Mία πρόσφατη δυσάρεστη εμπειρία που βίωσα ως αυτόπτης μάρτυρας μου υπενθύμισε τις χρόνιες παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Άμεσης Βοήθειας, οι οποίες σηματοδοτούν την αναγκαιότητα για σημαντικές βελτιώσεις στο ΕΚΑΒ, έτσι ώστε να έχει κάθε πολίτης έγκαιρη πρόσβαση στην απαραίτητη ιατρική περίθαλψη, όπου και όποτε τη χρειάζεται.
Για να γίνει αυτό, χρειάζεται:
1. Χαρτογράφηση των υγειονομικών μονάδων, των σταθμών και τομέων του ΕΚΑΒ καθώς και των τοπικών αναγκών -δηλαδή που και πόσα νοσοκομεία, κέντρα υγείας και σταθμοί ΕΚΑΒ υπάρχουν, ποια λειτουργούν, ποια πρέπει να ενισχυθούν ή να καταργηθούν- ώστε να προχωρήσει ο στρατηγικός χωροταξικός ανασχεδιασμός του δικτύου του ΕΚΑΒ, με στόχο να καλύπτονται οι ανάγκες όλου του πληθυσμού ανά την Ελλάδα γρήγορα και αποτελεσματικά.
2. Ενίσχυση του ΕΚΑΒ με επιπλέον οχήματα - κινητές μονάδες, άρτια εξοπλισμένες και επανδρωμένες με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, τουλάχιστον διετούς φοίτησης, και περισσότερες μικρές κινητές μονάδες - μηχανές, με προσωπικό 2 διασωστών τετραετούς φοίτησης, οι οποίες θα πρέπει να βρίσκονται στον τόπο του ατυχήματος το αργότερο σε 15 λεπτά, θα ενημερώνουν το «συνδεδεμένο» με αυτούς ασθενοφόρο για την κατάσταση του τραυματία και το ακριβές σημείο που βρίσκονται και θα σταθεροποιούν τον ασθενή στο πεδίο του ατυχήματος, όπως συμβαίνει σε τόσες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ με τα γνωστά Emergency Medical Services (EMS) που έχουν τη δυνατότητα ακόμα και να διασωληνώσουν τον ασθενή στην άσφαλτο. Στόχος είναι όταν φτάσει το ασθενοφόρο ο ασθενής να είναι ήδη σταθερός και να μεταφερθεί τάχιστα και με ασφάλεια στο νοσοκομείο.
3. Σε ότι αφορά τις απομακρυσμένες περιοχές, εκτός του να ενισχυθεί η τοπική παρουσία του ΕΚΑΒ με οχήματα και μικρές κινητές μονάδες, θα πρέπει να είναι παντού εφικτό να λειτουργεί άμεσα το σύστημα αερομεταφορών του ΕΚΑΒ με παράλληλη υποστήριξη της τηλεϊατρικής.
Το γεγονός ότι συμβαίνουν σημαντικές καθυστερήσεις εντός Αττικής, σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Αθήνας, δεν είναι να απορούμε που σε περιοχές, όπως είναι το Μαντούδι στην Εύβοια, που είναι η περιφέρειά μου, μπορεί να χρειαστούν και 3 ώρες για να φτάσει ασθενοφόρο. Γι’ αυτό το λόγο, έχουμε ζητήσει να δημιουργηθεί νέος τομέας ΕΚΑΒ στο μέσο του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας.
Είναι πλέον σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις στον τομέα αυτό.
Η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, όπως πρόσφατα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στα Ιωάννινα, πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.
* Ο Σπύρος Πνευματικός είναι Βουλευτής Ευβοίας ΝΔ, Καθηγητής Ορθοπαιδικής ΕΚΠΑ