Εισηγήσεις για είσοδο με rapid σε τράπεζες, δημόσιο για ανεμβολίαστους

Εισηγήσεις για είσοδο με rapid σε τράπεζες, δημόσιο για ανεμβολίαστους

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Επιδημιολόγων ώστε να καθοριστούν τα νέα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να αναχαιτιστεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας, μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού, που σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα θα φτάσουν στο επίπεδο των 6.700.

Σύμφωνα ρεπορτάζ της ΕΡΤ εξετάζεται το ενδεχόμενο να απαιτείται η επίδειξη αρνητικού rapid test για την είσοδο ανεμβολίαστων πολιτών σε τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες.

Πηγές αναφέρουν ότι στο τραπέζι βρίσκεται, επίσης, πρόταση για υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού στις «κόκκινες» περιοχές καθώς και για κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης (μαγαζιά ψυχαγωγίας, μπαρ, εστιατόρια) στη μία μετά τα μεσάνυχτα.

Τα όποια μέτρα τελικά ληφθούν αποτελούν προϊόν μίας δύσκολης άσκησης ισορροπίας, την οποία θα πρέπει να εκτελέσει με ακρίβεια η κυβέρνηση. Από τη μία δε θα πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στους εμβολιασμένους και από την άλλη δε θα πρέπει τα όποια νέα μέτρα να στοχοποιήσουν τους ανεμβολίαστους, μια και ήδη εγείρονται ορισμένα συνταγματικά θέματα. Το απόγευμα στις 18:00 θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς


Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας έκρουσαν σήμερα και οι ειδικοί, μετά και το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης προειδοποίησε πως αν δεν λάβουμε μέτρα «πολύ εύκολα κάποια στιγμή στα μέσα Νοεμβρίου να φτάσουμε στις 10.000 κρούσματα». «Εχτές είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, σε πολύ μικρό αριθμό τεστ. Από αυτά τα 5.500 κρούσματα, περίπου τα 1.000 ήταν στην Αττική. Στην Αττική μέσα σε ένα μήνα είχαμε αύξηση του ιικού φορτίου 100% στα λύματα, δηλαδή διπλασιασμό. Η δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη» ανέφερε ο Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στο Mega.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν διάφορα μοντέλα που δίνουν πολύ ψηλά νούμερα στα κρούσματα. «Μπορούμε πολύ εύκολα κάποια στιγμή στα μέσα Νοεμβρίου να φτάσουμε στις 10.000 κρούσματα. Αν δεν υπάρξει κάποιος περιορισμός, αυτό θα συμβεί. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί», προειδοποίησε.

«Στην Αθήνα καταγράφουμε αυτή τη βδομάδα μια αύξηση επιπλέον 15%, και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες μία αύξηση της τάξεως του 15-20%. Θα φτάσουμε περίπου τα 1200 κρούσματα στην Αττική μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου», συμπλήρωσε.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μίλησαν στον ΑΝΤ1 και υπογράμμισαν πως «τα κρούσματα μπορεί να πάνε και πάνω από τα 5.449 που ήταν χθες, το πόσο εξαρτάται από το τι θα κάνουμε με τον εμβολιασμό και με τα μέτρα προστασίας», σημειώνοντας πως σίγουρα δεν είμαστε «στο τελευταίο μίλι», όπως πολλοί έλεγαν, καθώς όπως είπε πρόκειται για «μαραθώνιο» και το σημαντικό είναι η διαχείριση.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης έκανε λόγο για καινούργιο επιδημιολογικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί με το στέλεχος Δέλτα και τόνισε ότι «ο εμβολιασμός είναι το απόλυτο όπλο για λιγότερους θανάτους και κρούσματα». «Τα κρούσματα θα ήταν 7 φορές λιγότερα αν είχαμε φτάσει στο 97% σε εμβολισμούς», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ανέδειξε την κατάσταση με τους ανεμβολίαστους λέγοντας ότι «το χθεσινό ρεκόρ αφορά στους 430 διασωληνωμένους, όχι τα κρούσματα, γιατί το 95% προέρχεται από το 1/3 του πληθυσμού που είναι ανεμβολίαστο και στο 5% προέρχεται από τα 2/3 που είναι εμβολιασμένα», ενώ η Διευθύντρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος, Γλυκερία Βλαχογιάννη τόνισε πως βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη καμπή τονίζοντας ότι γίνεται το αδιαχώρητο στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Βόρειας Ελλάδας. «

Βγαίνει ο ένας, μπαίνει ο άλλος. Έχουμε ασθενείς, λίγο πριν τη διασωλήνωση, σε απλές κλίνες Covid. Εμείς στο νοσοκομείο μας έχουμε στις ΜΕΘ κυρίως 40αρηδες και 50αρηδες, αλλά σε άλλες κλινικές υπάρχουν και άτομα 20-20 ετών», επισήμανε.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης σημείωσε ότι η αύξηση των περιστατικών όπως είπε, να αφήνει το αποτύπωμά της και στις νοσηλείες: «Από τις 170 πριν ένα μήνα, οι νοσηλείες πέρασαν τώρα τις 250», σημείωσε μεταξύ άλλων.