Εισβολή της ΠΟΕΔΗΝ στο υπουργείο Υγείας

Εισβολή της ΠΟΕΔΗΝ στο υπουργείο Υγείας

Εισβολή στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Υγείας, με αιτήματα, την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων, καμία απόλυση επικουρικού γιατρού και κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρείας τους.

Σημειώνεται, ότι η ομάδα αυτή αποτελούμενη από 30 άτομα είχαν ζητηήσει λίγο μετά τις 13.30 να συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό κι ενώ στο γραφείο του υπουργού ήταν σε εξέλιξη συνάντησή του με συνδικαλιστικούς φορείς της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ.

Τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ πέρασαν από τον αστυνομικό κλοιό της εισόδου και καθώς το αίτημά τους απορρίφθηκε, πήγαν στο αμφιθέατρο του υπουργείου, όπου ήταν συγκεντρωμένοι εκπρόσωποι του κλάδου της Υγείας από πολλά μέρη της Ελλάδας, αναμένοντας να γίνει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, στο χώρο του αμφιθεάτρου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται προς το παρόν αυτή την ώρα η συνάντηση. 

 

Τα μέλη τους έχουν τοποθετήσει έξω από το υπουργείο ένα τραπέζι πάνω στο οποίο υπάρχουν καρβέλια ψωμί και ελιές και ένα πανό στο οποίο αναγράφεται: "Ψωμί κι ελιά με Τσίπρα... πρωθυπουργό και Πολάκη... υπουργό".

«Θέλουμε δουλειά και οχι ελεημοσύνη, να περπατάμε με ψηλά το κεφάλι», γράφουν σε άλλο πανό.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου, εξήγησε πώς «τώρα υπηρετούν 2.100 γαιτροί στο δημόσιο σύστημα, αλλά οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες». Σημείωσε ότι οι ελλείψεις υπολογίζονται σε τουλάχιστον 6.500 οργανικές θέσεις γιατρών, αλλά -όπως είπε- «οι προσλήψεις που έχουν εξαγγελθεί, και όχι προκηρυχθεί, δεν ξεπερνούν τις 2.000». Επίσης, πρόεβλεψε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση «απειλούνται με κλείσιμο τμήματα κι κλινικές νοσοκομείων, ιδίως την περιφέρεια».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ηλίας Σιώρας, τόνισε ότι και οι γιατροί «παλεύουν ενάντια στην ακραία λιτότητα και τα ματωμένα πλεονάσματα» και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμανε πως «ο φετινός προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ είναι κατά 500 εκ ευρώ χαμηλότερος, όπως τουλάχιστον έχει παρουσιαστεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού».

Το ίδιο πρόβλημα με το επικουρικό προσωπικό έχουν και οι πρώην εργολαβικοί εργαζόμενοι κι αυτό γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο στο 24μηνο απασχόλησης αθροίζει και τον χρόνο που υπηρετούν με συμβάσεις έργου.

Ως εκ τούτου οι πρώην εργολαβικοί εργαζόμενοι που οι συμβάσεις έργου μετατράπηκαν σε συμβάσεις εργασίας, θα έχουν τα ίδια προβλήματα, καθώς δεν θα εγκρίνεται η μισθοδοσία τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο όταν ξεπεράσουν το 24μηνο.

Φωτογραφίες Intime news