Σήμερα το μεσημέρι σε σύσκεψη που θα συμμετάσχουν ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κ. Άκης Σκέρτσος, με εκπροσώπους των τραπεζών, των servicers, της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ και της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, θα επιχειρήσουν να λύσουν το αγκάθι της διασύνδεσης των των απαιτούμενων πλατφορμών Δημοσίου – Τραπεζών, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για να καταστεί λειτουργικός ο νέος Κώδικας.
Κομβικό σημείο για τη λειτουργία του νέου Κώδικα που ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί αποτελεί η λειτουργία του νέου φορέα που θα δημιουργηθεί για την απόκτηση και επαναμίσθωση της κατοικίας όσων οφειλετών πτωχεύσουν. Τα χρονικά περιθώρια για τη σύσταση του είναι ασφυκτικά καθώς θα πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει τη λειτουργία του από την 1η Μαρτίου . Ο στόχος αυτός κρίνεται αρκετά φιλόδοξος αν ληθφεί υπόψιν ότι ο ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός που απαιτείται για την εξεύρεση του ιδιώτη που θα αναλάβει να «τρέξει» τον φορέα, δεν μπορεί να γίνει στους χρόνους – εξπρές που θέτουν τα χρονοδιαγράμματα.
Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν κατατεθεί εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να ξεπεραστεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο. Συγκεκριμένα έχει προταθεί η σύσταση του φορέα να ενέχει χαρακτήρα «παραχώρησης» έτσι ώστε ο φορέας να συσταθεί από το Δημόσιο, με την δέσμευση ωστόσο , να ιδιωτικοποιηθεί μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να παρακαμφθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται από αρχική πρόβλεψη για τη σύστασή του φορέα με ιδιωτικά κεφάλαια. Το σχέδιο προβλέπει να παρεμβληθεί αρχικώς το Δημόσιο ως μέτοχος του και εν συνεχεία να πωληθεί σε ιδιώτη επενδυτή. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεραστεί ο σκόπελος των Πλειστηριασμών, καθώς δεν μπορούσε να προχωρήσει η άρση της αναστολής χωρίς να έχει τεθεί σε λειτουργία ο φορέας αυτός.
Σε κάθε περίπτωση όπως έχει διακηρύξει η Κυβέρνηση στόχος του νέου Πτωχευτικού Νόμου είναι να σταματήσει ο «κατακερματισμός που υπάρχει σήμερα» με τις επιμέρους νομικές ρυθμίσεις. Ετσι οι μηχανισμοί ρύθμισης οφειλών που λειτουργούν σήμερα είτε με τη μορφή της προστασίας της πρώτης κατοικίας, των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, τον εξωδικαστικό μηχανισμό κοκ, ν’ αντικατασταθούν με δύο μόνο εναλλακτικές επιλογές : είτε την εξωδικαστική ρύθμιση της οφειλής είτε της πτώχευσης , επιστρέφοντας μετά από ένα έως τρία έτη στην κανονικότητα.
Τόσο οι τραπεζίτες όσο και οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) είναι μάλλον απαισιόδοξοι για το κατά πόσο θα μπορέσει να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Προς επίρρωση αυτού αναφέρουν ότι από τις περίπου 50 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που απαιτούνται να εκδοθούν προκειμένου να εφαρμοστεί ο νέος Κώδικας οι περισσότερες είναι σε στάδιο προσχεδίου, και γύρω στις 15-20 έχουν αποσταλεί στους επόπτες για να λάβουν την αρχική έγκριση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για τη διευθέτηση των τραπεζικών θεμάτων απαιτούνται 15 ΚΥΑ.