Έτοιμος να προκηρύξει πρόωρες εκλογές αντί να προχωρήσει στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας εμφανίζεται πλέον ο Carles Puigdemont, ο οποίος αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του εντός της ημέρας, παρά το γεγονός ότι το διάγγελμα που είχε αναγγείλει τελικώς ακυρώθηκε.
Πλέον, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στη Βουλή, καθώς η πρόεδρός της, Carme Forcadell, έχει συγκαλέσει την ολομέλεια για τις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας).Με βάση το σενάριο που κυριαρχούσε ως το πρωί, ο Puigdemont αναμενόταν να κάνει το διάγγελμα της ανεξαρτησίας, οδηγώντας την αντιπαράθεση στα άκρα, ειδικά καθώς ο ίδιος είχε αρνηθεί τελικώς να παραβρεθεί στην αυριανή συνεδρίαση της Γερουσίας, με το επιχείρημα ότι πλέον αυτό δεν έχει κανένα νόημα.
Οι τελευταίες πληροφορίες από τη Βαρκελώνη αναφέρουν, πάντως, ότι ο Puigdemont προτίθεται να κάνει μια ακόμη στροφή 180 μοιρών, υπό το βάρος των απειλών της Μαδρίτης, αλλά και του ρήγματος που φαίνεται πως δημιουργήθηκε στο εσωτερικό της κυβέρνησής του. Αρκετά μέλη της φαίνεται πως τάσσονται ανοιχτά υπέρ των των πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι αυτό θα δώσει την ευκαιρία μιας ειρηνικής διεξόδου στην κρίση, αλλά και ελεύθερης έκφρασης του συνόλου των Καταλανών.
Η συγκεκριμένη εκδοχή ενισχύεται και από το ράλι του ισπανικού χρηματιστηρίου, που ενισχύεται κατά 2,60% ακριβώς εξαιτίας της πληροφορίας για πρόωρες εκλογές. Επίσης, στο ίδιο κλίμα, το spread στις αποδόσεις των ισπανικών δεκαετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών υποχώρησε απότομα κατά 7 μονάδες βάσης.
Οι φήμες έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των οπαδών της ανεξαρτησίας. Οι ακροαριστεροί εταίροι του Puigdemont από το CUP προειδοποιούν ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε προδοσία και ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Παράλληλα, χιλιάδες φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της κυβέρνησης της Καταλονίας, καταγγέλλοντας τον Puigdemont και ζητώντας την παραίτησή του.
Νωρίτερα, η εφημερίδα La Vanguardia έγραψε, χωρίς να αναφέρει τις πηγές της, ότι η κυβέρνηση της Καταλονίας εξετάζει το ενδεχόμενο να προκηρύξει εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου. Το καταλανικό πρακτορείο ειδήσεων, από την πλευρά του, μετέδωσε ότι ο Puigdemont πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Τι θα κάνει η Μαδρίτη;
Την ίδια στιγμή, στη Μαδρίτη απομένει η τυπική έγκριση της Γερουσίας για την ενεργοποίηση του Άρθρου 155, με το οποίο θα αρθεί η αυτονομία της περιφέρειας και θα προκηρυχθούν εκλογές εντός εξαμήνου -κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά μετά το τέλος της δικτατορίας του Francisco Franco, το 1975.
Όμως, το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα αφήνει να εννοηθεί ότι η προκήρυξη εκλογών θα ερμηνευόταν ως μια επιστροφή στη συνταγματική τάξη, που θα απέτρεπε την ενεργοποίηση του Άρθρου 155. Μάλιστα, ο Pedro Sanchez φέρεται να έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στη Γερουσία, ώστε να παγώσει η ενεργοποίηση του Άρθρου 155 εάν τελικώς ο Puigdemont προκηρύξει εκλογές.
Από την άλλη, και ο Mariano Rajoy εμφανιζόταν μέχρι πριν λίγη ώρα αμετακίνητος και αρνητικός. «Η διοργάνωση των εκλογών από ένα πρόσωπο (τον Puigdemont) ο οποίος δεν είναι πλέον εντός της νομιμότητας δεν έχει νόημα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητική πηγή.
«Μου λέτε πως οι καταλανικοί θεσμοί ζήτησαν διάλογο και η απάντησή μου είναι το άρθρο 155» του συντάγματος, που επιτρέπει να τεθεί υπό επιτροπεία η Καταλονία. «Αυτό είναι αλήθεια», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός, Mariano Rajoy, απαντώντας σε έναν καταλανό βουλευτή που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας. «Είναι η μοναδική δυνατή απάντηση, η μοναδική», επέμεινε ο Rajoy, ο οποίος έχει διασφαλίσει τη στήριξη (έστω και με «αστερίσκους») τόσο των Σοσιαλιστών όσο και του κόμματος των Ciudadanos.
Επιστολή Puigdemont στη Γερουσία
Στο μεταξύ, σε επιστολή που απηύθυνε σήμερα στην ισπανική Γερουσία, ο Puigdemont προειδοποιεί πως το να τεθεί η περιφέρειά του υπό επιτροπεία «θα αποστερήσει τον λαό της Καταλονίας από τους θεσμούς του» και θα δημιουργήσει στην περιφέρεια «μια ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση».
«Για να επιλυθεί αυτό που η κυβέρνηση του κράτους χαρακτηρίζει ''σοβαρή έκτακτη κατάσταση'', θα δημιουργηθεί μια ακόμη πιο σοβαρή έκτακτη κατάσταση με την αρπαγή από την Καταλονία της πολιτικής αυτονομίας της», γράφει ως συμπέρασμα στο κείμενο αυτό, στο οποίο διαβεβαιώνει πως το να τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία αντιβαίνει στο ισπανικό Σύνταγμα.
Σ'' αυτό το εννιασέλιδο κείμενο, ενημερώνει τη Γερουσία πως θα στείλει έναν αντιπρόσωπο του υπουργικού συμβουλίου του για να αναπτύξει επιχειρήματά του. Ο αντιπρόσωπος ενδέχεται να μιλήσει μετά τις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) σε μια 27μελή επιτροπή η οποία θα συζητήσει την εφαρμογή του άρθρου 155, που δεν έχει εφαρμοσθεί ποτέ και το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα, όταν κάποια από τις αυτόνομες περιφέρειες της χώρας δεν σέβεται τις υποχρεώσεις της.
Στην επιχειρηματολογία του, ο καταλανός αυτονομιστής πρόεδρος επικαλείται εκτενώς το ισπανικό Σύνταγμα, εκτιμώντας πως ο κράτος δεν σέβεται το γράμμα ούτε το πνεύμα αυτού του Άρθρου 155, που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ σε 40 χρόνια δημοκρατίας. Υπογραμμίζει κυρίως πως το συγκεκριμένο άρθρο επιτρέπει να δοθούν «οδηγίες», αλλά όχι να «καθαιρεθούν» ή να «αντικατασταθούν» οι αρχές μιας αυτόνομης περιφέρειας.
Εξάλλου, επισημαίνει, «η Γερουσία δεν μπορεί να υπογράψει μια λευκή επιταγή στην κυβέρνηση του κράτους» και ακόμη λιγότερο να εγκρίνει μέτρα που πλήττουν «την αυτονομία των εθνοτήτων και των περιφερειών που συνθέτουν την Ισπανία».
Ανεξαρτησία -και μετά;
Σε κάθε περίπτωση, εάν τελικώς δεν επέλθει συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής, μετά από λίγες ώρες ή έστω ημέρες, οι δυνάμεις ασφαλείας της Ισπανίας θα κληθούν να επιβάλουν τα μέτρα που προβλέπει το Άρθρο 155, αναστέλλοντας τη λειτουργία του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, απαγορεύοντας τις δημόσιες συγκεντρώσεις και αναλαμβάνοντας τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών και των ΜΜΕ της Καταλονίας. Σε αυτή τους την προσπάθεια, όμως, είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωπες με τη μαζική αντίσταση χιλιάδων Καταλανών, που ετοιμάζουν την απάντησή τους.
Ήδη, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες πανεπιστημιακές σχολές είναι κατειλημμένες, ενώ στελέχη της κυβέρνησης -κυρίως από την πλευρά του ακροαριστερού CUP- καλούν τους πολίτες να επιδείξουν πολιτική ανυπακοή απέναντι στη Μαδρίτη.
Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κι επικεφαλής του ERC, Oriol Junqueras, η ανεξαρτησία «είναι η μόνη διέξοδος που μας αφήνει το ισπανικό κράτος».
Επίσης, οι «Επιτροπές Άμυνας του Δημοψηφίσματος» (CDR), πλατφόρμες πολιτών που κινητοποίησαν χιλιάδες Καταλανούς για να «προστατεύσουν» τα εκλογικά τμήματα του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, άρχισαν να ηχούν τα τύμπανα.
«Ούτε 155, ούτε εκλογές. Η Δημοκρατία τώρα», ήταν το σύνθημα μιας διαδήλωσης που είχε προγραμματιστεί για χθες βράδυ, από το κέντρο της Βαρκελόνης έως το κτίριο του περιφερειακού κοινοβουλίου. «Όχι στο 155», έγραφε το κεντρικό πανό.
Ανησυχία και ανασφάλεια στην οικονομία
Οι εξελίξεις προκαλούν φόβους για αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της περιφέρειας της Καταλονίας, που αντιπροσωπεύει το 19% του ΑΕΠ της Ισπανίας και περίπου το 25% των εξαγωγών της χώρας.
Η κύρια καταλανική εργοδοτική οργάνωση, Fomento del Trabajo, που τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας, κάλεσε χθες τους ηγέτες της περιφέρειας να «επιδείξουν όραμα». Ήδη, επίσης, 1.500 καταλανικές επιχειρήσεις μετέφεραν την έδρα τους από τον φόβο αστάθειας.
Φωτογραφία από Wikimedia Commons
Διαβάστε ακόμα:
-La Vanguardia: Η Μαδρίτη δεν θα εφαρμόσει το άρθρο 155 αν ο Puigdemont προκηρύξει εκλογές