Η προτεραιοποίηση του υγειονομικού προσωπικού για τον εμβολιασμό έδωσε τη δυνατότητα της αξιολόγησης των νέων εμβολίων σε πραγματικές συνθήκες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα εμβόλια mRNA των Pfizer και Moderna είναι πολύ αποτελεσματικά σε πραγματικές συνθήκες ως προς την πρόληψη της Covid-19 σε υγειονομικούς.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μελέτη με βάση δεδομένα από 25 κέντρα στις ΗΠΑ. Τα θετικά κρούσματα ορίστηκαν με βάση θετικό αποτέλεσμα PCR ή δοκιμασίας αντιγόνου για SARS-CoV-2 και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα που να σχετίζεται με COVID-19. Τα άτομα της ομάδας ελέγχου είχαν αρνητική δοκιμασία PCR για τον SARS-CoV-2 ανεξάρτητα από τα συμπτώματα. Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού προσδιορίστηκε τόσο μετά από 14 ημέρες από την 1η δόση έως και 6 ημέρες μετά τη λήψη της 2ης δόσης (μερικός εμβολιασμός), όσο και μετά την πάροδο τουλάχιστον 7 ημερών από τη 2η δόση (πλήρης εμβολιασμός).
Η συγκεκριμένη μελέτη ασθενών-μαρτύρων συμπεριέλαβε 1482 θετικά κρούσματα COVID-19 (ασθενείς) και 3449 άτομα στην ομάδα ελέγχου (μάρτυρες).
Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με το μερικό εμβολιασμό ανήλθε στο 77.6% με το εμβόλιο Pfizer / BioNTech και στο 88.9% με το εμβόλιο Moderna. Η αποτελεσματικότητα με τον πλήρη εμβολιασμό ανήλθε στο 88.8% με το εμβόλιο BNT162b2 (Pfizer / BioNTech) και στο 96.3% με το εμβόλιο mRNA-1273 (Moderna). Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν όμοια στις υπο-ομάδες ανάλογα με την ηλικία (κάτω έναντι πάνω από 50 ετών), φυλή, εθνικότητα, παρουσία συννοσηροτήτων και συχνότητα επαφών με ασθενείς.
Συμπερασματικά, τα εμβόλια mRNA έναντι του SARS-CoV-2 είναι πολύ αποτελεσματικά σε πραγματικές συνθήκες ως προς την πρόληψη της COVID-19 σε υγειονομικούς. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η προστασία αφορά και τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο για σοβαρή νόσο COVID-19, καθώς και τα άτομα που ανήκουν σε φυλετικές και εθνικές μειονότητες.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνόψισαν τα παραπάνω δεδομένα από την πρόσφατη σχετική μελέτη των Τ. Pilishvili και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine (DOI: 10.1056/NEJMoa2106599).