Ημέρα ορόσημο για την επιστροφή σε μια πρώτη μορφή κανονικότητας αποτελεί η Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, καθώς απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις ενώ ανοίγει και η εστίαση, με αυστηρούς ωστόσο κανόνες και μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Υπενθυμίζεται ότι τα Σαββατοκύριακα είναι ελεύθερη η μετακίνηση από δήμο σε δήμο, κάτι που προφανώς ισχύει και για την Κυριακή του Πάσχα.
Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν πως οι έλεγχοι στα σημεία εξόδου από τις πόλεις, κυρίως στα διόδια, δείχνουν ότι μέρα με τη μέρα οι πολίτες δείχνουν όλο και μεγαλύτερη κατανόση στα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα.
Στο πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων της εστίασης κατά την επανεκκίνηση ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει πως επίκειται δημιουργία ενός προγράμματος ΕΣΠΑ ειδικά εστιασμένου για τον συγκεκριμένο κλάδο.
Σε ό,τι αφορά τους γενικούς κανόνες λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης αυτοί έχουν ως εξής:
- Έναρξη λειτουργίας μόνο στους εξωτερικούς χώρους → Δευτέρα 3 Μαΐου.
- Υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) δύο (2) φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό της επιχείρησης (το κόστος του ενός εξ αυτών βαρύνει το κράτος).
- Επιτρέπεται η παρουσία καθήμενων μόνο πελατών.
- Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
- Υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι.
- Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.
- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής (ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ).
- Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με την διάταξη τους (90cm -1,2m και 1,8m κατά περίπτωση).
- Επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες: α) με την τοποθέτηση δύο (2) σκαμπό μαζί και β) απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.
- Κλειστά 23:00-05:00.