Του Τάσου Ευαγγελίου
«Ο Π. Καμμένος δεν είναι απλά ανίκανος, είναι και επικίνδυνος σήμερα για τα εθνικά θέματα. Δεν φαίνεται να υπηρετεί κάποια κεντρική γραμμή, δεν ελέγχει αυτά τα οποία λέει, ασκεί εξωτερική πολιτική, που δεν είναι η αρμοδιότητά του, με αποκλειστικό γνώμονα την εσωτερική κατανάλωση. Ρίχνει αχρείαστα λάδι στη φωτιά».
Η παραπάνω αναφορά αποτελεί την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ερώτημα που του ετέθη σχετικά με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό real fm.
Μία μόλις ημέρα μετά και παρά την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα του υπουργικού Συμβουλίου να πέσουν οι τόνοι με την Τουρκία, που ανέβηκαν μετά το χαρακτηρισμό του Ταγίπ Ερντογάν ως «Σουλτάνο» από τον ίδιο αλλά και από τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος μάλιστα τον είπε και «τρελό», ο τελευταίος ξαναχτύπησε.
Ο συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα τον άδειασε εκ νέου, επιβεβαίωσε ουσιαστικά τα όσα είπε περί επικινδυνότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εμφανίσθηκε προκλητικότερος δηλώνοντας ότι «δεν μας φοβίζουν και δεν μας γονατίζουν οι προκλήσεις του» εννοώντας την Τουρκία προσθέτοντας «αν έχουν τα κότσια ας τολμήσουν να αμφισβητήσουν έστω και ένα χιλιοστό».
Είναι χαρακτηριστικό πως προχώρησε ακόμη παραπάνω δηλώνοντας ότι «οι έλληνες ενωμένοι θα τους τσακίσουμε» δείχνοντας πλέον ξεκάθαρα ότι έχει επενδύσει στην ένταση και στην άποψη ότι κερδίζει πόντους στο κοινό στο οποίο απευθύνεται και το οποίο του έχει γυρίσει την πλάτη τόσο με αφορμή τη στάση του σε διάφορα θέματα εθνικού περιεχόμενου όσο και στην υπογραφή μνημονίων.
Στην προσπάθεια αυτή δεν παραλείπει να δημιουργήσει κλίμα πανικού και στο εσωτερικό με τους πολίτες να παρακολουθούν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να ανακοινώνει επισήμως την μεταφορά, εντός των επομένων ημερών, 3.500 προσωπικού στα νησιά, στη δύναμη της ΑΣΔΕΝ, την οποία μετατρέπει σε Στρατηγείο Αρχιπελάγους και άλλων 3.500 στον Έβρο.
Εντύπωση προκάλεσαν οι αναφορές του Πάνου Καμμένου στους συμμάχους της χώρας αφού είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν περιμένουμε ούτε από συμμάχους ούτε από φίλους και στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις», όπως και το γεγονός ότι ανακοίνωσε πως μέσα στους επόμενους μήνες η Ελλάδα θα εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτο.
Μάλιστα με αφορμή αυτό δήλωσε ότι θα επεκταθεί η ευθύνη για την άμυνα της χώρας στα όρια της οικονομικής ζώνης, «δηλαδή αρκετές εκατοντάδες μίλια προς όλες τις κατευθύνεις», προσθέτοντας ότι για τον σκοπό αυτό θα αποκτηθούν και περισσότερα μέσα.
Ο Πάνος Καμμένος το τερμάτισε και σε ό,τι αφορά τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται στις φυλακές της Αδριανούπολης και τους οποίους έχει χαρακτηρίσει ως ομήρους. Έτσι δύο ημέρες μετά τις αναφορές του περί ενδεχόμενης μακράς έως και 15 έτη, φυλάκισης, εμφανίσθηκε να σηκώνει στα ύψη τους τόνους φωνάζοντας: «Θα τους βγάλουμε, θα τους απελευθερώσουμε, θα γυρίσουν πίσω».
Στο σύνολό της η χθεσινή ομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, θύμιζε «πολεμικό ανακοινωθέν» και έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά δηλώσεων ομιλιών και ανακοινώσεων που ακολούθησαν μια περίοδο μακράς σιγής από μέρους του.
Ήρθαν δε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά πληροφοριών που έφεραν τις σχέσεις των δύο εταίρων να είναι τεταμένες, γεγονός που οδηγεί ορισμένους να εκτιμούν ότι η στάση του είναι σε απόλυτη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό.
Σε διαφορετική περίπτωση επιβεβαιώνοντας όλοι όσοι υποστηρίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση και συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι όμηροι του προέδρου των ΑΝΕΛ, που απειλεί κατά διαστήματα ότι θα αποσύρει τη στήριξή του εφόσον αισθανθεί πως τον αδειάζουν.
Ανεξάρτητα όμως από τα μικροκομματικά και τα ενδοκυβερνητικά παιχνίδια τα εθνικά θέματα είναι ιδιαιτέρως σοβαρά και η έξαρση της προκλητικότητας των Τούρκων καθιστούν ακόμη πιο κρίσιμους τους όποιους σχεδιασμούς και τις όποιες αντιδράσεις.
Ως εκ τούτου οι ανακοινώσεις περί μεταφοράς προσωπικού δεν βοηθούν, όχι ως προς την ουσία αλλά ως προς τη δημοσιοποίησή τους. Όπως δεν βοηθούν και τα περί «θα τους τσακίσουμε» και τα περί «απελευθέρωσης» των δύο στρατιωτικών. Διότι τα σχετικά μηνύματα και το ηθικό δεν ανυψώνουν και πανικό προκαλούν στο εσωτερικό. Πλήττουν δε και την οικονομία αφού μεταφέρεται προς τα έξω ένα κλίμα αναταραχής και επικείμενης κρίσης.