Θερμό φθινόπωρο προοιωνίζεται για συνδικάτα και εργαζόμενους καθώς έρχεται το ...πακέτο με τις αλλαγές στα εργασιακά που και μόνο οι πληροφορίες για τι περιλαμβάνει σοκάρουν.
Μετά τη λαίλαπα του Ασφαλιστικού, οι αλλαγές στα εργασιακά που θα βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, για μείωση του εργατικού κόστους, η πλήρης αναδιάρθρωση της λειτουργίας των συνδικαλιστικών συνδικάτων, ο νέος τρόπος λήψης των αποφάσεων για τις απεργίες και η αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των συνδικαλιστών.
Το "καυτό" πακέτο των εργασιακών περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης που οδηγεί στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου το ερχόμενο Φθινόπωρο και αναμένεται να προκαλέσει μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-συνδικάτων μεγαλύτερη ίσως αυτή που προκάλεσε το Ασφαλιστικό που ψηφίστηκε πρόσφατα απο τη Βουλή.
Ειδικά για την κατάργηση των δώρων Πάσχα,Χριστουγέννων και το επίδομα άδειας, οι πληροφορίες απο την πλευρά της κυβέρνησης κάνουν λόγο ότι για τους νυν εργαζόμενους αυτά τα ποσά θα επιμεριστούν στους υπόλοιπους 12 μισθούς του έτους και θα ισχύσει μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Τρυκ που στοχεύει στο να μειώσει όσο γίνεται τις αντιδράσεις αφού οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι και πάλι οι νέοι που θα μπουν αργότερα στην αγορά εργασίας.
Για τους συνδικαλιστές η συζήτηση θα αφορά αλλαγές στο καθεστώς προστασίας τους ώστε να μπορούν να απολύονται σε περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων ή μακροχρόνιας απουσίας απο την εργασία καθώς και στο να μειωθούν οι ημέρες της συνδικαλιστικής άδειας. Σήμερα οι άδειες αυτές ξεκινούν απο τις 5 ημέρες και φτάνουν έως και το σύνολο της θητείας τουε ανάλογα με την θέση που καταλαμβάνουν.
Σημείο αιχμής είναι και η απόφαση για την όποια απεργιακή κινητοποίηση καθώς οι δανειστές ζητούν να τεθεί ως προυπόθεση κήρυξης απεργίας αυτή να έχει λάβει απόλυτη πλειοψηφία δηλαδή το 50%+1 των μελών του Συνδικάτου.
Οι δανειστές θέτουν και το γνωστό θέμα των ομαδικών απολύσεων για μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει περιορισμός για επιχειρήσεις με λιγότερα απο 20 άτομα, έως 6 εργαζόμενοι το μήνα για επιχειρήσεις που απασχολούν 20-150 άτομα και 5% το μήνα για εταιρίες με πάνω απο 150 άτομα προσωπικό.
Υπό εξέταση θα βρεθεί σύμφωνα με τις πληροφορίες και η επαναφορά του Λοκ Αουτ. Δηλαδή το δικαίωμα του επιχειρηματία για κλείσιμο της επιχείρησης σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων κάτι πάντως που δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ευρώπη.