι οποίοι έχουν σαφή πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικών θεραπειών με κορτιζόνη κυκλοσπορίνη και μεθοτρεξάτη, τρία σκευάσματα που στη χρόνια χρήση τους συνοδεύονται από σοβαρότατες παρενέργειες.
Ωστόσο, η καθηγήτρια Ηλέκτρα Νικολαΐδου και ο ακαδημαϊκός υπότροφος στη Δερματολογική στη Δερματολογική κλινική του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», Δημήτρης Σγούρος επισημαίνουν πως για τους ανθρώπους που θα χρειαστεί να λάβουν φάρμακα ισοβίως και η γενική κατευθυντήρια οδηγία είναι να δίνονται σαν πρώτη γραμμή, στην Ελλάδα αυτό δεν ισχύει.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες άλλαξαν, αλλά το σύστημα εγκρίσεων των ακριβών φαρμάκων στην Ελλάδα κινείται με διαφορετικές ταχύτητες, με αποτέλεσμα στην πράξη τα νέα καινοτόμα φάρμακα να δίνονται σαν δεύτερης γραμμής θεραπείες και προϋποθέτουν ότι οι ασθενείς με τη βαριά ατοπική δερματίτιδα έχουν προηγουμένως ακολουθήσει για αρκετό καιρό συμβατική θεραπεία, η οποία απέτυχε.
Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο διευθυντής ΕΣΥ της Δερματολογικής κλινικής στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» Παντελής Παναγάκης, με το σύστημα της προέγκρισης της επιτροπής που επιβάλλει μέσα στο έγγραφο του φακέλου του ασθενούς να αναφέρεται ότι έχουν αποτύχει οι προηγούμενες συμβατικές θεραπείες, τα καινοτόμα φάρμακα δίνονται μετ' εμποδίων, εκθέτοντας τους ασθενείς στις βλάβες που προκαλεί η χρόνια χρήση των συμβατικών θεραπειών.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, Γιάννης Μπάκρης επισημαίνει πως η επιστημονική εταιρεία εκπονεί ενημερωτική καμπάνια για την ατοπική δερματίτιδα, με τίτλο «υπάρχει λύση», προβάλλοντας το γεγονός πως οι ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα είναι σαν τους ασθενείς με ψωρίαση, με αρθρίτιδα και με άλλα νοσήματα, βρίσκονται αντιμέτωποι με πόνο, ενόχληση που διαταράσσει την παραγωγικότητά τους, τον ύπνο τους και τους προκαλεί φοβερό άγχος και κατάθλιψη γιατί οι βλάβες της ατοπικής δερματίτιδας είναι ορατές δια οφθαλμού.
Από τη στιγμή που υπάρχουν τα «όπλα» της επιστήμης για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στις βαρύτερες μορφές του θα πρέπει αυτά τα «όπλα» να δίνονται με πιο εύκολη πρόσβαση και επιπλέον ο φάκελος κάθε ασθενούς με βαριά νόσο, να μη χρειάζεται να περνάει από αναθεώρηση κάθε τρίμηνο αλλά κάθε εξάμηνο ή χρόνο αφού πρόκειται για καταστάσεις και θεραπευτικές αγωγές που είναι ισόβιες.
Ο αριθμός των ανθρώπων που θα χρειαστεί βιολογικούς παράγοντες δηλαδή τα ακριβά βιολογικά φάρμακα που κοστίζουν περίπου 1.000 € το μήνα, είναι μικρός σε σύγκριση με τους περίπου 200.000 ασθενείς, καθώς οκτώ στα 10 περιστατικά είναι ήπια και ένας μεγάλος αριθμός παιδιών και εφήβων με ατοπική δερματίτιδα θα θεραπευτούν όταν μεγαλώσουν.
Η βελτίωση της ατοπικής δερματίτιδας στα βαριά περιστατικά είναι προς το συμφέρον των πολιτικών υγείας και της δημόσιας υγείας, καθώς μελέτη που έγινε στην Αμερική, δείχνει ότι οι ασθενείς που πάσχουν από βαριά ατοπική δερματίτιδα χρειάζονται περίπου ένα μήνα αναρρωτική άδεια το χρόνο και ειδικά οι ενήλικες έχουν σοβαρό πρόβλημα με την παραγωγικότητα και τον ύπνο τους, εξαιτίας της φαγούρας και του πόνου που διαρκούν όλη μέρα.
Επιπλέον στην ατοπική δερματίτιδα ο ασθενής πρέπει να πληρώσει ένα αρκετά σημαντικό ποσό από την τσέπη του κάθε μήνα ισοβίως για ειδικά καλλυντικά, όπως ενυδατικές κρέμες, ειδικά καθαριστικά και σαπούνια που πρέπει να χρησιμοποιεί στο πρόσωπο και το σώμα και να βάζει ενυδατική κρέμα κάθε μέρα σε ολόκληρο το σώμα του ώστε να θωρακίζει και να ανακουφίζει το δέρμα του. Πρόκειται για ειδικά φαρμακοκαλλυντικά που φυσικά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΠΥ και το κόστος ανέρχεται στα 100 έως 200 € το μήνα.