Εκπρόσωποι της βιομηχανίας τουρισμού και ταξιδιών στην Ευρώπη απευθύνουν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πιέσει τις κυβερνήσεις να βάλουν τέλος στις απαιτήσεις καραντίνας και να υιοθετήσουν εναρμονισμένα μέτρα περιορισμού και τεστ.
«Αυτή η χαοτική κατάσταση απαιτεί την άμεση προσωπική σας παρέμβαση», τονίζει με επιστολή της προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ομάδα περισσότερων από 20 φορέων του κλάδου, μεταξύ των οποίων και η ΙΑΤΑ, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Η έκκληση έρχεται τη στιγμή που τα στοιχεία του οργανισμού αεροδρομίων ACI Europe, που επίσης υπογράφει την επιστολή, δείχνουν τεράστια πτώση της κίνησης, με τον αριθμό των επιβατών να έχει μειωθεί κατά 73% τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, έπειτα από μείωση 65% τον Αύγουστο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αυτόν τον μήνα ένα κοινό σύστημα «φωτεινού σηματοδότη», σχεδιασμένου για να συντονίσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και να αντικαταστήσει τους διαφορετικούς κανόνες και απαιτήσεις καραντίνας στους οποίους ο κλάδος αποδίδει την εκ νέου μείωση της ζήτησης.
Καθώς όμως τα κρούσματα αυξάνονται, οι κυβερνήσεις διστάζουν να άρουν τους αυστηρούς περιορισμούς και την καραντίνα.
«Η αποτυχία υιοθέτησης της πρότασης της Κομισιόν θα εκμηδενίσει κάθε πιθανότητα πιθανής ανάκαμψης» τονίζουν οι εκπρόσωποι των κλάδου στην επιστολή τους.
Η επιστολή υπογράφεται από πληθώρα φορέων που εκπροσωπούν συνολικά πάνω από 5.000 επιχειρήσεις και εκατομμύρια εργαζόμενους σε τομείς όπως οι αερομεταφορές, τα γραφεία ταξιδίων και τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, καθώς και τις σχετικές αλυσίδες τροφοδοσίας.
«Σας καλούμε λοιπόν να αντιμετωπίσετε το ζήτημα ως απόλυτη προτεραιότητα» στις συζητήσεις με τους εθνικούς ηγέτες, αναφέρει η επιστολή, υπογραμμίζοντας ότι στην ΕΕ ο τουρισμός παράγει το 10% του ΑΕΠ και απασχολεί το 12% των εργαζομένων. «Αυτό που πραγματικά διακυβεύεται είναι η ανάκαμψη της Ευρώπης και των ευρωπαϊκών οικονομιών», δηλώνουν.
Με ψήφισμά τους – που ωστόσο δεν είναι δεσμευτικό – οι Ευρωβουλευτές κάλεσαν την Πέμπτη τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν κοινή μεθοδολογία για την αντιμετώπιση της πανδημίας πριν από τη συνάντηση των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στις 22 Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθεί ο καλύτερος συντονισμός των συνοριακών ελέγχων.