Tις Μηλιές του Νότιου Πηλίου επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με επικεφαλής την πρόεδρο της Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, στο πλαίσιο περιοδειών που πραγματοποιεί για την υποστήριξη δράσεων που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα ή με την υποστήριξη της Επιτροπής.
«Η επέτειος των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση δεν θα αφήσει μόνο μια υλική κληρονομιά, μέσα από τα έργα που θα γίνουν και θα ωφελούν την κάθε τοπική κοινωνία. Θα αφήσει και μια άυλη κληρονομιά που αφορά το πνεύμα συνεργασίας και συστράτευσης που αναπτύχθηκε με αφορμή τον εορτασμό.
Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Εκκλησία, Πανεπιστήμια, σύλλογοι, ξενοδόχοι, παραγωγοί, συνεργάστηκαν για επετειακές δράσεις και έτσι ανέπτυξαν ένα νέο τρόπο δουλειάς. Αυτό είδαμε σήμερα από κοντά εδώ στις Μηλιές και αυτό θέλουμε να μείνει ως παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια» δήλωσε η κ. Αγγελοπούλου.
Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα Μηλέων με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού και μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής, κ.κ. Ιγνάτιο, και το Δήμαρχο Νοτίου Πηλίου, Μιχαήλ Μιτζικό, παρουσία της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττας Μαρκή, των βουλευτών Χρήστου Μπουκώρου, Αθανασίου Λιούπη και Κωνσταντίνου Μαραβέγια, καθώς και του εκπροσώπου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Αθανασίου Μόρα. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης η πρώην Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής, Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη, η οποία είναι και Επίτιμο Μέλος του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου.
Δράσεις που τιμούν την ιστορία και αφήνουν κάτι χειροπιαστό στην τοπική κοινωνία
Το Νότιο Πήλιο τιμά τα 200 χρόνια του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους σχεδιάζοντας την ίδρυση και δημιουργία του Μουσείου Μηλεών, που θα στεγαστεί στο Ευδόξιο Πνευματικό Κέντρο Μηλεών και θα περιλαμβάνει μια πολύπλευρη προβολή της ιστορίας του τόπου. Θα περιλαμβάνει συλλογή εκκλησιαστικών αντικειμένων της Ενορίας του Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών αλλά και αναφορές στα τοπικά προϊόντα, επαγγέλματα και στην καθημερινότητα των κατοίκων.
Αλλά και ο Φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός», έχει υποβάλει δύο πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις δράσεων στην Επιτροπή, με εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και τουριστικό-περιηγητικό χαρακτήρα.
Πρόκειται για «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου», που αφορά στη δημιουργία μιας πεζοπορικής διαδρομής μεγάλης απόστασης που θα διασχίζει όλο το Πήλιο και υλοποιείται με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής τον «Όμιλο ΗΡΑΚΛΗ, μέλος του Ομίλου LafargeHolcim»• και για τη δράση με τίτλο «Πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό;», ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με βασικό άξονα τη ναυτική παράδοση και ναυτιλία.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δράσεις ετοιμάζουν, όμως, και άλλοι φορείς της Μαγνησίας, μεταξύ αυτών η κεντητική απόδοση της Χάρτας του Ρήγα από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, αλλά και το Πανελλήνιο Συμπόσιο Καλλιτεχνών Κεραμιστών, Ζωγράφων και Γλυπτών με θέμα: «Εκδοχή Δημιουργίας» — Τα μεγάλα γεγονότα που διαμόρφωσαν τη σημερινή Ελλάδα.
Η Ελλάδα του αύριο μέσα στο μεγάλο γίγνεσθαι της ανθρωπότητας, το οποίο συνδιοργανώνουν η Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήματα Αρχαιολογίας - Ιστορίας και Οικονομίας), το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης Αθηνών, το Ίδρυμα Ρήγα Φεραίου Βελεστίνου, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, τη «Μαγνήτων Κιβωτός» και το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου.
«Η Επιτροπή θα αφήσει ένα αποτύπωμα για τα 200 χρόνια»
«Είναι μια σημαντική ημέρα για το Πήλιο και τις Μηλιές, έναν τόπο ευλογημένο και παραδείσιο, γιατί η παρουσία της Επιτροπής σήμερα εδώ σχετίζεται με ένα έργο που έχει να κάνει με την επέτειο και αφορά στη δημιουργία ενός εκκλησιαστικού και λαογραφικού μουσείου», ανέφερε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού σε δηλώσεις του και πρόσθεσε: «Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» βαδίζει αποφασιστικά να αφήσει αποτύπωμα για τα 200 χρόνια.
Εδώ στις Μηλιές ένα από τα αποτυπώματα θα είναι αυτό το εκκλησιαστικό και λαογραφικό μουσείο, που μαζί με τη βιβλιοθήκη και το Ναό, θα αποτελούν τόπους που θα προσελκύουν ανθρώπους, θα διδάσκουν την ιστορία, θα δείχνουν πολιτισμό και θα χαράσσουν αυτό που θέλουμε να είναι στο μέλλον η Ελλάδα μας».
«Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» μας έδωσε τη δυνατότητα, ως τοπική κοινωνία του Νοτίου Πηλίου, να πραγματοποιήσουμε ένα σύγχρονο μουσείο, το οποίο θα αναφέρεται στο ένδοξο παρελθόν των Μηλέων και του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Χωρίς να γνωρίζουμε την ιστορία δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά», τόνισε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου.
«Αυτό που ήθελα να δώσω σαν μήνυμα, είναι να στραφούμε λίγο περισσότερο στις καλλιέργειες αλλά και στη χειροτεχνία. Οι χειροτέχνες στο Πήλιο έδωσαν το έναυσμα για την Επανάσταση. Ήταν ακμαία η χειροτεχνία τα προεπαναστατικά χρόνια. Πρέπει, όμως, να πιστέψουμε ότι και σήμερα γίνονται πράγματα που είναι σημαντικά.
Για παράδειγμα, μέσα από τη δράση της κεντητικής απόδοσης της «Χάρτας του Ρήγα» που έκανε το Λύκειο Ελληνίδων, δημιουργήθηκε ένα πραγματικό έργο τέχνης» ανέφερε από τη μεριά της η κυρία Καμηλάκη. Αναφέρθηκε δε στις τεράστιες δυνατότητες της περιοχής που συνδέει τη φυσική ομορφιά, τον πολιτισμό και την ιστορία.
Στις δικές της δηλώσεις, η Πρόεδρος της Επιτροπής ευχαρίστησε την τοπική κοινωνία και τους δημότες του Νοτίου Πηλίου, γιατί με τις προτάσεις τους έδειξαν την αγάπη και το πάθος για τον τόπο τους και ανέδειξαν την ιστορία, τα μοναδικά τοπόσημα, τα προϊόντα, αλλά και τις τεχνικές της περιοχής. «Καλέσαμε την κοινωνία να μας πει πώς θέλει να γιορτάσει αυτήν την επέτειο.
Και όταν δίνεις το λόγο στη βάση της κοινωνίας, το αποτέλεσμα είναι ουσιαστικές προτάσεις για σημαντικά ζητήματα που μπορούν να ωφελήσουν τον κάθε τόπο» τόνισε.
Συζήτηση με φορείς για το μέλλον του τόπου
Στο πλαίσιο της περιοδείας στις Μηλιές, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε τη Δημόσια Βιβλιοθήκη (Σχολή Μηλεών) και το Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, καθώς και το Ευδόξιο Πνευματικό Κέντρο Μηλεών, το χώρο όπου θα υλοποιηθεί η πρόταση του Δήμου Νοτίου Πηλίου για δημιουργία του Μουσείου Μηλέων, η οποία έχει υποβληθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Σημειώνεται ότι η Βιβλιοθήκη συνδέεται ιστορικά με τη Μηλιώτικη Σχολή, που ιδρύθηκε το 1815 από τους δασκάλους του γένους Άνθιμο Γαζή, Γρηγόριο Κωνσταντά και Δανιήλ Φιλιππίδη και συνέχισε να λειτουργεί ως το 1821. Το ιστορικό της τμήμα περιλαμβάνει πάνω από 3.000 παλαιά τυπωμένα βιβλία, καθώς και 116 χειρόγραφα, 1.000 περίπου λυτά έγγραφα και αντικείμενα που ανήκαν στη Μηλιώτικη Σχολή.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μετάβαση στην Κεντρική Πλατεία Μηλεών, όπου η αντιπροσωπεία της Επιτροπής συναντήθηκε με θεσμικούς, παραγωγικούς, τουριστικούς, εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς της περιοχής και συζήτησε μαζί τους για τις δυσκολίες αλλά και για τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου.
Ειδικότερα, στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα όπως ο οικοτουρισμός και οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του στην περιοχή μέσα από τη δημιουργία περιπατητικών διαδρομών και οι περιηγήσεις με άλογα, αλλά και η παραγωγή εκλεκτών τοπικών προϊόντων.