Στην Επίδαυρο με «Ιππής» και «Φοίνισσες» στην καθημερινότητα των ασθενών του κορονοϊού με ειδικά σεμινάρια που θα τους βοηθήσουν στην αναπνοή, στην Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα με ένα πρωτοποριακό θέαμα. Όσο για τον χειμώνα, ετοιμάζει παραστάσεις σπουδαίων έργων. Το Εθνικό Θέατρο δίνει με επιτυχία τη δική του μάχη μέσα στους δύσκολους καιρούς και κερδίζει συνέχεια.
Ο Κώστας Κόκλας, ο Στέλιος Ιακωβίδης, ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, ο Πάνος Μουζουράκης, ο Λαέρτης Μαλκότσης, ο Κωνσταντίνος Μπιμπής και άλλοι, 21 άνδρες και μια γυναίκα, η Στεφανία Γουλιώτη, θα μας περιμένουν στην Επίδαυρο, στους «Ιππής» του Αριστοφάνη. Η κωμωδία πρόκειται να παρουσιαστεί στις 25, 26 και 27 Ιουνίου. Το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει επίσης στο αρχαίο θέατρο του Πολυκλείτου στις 30, 31 Ιουλίου και 1η Αυγούστου τις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη που σκηνοθετεί ο Γιάννης Μόσχος, με έναν αξιόλογο θίασο που αποτελούν οι Μαρία Κατσιαδάκη, Γιώργος Γλάστρας, Σεσίλ Μικρούτσικου, Αργύρης Ξάφης, Κώστας Μπερικόπουλος, Λουκία Μιχαλοπούλου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Θάνος Τοκάκης, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.
Για τις καλοκαιρινές παραστάσεις αρχαίου δράματος, τα θεατρικά δρώμενα στις εν κινήσει, το εργαστήριο φωνητικής για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας του Covid – 19, και τον προγραμματισμό της πρώτης κρατικής μας σκηνής μίλησε η Ερι Κύργια. Η καλλιτεχνική διευθύντρια παρουσίασε όλο τον προγραμματισμό μέχρι και τις αρχές του 2022.
Εκτός από τις παραστάσεις αρχαίου δράματος, το Εθνικό ανοίγει ένα νέο κύκλο της πρωτοποριακής και επιτυχημένης δράσης Θέατρο Express με τις «Ιστορίες καθ΄ οδόν Νο 2» να ξετυλίγονται στις διαδρομές των λεωφορείων του ΟΑΣΑ, παρασύροντας τους επιβάτες στον μαγικό κόσμο του θεάτρου. Πρόκειται για εύθυμες διηγήσεις σχετικά με τις πρώτες προσπάθειες οργάνωσης του ελληνικού κράτους και της πρωτεύουσάς του, τους ανθρώπους, τις συνήθειες και τις παραδόσεις τους.
Το Εθνικό Θέατρο θα συμμετάσχει και στις εκδηλώσεις της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας με έφηβους μαθητές των εργαστηρίων του οι οποίοι θα λάβουν μέρος στη δράση «Το ταξίδι της Αμάλ». Σε αυτήν, πρωταγωνιστεί μια τεράστια μαριονέτα – προσφυγοπούλου από τη Συρία που γυρίζει τον κόσμο αναζητώντας τη μητέρα της. Την 1η Σεπτεμβρίου η μικρή Αμάλ θα κάνει στάση στη χώρα μας και οι έφηβοι του Εθνικού θα είναι εκεί για να την υποδεχτούν.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το θερινό διαδικτυακό εργαστήριο με τίτλο «Το Εθνικό δίνει πνοή» στο πλαίσιο του οποίου άτομα που συνεχίζουν να έχουν αναπνευστικά προβλήματα λόγω του κορονοϊού εκπαιδεύονται στην αναπνοή μέσω της φωνητικής έκφρασης και του τραγουδιού.
Πρόγραμμα χειμερινής καλλιτεχνικής περιόδου
Πλούσιο, ενδιαφέρον και πολυδιάστατο είναι το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ετοιμάζει το Εθνικό Θέατρο για την χειμερινή περίοδο με όλες τις σκηνές του να ανοίγουν και πάλι – εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες φυσικά. Δύο υπέροχα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου θα φιλοξενήσει η Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος». Πρόκειται για το αριστουργηματικό «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τενεσί Ουίλιαμς, που θα ανέβει τον Οκτώβριο, σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου και τον συγκλονιστικό «Ματωμένο Γάμο» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα που θα σκηνοθετήσει η Έφη Γιαννοπούλου και θα κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2022.
Το χειμερινό πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής (Κτίριο Τσίλλερ) θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο με το έργο «Φουέντε Οβεχούνα» του Ισπανού συγγραφέα Λόπε δε Βέγα, που θα σκηνοθετήσει η Ελένη Ευθυμίου. Τη σκυτάλη θα πάρει, τον Φεβρουάριο του 2022 ο Γιάννης Χουβαρδάς με το «Πονηρό Πνεύμα» του Νόελ Κάουαρντ, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Ένα από τα σημαντικότερα έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, την «Αιολική Γη» του Ηλία Βενέζη, θα φιλοξενήσει η Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλου» («REX») τον Δεκέμβριο του 2021, σε διασκευή Σάββα Κυριακίδη και με την σκηνοθετική καθοδήγηση του Τάκη Τζαμαργιά. Στο έργο αυτό ο συγγραφέας καταγράφει με νοσταλγία στιγμές από τα παιδικά του χρόνια στη Μικρά Ασία μέχρι την έναρξη των διωγμών. Το 2022 θα γίνουν πολλές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη» θα φιλοξενήσει δύο πολύ καλές θεατρικές παραστάσεις. Η χειμερινή καλλιτεχνική περίοδος θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο με την «Φάρμα των ζώων» του Τζορτζ Όργουελ που θα σκηνοθετήσει ο Άρης Μπινιάρης. Τη σκυτάλη θα πάρουν, τον Φεβρουάριο του 2021, οι θεατρικοί ήρωες του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Τρωίλος και Χρυσηίδα», ένα έργο εμπνευσμένο από επεισόδιο του Τρωικού Πολέμου που διαπραγματεύεται την τέχνη της μάχης αλλά και του έρωτα. Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει αναλάβει η Μαρία Πανουργιά.
Σημασία έχει δοθεί και στην απόλαυση των μικρών θεατών με θεατρικές προτάσεις για το παιδικό και το εφηβικό κοινό. Ομάδες στις οποίες το Εθνικό Θέατρο δίνει διαχρονικά μεγάλη έμφαση μιας και ο ρόλος του σε αυτές είναι και παιδαγωγικός. Έτσι λοιπόν από τον Οκτώβριο του 2021 το Μικρό Εθνικό θα παρουσιάσει στο Κεντρική Σκηνή την θεατρική μεταφορά του αγαπημένου βιβλίου της Αγγελικής Δαρλάση «Το αγόρι στο θεωρείο», σε σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη.
Στο μεταξύ στο «Ρεξ» θα φιλοξενηθούν οι «Νέες Φωνές», μια σειρά εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην ενίσχυση της εφηβικής έκφρασης μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα σε αντιστοιχία με θεατρικές παραστάσεις στούντιο συγγραφής θεατρικών έργων για νέους, σεμινάρια κ.α.
Τέλος, για τέταρτη χρονιά θα λειτουργήσει φέτος το πρόγραμμα «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο» που συνδέει τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων της ελληνικής περιφέρειας με τις δράσεις του Εθνικού Θεάτρου ενώ θα συνεχιστούν και τα θεατρικά εργαστήρια για νέους σε ολόκληρη τη χώρα μέσω διαδικτύου και για την προσωπική ανάπτυξη των κρατούμενων σε σωφρονιστικά καταστήματα.
Το Εθνικό Θέατρο, όμως, θα συνεργαστεί και με την Ελληνική Ραδιοφωνία προσφέροντας παραστάσεις του που θα μεταδοθούν σε ραδιοφωνική μορφή, από το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα.