E. Macron: Οι κανόνες για τις «αποσπάσεις» εργαζομένων μπορεί να οδηγήσουν στη διάλυση της ΕΕ

E. Macron: Οι κανόνες για τις «αποσπάσεις» εργαζομένων μπορεί να οδηγήσουν στη διάλυση της ΕΕ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία, εκτίμησε σήμερα ότι αν δεν υπάρξει κάποια τροποποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας που αφορά την απόσπαση αλλοδαπών εργαζομένων, το "οικονομικό ντάμπινγκ" που εφαρμόζουν ορισμένες χώρες-μέλη μπορεί να οδηγήσει στην "καταστροφή της ΕΕ".

"Ορισμένοι πολιτικοί ή επιχειρηματικοί κύκλοι" στην Ευρώπη θέλουν "να πλήξουν τα διαρθρωτικά ταμεία και να αναπτύξουν ένα μοντέλο φορολογικού και κοινωνικού ντάμπινγκ" είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βουκουρέστι. Αν δεν γίνει κάτι, αυτό θα οδηγήσει "στη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης" καθώς "καμιά κοινή γνώμη στις αναπτυγμένες χώρες δεν θα δεχτεί το σύστημα αυτό", πρόσθεσε.

Ο Macron συναντήθηκε σήμερα στο Βουκουρέστι με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Klaus Iohannis. Στο επίκεντρο της συνάντησης, αλλά και όλης της περιοδείας του Γάλλου προέδρου σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, βρέθηκε και πάλι το θέμα της απόσπασης εργαζομένων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των χωρών της ανατολικής και της δυτικής Ευρώπης σχετικά με την πρακτική αυτή που επιτρέπει σε εταιρείες οι οποίες εδρεύουν σε χώρες όπου οι μισθοί είναι χαμηλοί να μεταφέρουν εργαζομένους τους σε άλλα κράτη.

Όπως υποσχέθηκε και στην προεκλογική εκστρατεία του, ο Macron είπε ότι ελπίζει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο θέμα αυτό, ώστε να περιοριστεί το διάστημα της απόσπασης των αλλοδαπών εργαζομένων και να ενισχυθούν οι έλεγχοι για να αποτραπούν οι απάτες.

Χθες, ο Macron συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της Αυστρίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας. Η Βιένη στηρίζει τη γαλλική θέση, όμως η Τσεχία και η Σλοβακία δέχτηκαν μεν να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση, χωρίς ωστόσο να δεσμευτούν επί της ουσίας.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ρουμανίας, ο οποίος παραδέχτηκε τη "δυσαρέσκεια" της δυτικής Ευρώπης για το θέμα αυτό και εκτίμησε ότι θα πρέπει "να βελτιωθεί η οδηγία" αλλά "χωρίς να εξαλειφθεί ο ανταγωνισμός ή η ελεύθερη αγορά".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ