Να αποσυρθεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο «Τροποποιήσεις του ν.2725/1999 (''Α 121) και άλλες διατάξεις», προκειμένου να τύχει περαιτέρω επεξεργασίας και να συζητηθεί στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου των ΟΤΑ, συνδυαζόμενο με τις υπόλοιπες αρμοδιότητες πολιτισμού και αθλητισμού των Περιφερειών, ζητά ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.
Ο κ. Αγοραστός απέστειλε σχετικό υπόμνημα στα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στο οποίο χαρακτηρίζει «προσχηματική» την ακρόαση της ΕΝΠΕ, από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Στο υπόμνημα επισημαίνει ότι «μεσούντος του διαλόγου για το νέο θεσμικό πλαίσιο των ΟΤΑ, κατατίθεται, για σοβαρότατα ζητήματα, απολύτως αιφνιδιαστικά, ένα νομοσχέδιο με αποσπασματικές ρυθμίσεις, χωρίς καμιά προετοιμασία και προγραμματισμό, χωρίς να έχει προηγηθεί οιασδήποτε μορφής ενημέρωση και διάλογος μεταξύ των συναρμοδίων Υπουργείων και των θεσμικών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης α'' και β'' βαθμού, ενώ πλήθος θεμάτων που εξ ορισμού θα έπρεπε να είχαν συμπεριληφθεί στις διατάξεις του νόμου παραμένουν ασαφή ή αρρύθμιστα, σε "γκρίζες" ζώνες και παραπέμπονται σε παράγωγες - δευτερογενείς νομοθετικές ρυθμίσεις (υπουργικές αποφάσεις), οι οποίες, κατά κανόνα, είτε έρχονται πολύ αργά είτε ποτέ».
Επίσης διερωτάται «με ποιο προσωπικό θα αναλάβουν οι Περιφέρειες τη χορήγηση άδειας διεξαγωγής αθλητικών συναντήσεων;»
Στο 7ο Φόρουμ για την Πολιτική Συνοχή της ΕΕ ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ
Ενίσχυση της Πολιτικής Συνοχής ζήτησε ο Κώστας Αγοραστός από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει στις εργασίες του 7ου Φόρουμ για τη Συνοχή, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα.
«Η Πολιτική Συνοχής μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για καλύτερη ζωή, περισσότερες δουλειές και πιο ισχυρή οικονομία σε περιβάλλον παραγωγής, επενδύσεων και δομικών μεταρρυθμίσεων που οδηγούν στην αύξηση του ευρωπαϊκού κοινού πλούτου» τόνισε.
Ο ρόλος της Πολιτικής Συνοχής, πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός, «είναι νευραλγικός και κρίσιμος στο να χτίσουμε μια ισχυρή και πραγματικά ενωμένη Ευρώπη. Καμία περιφέρεια, καμία περιοχή, καμία πόλη δεν πρέπει να μείνει πίσω».
Το Φόρουμ για τη Συνοχή διεξάγεται κάθε τρία χρόνια και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το φετινό θεωρείται ορόσημο στην προετοιμασία για τη μετά το 2020 προγραμματική περίοδο όσον αφορά τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.
Στο Φόρουμ λαμβάνουν μέρος 700 υψηλόβαθμοι αντιπρόσωποι από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, τους κοινωνικούς φορείς και την ακαδημαϊκή κοινότητα απ'' όλα τα κράτη - μέλη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ