Καμπανάκια κρούουν οι ειδικοί για τα πάρτι και τις εικόνες μαζικών συγκεντρώσεων, όπως το αποκριάτικο πάρτι στην Ξάνθη, καθώς αυτές οι εστίες υπερμετάδοσης έρχονται σε μια συγκυρία, όπου τα νέα, μεταλλαγμένα και πιο μεταδοτικά στελέχη του ιού κυριαρχούν σε ποσοστό 70% των νέων κρουσμάτων πανελλαδικά, φτάνοντας το 90% στην Αττική.
Τα τελευταία δεδομένα είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς δείχνουν ότι κάθε άτομο που προσβάλλεται από μεταλλαγμένο στέλεχος παραμένει μεταδοτικός για διάστημα 5 παραπάνω ημέρες απ' ότι στην περίπτωση του συμβατικού στελέχους του ιού. Ενώ δηλαδή προ μεταλλάξεων, ο κορονοϊός εξουδετερωνόταν από τον οργανισμό στις 8 ημέρες, τώρα χρειάζονται 13.
Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι θετικοί, είναι πολύ πιο μεταδοτικοί σε διάρκεια, άρα και η διασπορά που προκαλούν πολύ μεγαλύτερη απ' ότι προ μεταλλάξεων. Κατ' επέκταση, όταν τα ισχύοντα μέτρα εφαρμόζονται χαλαρά, δίχως δηλαδή ευλάβεια, δεν φέρνουν το παραμικρό αποτέλεσμα, πολλώ δε μάλλον όταν δεν τηρούνται καθόλου, όπως συνέβη σε αρκετές περιπτώσεις τις τελευταίες ημέρες είτε στην Ξάνθη, είτε στο πάρτι της Πάτρας. Στην περίπτωση της Ξάνθης, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, έκανε σήμερα λόγο για «υγειονομική βόμβα» εν μέσω πανδημίας.
«Είναι ο ένας πάνω στον άλλον. Πολλοί δεν θα φορούν μάσκα. Προφανώς η Θράκη που δεν είχε πρόβλημα, θα δείτε ότι θα αρχίσει μέσα σε 10-15 μέρες να έχει» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το lockdown έχει πολύ μικρότερη αποτελεσματικότητα απ’ ότι θα θέλαμε. «Ο κόσμος δεν το εφαρμόζει τόσο πολύ. Υπάρχει κόπωση, αμφισβήτηση. Υπάρχουν οι μεταλλάξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ενδεικτικό είναι ότι και στην Πάτρα συνελήφθησαν τέσσερις νεαροί για το πάρτι που έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής, στην περιοχή του Μιντιλογλίου κατηγορούνται για παραβίαση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού που έστησαν πάρτι σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή στην Αγίου Κωνσταντίνου. Σύμφωνα με τη «Γνώμη Πατρών», οι διοργανωτές εξασφάλισαν ρεύμα από διπλανό σπίτι και συμμετείχαν συνολικά 98 άτομα.
Στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή έχουν εντοπιστεί οι 2 από τις 5 πιο γνωστές μεταλλάξεις, διεθνώς, η Βρετανική και η νοτιοαφρικάνικη και όπως έχει επισημάνει στο Liberal, η καθηγήτρια παιδιατρικής-λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου το 70% των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια αφορούν την Βρετανική μετάλλαξη, με το ποσοστό αυτό στην Αττική και την Κρήτη να μεγαλώνει και να αγγίζει το 90%. Η μόνη μετάλλαξη που φαίνεται να συσχετίζεται με βαρύτερη νόσηση είναι αυτή που εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, κρούσμα της οποίας ωστόσο δεν έχουμε (ακόμα) στην Ελλάδα.
Για τις δύο μεταλλάξεις των οποίων έχουν καταγραφεί περιστατικά στην Ελλάδα, ξέρουμε ότι είναι πιο μεταδοτικές, κατά πάσα πιθανότητα κατά 30% περισσότερο η Βρετανική και κατά 50% περισσότερο η νοτιοαφρικάνικη, οπότε τα μέτρα προστασίας όπως τα ξέραμε δεν επαρκούν.
Γι' αυτό και συστήθηκε η χρήση διπλής μάσκας στα μέρη με υψηλό συγχρωτισμό όπως είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κάτι που πρότεινε και ο Anthony Fauci, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ. Η κόπωση του κόσμου, μετά από 1 χρόνο πανδημίας και αρκετούς μήνες εφαρμογής κυλιόμενων lockdown, καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την μάχη κατά της πανδημίας σε ένα περιβάλλον όπου οι μεταλλάξεις καθιστούν πιο εύκολη τη διασπορά της Covid.