Την αισιοδοξία του ότι έως τον Απρίλιο ενδέχεται να έχει επανέλθει μια σχετική κανονικότητα στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα στον πλανήτη, με τη συνδρομή του εμβολίου, εξέφρασε ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
Ειδικότερα, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Μόσιαλος εκτίμησε ότι αν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα γύρω στα μέσα του Ιανουαρίου τότε ίσως στο τέλος Φεβρουαρίου να έχει μειωθεί η πίεση.
Όπως επισήμανε, η χώρα αναμένεται να λάβει περίπου 5 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer στις αρχές της χρονιάς ενώ ακολούθως θα έρθει και το εμβόλιο της Moderna με περίπου 3,5 εκατ. δόσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η αποτελεσματικότητα και των δύο εμβολίων ξεπερνά το 90%, με τον κ. Μόσιαλο να επισημαίνει ότι εκτός από τον εμβολιασμό που θα πετύχει την ανοσία έως την άνοιξη, την ίδια ώρα είναι πιθανό να ασθενήσει περίπου το 7-10% του πληθυσμού, αποκτώντας έτσι τα απαιτούμενα αντισώματα.
Την ίδια ώρα, αναμένεται και το εμβόλιο της Astrazeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προς τον Μάρτιο, του οποίου εξετάζεται ακόμα η η αποτελεσματικότητα, για το αν ξεπερνά το 60% ή το 90%.
Από την πλευρά του, ο κ. Μόσιαλος ξεκαθάρισε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, υπογραμμίζοντας ότι θάνατοι εθελοντών που καταγράφηκαν δεν σχετίζονταν με το εμβόλιο, αλλά οφείλονται σε παθολογικά αίτια.
«Πέθαναν 4 άνθρωποι που δεν είχαν λάβει το εμβόλιο και δύο που το έλαβαν από φυσιολογικά αίτια, δεν προκύπτει από πουθενά ότι συνδέεται ο θάνατος τους με το εμβόλιο», εξηγώντας ότι στις μελέτες με χιλιάδες ανθρώπους είναι μια φυσιολογική εξέλιξη κάποιοι να πεθαίνουν, αφού περίπου 1% του πληθυσμού κάθε χρόνο καταλήγει από φυσικά αίτια που δεν σχετίζονται με τη χρήση του εμβολίου.
Σχετικά με τις παρενέργειες, υπογράμμισε σημείωσε ότι δεν υπάρχουν σοβαρές καταγεγραμμένες, παρά μόνο αλλεργικές. Για τον λόγο αυτό, όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρές αλλεργίες θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους, ώστε να είναι θωρακισμένοι. Παράλληλα εξήγησε, ότι μια παρενέργεια σημαντική θα εμφανιστεί σε λίγες μέρες από τη μέρα εμβολιασμού και όχι μήνες μετά ή ακόμη και χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι απαραίτητο ότι οφείλεται στο εμβόλιο καθαυτό διότι, θα γινόταν σε πιο σύντομο διάστημα.
Αναφερόμενος στην καθυστέρηση που καταλογίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι αργεί να εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer και αυτό αναμένεται να γίνει στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Καθηγητής σημείωσε ότι προκαλεί προβλήματα γιατί δεν μπορεί να γίνει ο σωστός προγραμματισμός της ημερομηνίας έναρξης του εμβολιασμού. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι η επιφυλακτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αρμόδιων φορέων βοηθάει στο να μην υπάρχει ουδεμία αμφιβολία για τους ελέγχους του εμβολίου. «Αυτό θα διασφαλίσει τους Ευρωπαίους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την εξέλιξη του εμβολιασμού στην Βρετανία είπε ότι γίνεται ομαλά η διαδικασία. Προτεραιότητα έχουν το υγειονομικό προσωπικό και οι υπερήλικες. Ο προγραμματισμός αυτή τη στιγμή, είναι να εμβολιαστούν οι άνθρωποι 60 ετών και άνω, διότι δεν φτάνουν οι δόσεις για όλους. Αργότερα όμως, όταν και εγκριθεί το εμβόλιο της AstraZeneca, που έχει τοπική παραγωγή, θα μπορέσουν να προχωρήσουν και στον υπόλοιπο πληθυσμό.
Τα παιδιά πρόσθεσε, από 12-17 ετών θα μπορούν να εμβολιαστούν. Κάτω των 12 όμως σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, δεν είναι απαραίτητο διότι περνάνε τη νόσο στο «πόδι», χωρίς προβλήματα.
«Οι αντιεμβολιαστές κατέρριψαν από μόνοι τους το επιχείρημά τους»
Νωρίτερα άλλωστε, με ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Μόσιαλος κατέρριπτε ένα βασικό επιχείρημα των αντιεμβολιαστών.
Οι αντιεμβολιαστές ισχυρίζονται ότι τα εμβόλια τα χρηματοδοτεί ο Μπιλ Γκέιτς γιατί έτσι επιδιώκει τη μείωση του πληθυσμού. Όπως όμως επισημαίνει ο καθηγητής, οι αντιεμβολιαστές είναι εκείνοι που με τη στάση τους έχουν οδηγήσει σε θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αναφέροντας χαρακτηριστικά την αύξηση των θανάτων από ιλαρά που οφείλεται ακριβώς στο ότι λιγότερα παιδιά κάνουν πλέον το εμβόλιο κατά της ιλαράς.
Αναλυτικά, ο κ. Μόσιαλος λέει στην ανάρτησή του τα εξής:
«Ένα από τα επιχειρήματα των αντιεμβολιαστών είναι ότι τα εμβόλια τα έχει χρηματοδοτήσει ο Μπιλ Γκέιτς γιατί έτσι επιδιώκει τη μείωση του πληθυσμού. Ξέρω ότι ακούγεται περίεργο ως επιχείρημα αλλά αυτά λένε σε διαφορά βίντεο που κυκλοφορούν.
Επομένως οι αντιεμβολιαστές δεν θέλουν τη μείωση του πληθυσμού και καλά κάνουν.
Γιατί να πεθαίνει άδικα ο κόσμος;
Να διευκρινήσω ότι η εταιρεία Pfizer δεν πήρε καμία επιδότηση από το ίδρυμα Γκέιτς για να αναπτύξει το εμβόλιο. Πήρε επενδυτικό ρίσκο και κατόρθωσε να αναπτύξει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εμβόλιο.
Ας αφήσουμε όμως τη χρηματοδότηση και ας μείνουμε στο άλλο σκέλος του επιχειρήματος. Το 2019 πέθαναν 207500 παγκοσμίως (κυρίως παιδιά και έφηβοι) εξαιτίας της ιλαράς. Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 50% μεταξύ 2016 και 2019.
Γιατί έγινε αυτό; Γιατί μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των παιδιών που κάνουν το εμβόλιο της ιλαράς.
Αυτό ήταν αδιαμφισβήτητα μια επιτυχία του αντιεμβολιαστών. Πέτυχαν τη μείωση τον εμβολιασμών αλλά υπονόμευσαν συστηματικά το βασικό τους επιχείρημα.
Κατηγορούν τον Γκέιτς ότι θέλει τη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ αυτοί κατάφεραν να πετύχουν αυτό που λένε ότι επιδιώκει ο μέγας αντίπαλος τους ο Μπιλ.
Μήπως τελικά τους έχει βάλει τσιπάκια ο Μπιλ για να πετύχει τον στόχο του;».