Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής συμμετείχε ως επίσημος προσκεκλημένος στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κορέας από 10 έως 13 Νοεμβρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την έναρξη του Πολέμου της Κορέας.
Όπως ανακοινώθηκε, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες παγκοσμίως, τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τους αυστηρότατους υγειονομικούς ελέγχους, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας εκπροσώπησε την Ελλάδα προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στους 196 Έλληνες πεσόντες ήρωες και στο σύνολο του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος.
Ο Αλκ. Στεφανής επισκέφτηκε την Σεούλ, ενώ παρέστη στις επετειακές εκδηλώσεις στην πόλη Μπουσάν (προσωρινή πρωτεύουσα της χώρας κατά τη διάρκεια του πολέμου) όπου και εκφώνησε κεντρική ομιλία στη διεθνή διάσκεψη των 22 κρατών που έστειλαν στρατιώτες με θέμα τους βετεράνους του πολέμου.
«Εβδομήντα χρόνια πριν», ανέφερε ο Αλκ. Στεφανής, «η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα των Ηνωμένων Εθνών, ύψωσε τη σημαία της ανάμεσα στους είκοσι δύο συμμάχους που απέστειλαν στρατιωτικό προσωπικό, εναέριες και επίγειες δυνάμεις, για να λάβουν μέρος στον Πόλεμο της Κορέας».
«Σήμερα», συνέχισε, «τιμούμε, όχι μόνο όσους θυσίασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά επίσης τους βετεράνους, αυτούς που επέζησαν και αποτελούν απόδειξη της αλληλεγγύης και της συνεργασίας για την υπεράσπιση των αξιών της ελευθερίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας».
«Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, θα ήθελα να μεταφέρω αισθήματα ειλικρινούς ευγνωμοσύνης και σεβασμού σε όλο το ανθρώπινο δυναμικό κάθε κράτους που συμμετείχε στον πόλεμο της Κορέας, υπό την αιγίδα της διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και σε εκείνους που θυσίασαν τις ζωές τους στο όνομα των κοινών μας αξιών» υπογράμμισε ο Αλκ. Στεφανής.
«Δεν υπάρχουν σύνορα όταν τιμούμε πατριώτες και βετεράνους. Θα θυμόμαστε και θα τιμούμε τις αναρίθμητες θυσίες αυτών των στρατιωτών, μέσω προγραμμάτων που θα διεξάγονται από κοινού. Αυτό που απομένει είναι η αλληλεγγύη και ο σεβασμός. Σεβασμός επειδή έθεσαν τις ζωές τους σε κίνδυνο, αποδέχθηκαν τις προκλήσεις, υπέστησαν τους τραυματισμούς και τον θάνατο. Οι θυσίες τους μας επιτρέπουν να ζούμε σε ένα ασφαλές και ειρηνικό περιβάλλον» κατέληξε στην ομιλία του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.
Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κορέας Τσουνγκ Σίε - Κιουν είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και τον ευχαρίστησε εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του για την παρουσία της Ελλάδας στις εκδηλώσεις, καθώς και στην τελετή μνήμης στο κοιμητήριο των Ηνωμένων Εθνών στο Μπουσάν.
Επιπλέον, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας συνάντησε τον ομόλογό του της Κορέας Παρκ Γιάε - Μιν, τον υπουργό Πατριωτών και Βετεράνων Παρκ Σαμ - Ντακ, τον δήμαρχο του Μπουσάν Μπιεόν Σουνγκ - Ουάν, τον Μητροπολίτη Κορέας Αμβρόσιο, τη διοίκηση της ναυπηγικής εταιρείας Daewoo Shipping and Marine Engineer Shipyard, Έλληνες επιχειρηματίες καθώς και εξέχοντα μέλη της ελληνικής κοινότητας, που δραστηριοποιούνται στην Κορέα.
Τέλος, ο Αλκ. Στεφανής μετέβη στην αποστρατικοποιημένη ζώνη της κορεατικής χερσονήσου, συνοδευόμενος από τον υποδιοικητή της διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών, αντιναύαρχο Στιούαρτ Μάιερ, όπου ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις του έργου της διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών σε όλη την αποστρατικοποιημένη ζώνη και κυρίως στην περιοχή κοινής ασφάλειας (Joint Security Area).
Τον υφυπουργό συνόδευε η πρέσβης της Ελλάδας στην Κορέα, Ιφιγένεια Κοντολέοντος.