Αύξηση κατά 1,9% γνώρισε ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου όπλων και των στρατιωτικών υπηρεσιών το 2016 σε σχέση με το 2015 και κατά 38% σε σχέση με το 2002, όταν άρχισαν να δημοσιεύονται αυτά τα στοιχεία. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το σουηδικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη, SIPRI, στη φετινή ετήσια έκθεσή του. Συνολικά οι 100 μεγαλύτερες εξοπλιστικές εταιρείες διεθνώς πούλησαν πέρυσι όπλα και οπλικά συστήματα αξίας 374,8 δισ. δολαρίων.
Στην πρώτη θέση οι ΗΠΑ
Επισημαίνεται ότι την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ με πωλήσεις 217,2 δισ. δολαρίων, αυξημένο ποσοστό κατά 4%. Ο λόγος της αύξησης οφείλεται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Αμερικανών στο εξωτερικό, αλλά και στις αγορές μεγάλων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άλλες χώρες.
Ως παράδειγμα αναφέρεται η Lockheed Martin, που είναι ο μεγαλύτερος στο κόσμο προμηθευτής όπλων, οι πωλήσεις της οποίας αυξήθηκαν κατά 10,7% το 2016, κάτι που οδήγησε σε αύξηση του μεριδίου πωλήσεων των ΗΠΑ στο 57,9% στη λίστα της SIPRI.
«Οι αυξημένες πωλήσεις της Lockheed Martin οφείλονται στην απόκτηση της παραγωγού των ελικοπτέρων Sikorsky στο τέλος του 2015 καθώς και στις περισσότερες παραδόσεις των μαχητικών αεροσκαφών F-35», αναφέρει η διευθύντρια του προγράμματος για τις οπλικές και αμυντικές δαπάνες του SIPRI, Aude Fleurant.
Οι κρίσεις ωθούν το εμπόριο όπλων
Κατά 20,6% αυξήθηκαν οι αμυντικές δαπάνες της Ν. Κορέας το 2016% που έφτασαν τα 8,4 δισ. δολάρια. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι συνεχείς απειλές στην ευρύτερη περιοχή οδήγησαν την ασιατική χώρα να αυξήσει τις αγορές οπλικών συστημάτων και σημειώνεται ότι στρέφεται στη δική της αμυντική βιομηχανία για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της.
Από τη φετινή έκθεση του SIPRI μπορεί να βγει σε κάθε περίπτωση ένα ασφαλές συμπέρασμα: ότι οι πόλεμοι ωθούν τις πωλήσεις όπλων στα ύψη. Ακόμη και οι επαπειλούμενοι πόλεμοι και οι κρίσεις οδηγούν πολλές χώρες στην αναγκαιότητα να διαθέτουν περισσότερα χρήματα για μοντέρνα εξοπλιστικά συστήματα. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι στη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ στις πωλήσεις όπλων έρχονται χώρες της δυτικής Ευρώπης, ακολουθούμενες από τη Ρωσία.
Ρωσία: Αύξηση των πωλήσεων όπλων παρά την οικονομική στενότητα
Οι πωλήσεις όπλων της Ρωσίας γνώρισαν αύξηση κατά 3,8% και διαμορφώθηκαν στα 26,6% δισ. δολάρια ενώ οι ρωσικές εξοπλιστικές εταιρείες κατέχουν το 7,1% του συνόλου. Επισημαίνεται ότι οι μεγάλες οικονομικές δυσκολίες της Ρωσίας το 2016 έχουν συντελέσει σε πιο αργή αύξηση του ρυθμού πωλήσεων από ρωσικές εταιρείες.