Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού: Πράσινο φως για την 4η δόση σε ανοσοκατεσταλμένους

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού: Πράσινο φως για την 4η δόση σε ανοσοκατεσταλμένους

Σε θετική απόφαση για διενέργεια τέταρτης δόσης σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις μήνες μετά τη 3η δόση οι άνθρωποι οι οποίοι πάσχουν από προβλήματα υγείας που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη αντισωμάτων θα μπορούν να εμβολιάζονται με την τέταρτη δόση του εμβολίου.

Για τη συγκεκριμένη εξέλιξη είχε προϊδεάσει νωρίτερα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ δεν είχε αποκλείσει την πιθανότητα οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν απόψε. Παράλληλα, το υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης πρόκειται να ανοίξει άμεσα τα ραντεβού της 4ης δόσης όπως διαβεβαίωσε στη σημερινή τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής ο εκπρόσωπος του.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Μάριος Θεμιστοκλέους επισήμανε πως οι εν λόγω αποφάσεις θα αφορούν αποκλειστικά τη συγκεκριμένη ομάδα πολιτών και επανέλαβε ότι πιθανό να έχουμε απόφαση και σήμερα ή αλλιώς μπορεί να ληφθούν οι αποφάσεις στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Κορύφωση κρουσμάτων 

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, προέβλεψε ότι αναμένουμε κορύφωση τις επόμενες εβδομάδες με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. 

«Περιμένουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και μεγάλο ποσοστό θετικότητας. Αυτό πια το αντιλαμβανόμαστε όλοι. Είναι τελείως διαφορετικά τα νούμερα που προκύπτουν με 1.500.000 τεστ και τελείως διαφορετικά τα νούμερα με 100.000 τεστ. Επομένως, θεωρώ ότι αυτή και την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Πρόσθεσε ότι την «Όμικρον» «την αντιμετωπίζουμε διαφορετικά», διευκρινίζοντας πως ενώ με τη «Δέλτα» είχε πολύ μεγάλη αξία ο αριθμός των κρουσμάτων γιατί έδιναν νοσηλείες, με την «Όμικρον» μας ενδιαφέρουν φυσικά τα κρούσματα, στον βαθμό, όμως, που αυτά οδηγούν και σε νοσηλείες. «Αυτήν τη στιγμή η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι στις απλές κλίνες», σημείωσε.

Κοντά στα 18 εκατομμύρια τα ραντεβού εμβολιασμού

Αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 17.900.000 ραντεβού για εμβολιασμό και πάνω από το 80% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλέον καλυμμένο έστω και μερικώς, αναφέρει ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα ενός έτους από την έναρξη της «Επιχείρησης Ελευθερία», επισημαίνοντας πως η Ελλάδα κατάφερε να οικοδομήσει ένα ψηφιακό σύστημα διαχείρισης του εμβολίου, όταν άλλες μεγάλες χώρες απέτυχαν. 

ΠΟΥ: Θα νοσήσει το 50% των Ευρωπαίων

Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού τις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες, προειδοποίησε σήμερα ο ΠΟΥ, με τον διευθυντής για την Ευρώπη Οργανισμού Χανς Κλούγκε να τονίζει ότι την πρώτη εβδομάδα του 2022 στην Ευρώπη καταγράφηκαν περισσότερα από 7 εκατομμύρια νέα κρούσματα covid-19.