Ηταν ένας σπουδαίος αυτοκράτορας, επί των ημερών του οποίου άνθησαν τα Γράμματα και οι τέχνες. Ο Πόπλιος Αίλιος Τραϊανός Αδριανός, (Publius Aelius Traianus Hadrianus) βασίλεψε στη Ρώμη κατά τα έτη 117–138 μ.Χ. Ηταν επίσης στωικός και επικούρειος φιλόσοφος και αποτελεί τον τρίτο από τους λεγόμενους "Πέντε Καλούς Αυτοκράτορες».
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πρόκειται να συνδιοργανώσει με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας, μετά από πρόταση του Διευθυντή της, καθ. Emanuele Papi, περιοδική έκθεση αφιερωμένη στον Αδριανό. Κεντρική ιδέα, θα είναι ιδιαίτερη πνευματική σχέση που ανέπτυξε με την Αθήνα της διανόησης και της αναγέννησης των ελληνικών Γραμμάτων στη ρωμαϊκή περίοδο. Θα διαρκέσει από τις 27 Νοεμβρίου 2017 έως τα τέλη του 2018.
Αφορμή για τη διοργάνωση μιας έκθεσης σε ανάμνηση του Ρωμαίου αυτοκράτορα, αποτελεί η συμπλήρωση 1900 χρόνων από την ανάρρησή του στον θρόνο, επέτειος που ήδη επισημάνθηκε ποικιλότροπα από μεγάλα ευρωπαϊκά μουσεία και πολιτιστικούς φορείς. «Προωθώντας την ώσμωση της ελληνικής διανόησης με τη ρωμαϊκή παράδοση, ο Αδριανός συμμετείχε αποφασιστικά στη διαμόρφωση της κοινής πολιτισμικής βάσης που αποτέλεσε ένα από τα ουσιωδέστερα στοιχεία του δυτικού πολιτισμού» σημειώνει η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μαρία Λαγογιάννη.
«Από την άποψη αυτή η περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που συνδιοργανώνεται με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας σηματοδοτεί και προαναγγέλλει το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς που θα εορτασθεί το 2018 και θέτει στόχο την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών σχετικά με τη σημασία, την προστασία και διατήρηση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η πρωτοβουλία για την εκθεσιακή συνέργεια χαίρει της αποδοχής και υποστήριξης των ανώτατων πολιτειακών θεσμών των δύο χωρών, καθώς πρόκειται να τεθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας και αντιστοίχως της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας».
Σαράντα τέσσερα εμβληματικά έργα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα παρουσιαστούν σε αίθουσα των ρωμαϊκών συλλογών του. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν πορτραίτα του αυτοκράτορα Αδριανού, προτομές και κεφαλές φιλοσόφων, ρητόρων και πνευματικών ανδρών που συμβολίζουν τη διανόηση και φιλοσοφική σκέψη της εποχής του στην Αθήνα, καθώς και στήλες με εφηβικούς καταλόγους της ρωμαϊκής εποχής. Τα έργα σχεδόν στο σύνολό τους εκτίθενται μόνιμα στην συγκεκριμένη αίθουσα, γνωστή και ως «αίθουσα των Κοσμητών». Επιτοίχια κείμενα (ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά) και μια μεγάλη ψηφιακή οθόνη που θα παρουσιάσει τα νεότερα στοιχεία της αρχαιολογικής έρευνας στην Αθήνα του Αδριανού, με παράλληλη χρήση τρισδιάστατων απεικονίσεων των εκθεμάτων, αναλαμβάνουν να επεξηγήσουν στον θεατή το εκθεσιακό αφήγημα. Με την επιστημονική συνεπιμέλεια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής θα εκδοθεί για τις ανάγκες της έκθεσης, πλούσιος επιστημονικός κατάλογος με δοκίμια και λήμματα των έργων, τη δαπάνη του οποίου θα καλύψει η ιταλική πλευρά.
Η έκθεση συζητήθηκε χθες βράδυ στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε ομόφωνα.
Αγγελική Κώττη