Στα πεπραγμένα στους τομείς της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και στους άξονες της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή εποχή, αναφέρθηκε η αρμόδια υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, που πραγματοποιείται στην Τρίπολη.
Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση στοχεύουν σε τρεις άξονες, είπε η κ. Αχτσιόγλου, προκειμένου «να επουλώσουν τις πληγές της κρίσης που σάρωσε την ελληνική κοινωνία την περίοδο 2010-2014» και σημείωσε ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε η ανάταξη της οικονομίας να μην έχει τα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης που οδήγησε στην κρίση.
Πρωτίστως πρέπει να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για εργασία με αξιοπρεπείς όρους, ώστε σιγά-σιγά να υπάρξει αύξηση των μισθών και να τεθούν τα θεμέλια για την ύπαρξη ενός κοινωνικού κράτους είπε η υπουργός, αλλά όπως σημείωσε:
«Είναι σημαντικό να δούμε και τι συνέβαινε την περίοδο πριν την κρίση, την περίοδο πριν τα μνημόνια και το πώς επέλεξε το προηγούμενο σύστημα να οργανώσει την ανάπτυξη εκείνης της περιόδου.
Ήταν μία ανάπτυξη η οποία δεν στηριζόταν στην προστασία της εργασίας και στην οικοδόμηση δομών κοινωνικού κράτους». Η υπουργός συμπλήρωσε πως είναι κοινωνικά επιζήμια και οικονομικά αναποτελεσματική η λογική της συρρίκνωσης των μισθών.
Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στο σκάνδαλο Novartis, ως ενδεικτική εκδήλωση του τρόπου με τον οποίο ασκείτο η δημόσια πολιτική, «τη στιγμή που οργανωνόταν η περικοπή των κοινωνικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών παροχών, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους».
Μιλώντας για το ίδιο θέμα, έκανε λόγο για προκλητή ζήτηση φαρμακευτικών προϊόντων, συναλλαγή η οποία δεν άφησε ανεπηρέαστα ασφαλώς τα ασφαλιστικά ταμεία, τη στιγμή που έγιναν διαδοχικές περικοπές συντάξεων, και τα ταμεία καλούνται να καλύψουν αυξημένη φαρμακευτική δαπάνη «προς τέρψιν της κερδοσκοπίας του επιχειρηματικού κεφαλαίου».
Πρώτον, σε ό,τι αφορά την ανάταξη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας, είπε ότι για πρώτη φορά το 2017 υπήρξαν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης κοντά στο 1,7% και ρεκόρ δεκαετίας στις ιδιωτικές επενδύσεις. Για την περιφέρεια της Πελοποννήσου είπε ότι τα νούμερα με βάση την ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία είναι ότι το τρίτο τρίμηνο του ΄17 είναι στο 15,9%, «Όταν παραλάβαμε ήταν στο 23%» σημείωσε.
Μετά το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής είναι η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, μισθός ο οποίος μειώθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, περίπου 22% το 2012, στα 586 και στα 510 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μία αύξηση του κατώτατου μισθού» είπε η κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε πως η βελτίωση των μεγεθών στην εργασία «είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας που κάνει αυτή η κυβέρνηση για την ανάταξη της οικονομίας, για την εκπόνηση στοχευμένων προγραμμάτων εργασίας, αλλά και για την πάταξη της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας».
Στην περιφέρεια της Πελοποννήσου, από το 2015 έως σήμερα, σε τέτοια προγράμματα απασχολήθηκαν περίπου 10.000 άνεργοι. Κατέληξε, δε, ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας δεν θα ανεχτούν φαινόμενα Μανωλάδας, τονίζοντας ότι πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση της εργασίας στον αγροτικό τομέα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία intime news